Този пожар е станал в Украйна, а не в Канада

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации, споделени хиляди пъти в социалните мрежи, обвиняват международната информационна медия CNN в неверни новини от Украйна, като твърдят, че репортажът за руска бомбардировка в град Лвов всъщност е бил заснет в канадския град Едмънтън. Като предполагаемо доказателство постовете акцентират върху това, че един от пожарникарите, които се виждат на кадрите, е облечен със защитно яке, на което пише името на канадския град. Служители на пожарната потвърдиха обаче пред АФП, че от много години Едмънтън дарява оборудване на Украйна. Потвърдихме още, че репортажът на CNN действително е заснет в Лвов.

Facebook пост от 27 март 2022 г. споделя скрийншот на репортаж на CNN от Лвов, Украйна, който показва огромен пожар. Пожарникар, носещ екипировка с надпис "Edmonton" на гърба си, е обграден в червено.

В публикацията се посочва, че репортажът на CNN гласи:"на място, Лвов, Украйна". Авторът на публикацията твърди: "Всъщност това е снимка от пожара в гр. Едмънтън, Канада. Ограденото в червено е надписът "Едмънтън" на униформата на пожарникаря". Този пост е споделен над 1000 пъти.

Скрийншот от пост, споделящ невярна информация във Facebook, направен на 4 април 2022 г.

Същият кадър и подобни твърдения са споделени в други постове като този и в този сайт. Споделяни са и сред потребителите на социалните медии на други езици, включително румънски, английски, немски и арабски.

Твърдението попада в дезинформационната вълна, според която западните медии създават фалшиви репортажи за нахлуването на Русия в Украйна. AFP вече е опровергавала подобни твърдения например тук и тук.

Нека обясним защо това твърдение също е невярно.

Пожарът от кадъра е в Лвов, не в Едмънтън

AFP откри три включвания на живо от CNN, публикувани в Twitter на 26 март 2022 г. в 18:08 ч., в 18:16 ч. и в 18:30 ч.

На кадрите се вижда как журналистът от CNN Дон Лемън отразява огромен пожар, обхванал хранилище за гориво. Мястото на събитието, според надписа на CNN, е Лвов, Украйна. Именно кадрите, публикувани в 18:08 ч. са тези, които се споделят във Facebook с неверни твърдения.

В репортажа Лемън казва, че пожарът бушува "в непосредствена близост до града" и описва мястото като намиращо се "на около 10 минути път с кола от центъра".

"Това е съоръжение за съхранение на гориво...", казва Лемън. "Сега, съоръжението, което беше засегнато миналата седмица, беше на запад, мисля, че това е на север. Вярно ли е, че това е на север? Това е на североизток", казва той според пълната транскрипция, публикувана от CNN.

CNN публикува пълен текст от репортажа за инцидента. В него "се съобщава за най-малко петима души, ранени на 26 март, след като най-малко две ракети са ударили Лвов". Според кмета на града Андрий Садовий, цитиран от CNN, единият от ударите е засегнал склад за гориво, в резултат на което той се е запалил, а следващият удар е нанесъл "значителни щети" на инфраструктурата в града.

На 27 март руските военни потвърдиха атаката по складове за гориво в западния украински град Лвов и край Киев, като заявиха, че атаките са били насочени към запасите от гориво, ползвани от украинските войски, съобщава CNN.

Няколко други медии - включително AFP, Reuters, New York Times и Washington Post също съобщиха за ракетни удари в Лвов, които са поразили депа за гориво. Reuters публикува снимки от последиците от пожара в този обект.

Чрез търсене в Google Maps и Google Earth в североизточната част на Лвов, където според Лeмън се намира съоръжението, AFP откри точното местоположение на съоръжението, споменато в доклада.

AFP потърси в Google Earth резервоари за гориво, подредени един до друг, каквито се виждат на снимките, публикувани от агенция Reuters. Открихме подобно съоръжение в северната част на Личакивски район, разположен в източната част на Лвов, на улица "Пластова".

Анализирайки изображенията в Google street view, AFP успя да открие съвпадения и потвърди местоположението. Въпреки, че кадрите от Google са от 2015 г. , а репортажът на CNN е от 2022 г., сградите и оградата около резервоарите могат да се видят и на кадъра от улица Зубрицкохо:

По-долу сравняваме скрийншот от местоположението на Google Street View и от кадър от репортажа на CNN. AFP огради в червено резервоарите за гориво, сгради, прозорци и оградата, които се виждат и на двата кадъра:

Скрийншот на кадър от репортаж на CNN. Елементите са оградени в червено от AFP. Направен на 29 март 2022 г.
Скрийншот от Google street view. Елементите са оградени в червено от AFP. Направен на 29 март 2022 г.

 

 

Екипировката от Едмънтън е дарена на Украйна

Базираната в Едмънтън инициатива "Пожарна помощ за Украйна" (Firefighter Aid for Ukraine , FAU) дарява спасително и противопожарно оборудване, както и медицински продукти на Украйна. От организацията публикуваха няколко скрийношота от репортажа на CNN, като потвърждават, че на тях се вижда как "украинските пожарникари край Лвов носят оборудване, дарено от пожарникарите в Едмънтън."

На 28 март 2022 г. FAU сподели снимки от 15 септември 2017 г. Кадрите показват раздаване на защитно оборудване в Лвов. На тях има и яке, подобно на това, което се вижда в репортажа на CNN през 2022 г. „Виждате ли Едмънтън на гърба на якето? Няма конспирация. Нашите приятели и колеги пожарникари са в опасност и ние ще продължим да ги подкрепяме”, пишат те.

От сайта на организацията разбираме, че проектът е стартирал преди близо десет години. Неговият замисъл е пожарникарска екипировка с отпаднала необходимост, друго защитно и спасително оборудване и медицински консумативи от противопожарните служби в Канада и фирми-доставчици, както и финансови средства, да бъдат събирани и дарявани на украинските пожарникари и спасители.

Пред AFP от Firefighter Aid Ukraine потвърдиха, че оборудването в Лвов е предоставено по тяхната програма. Организаторът на FAU Кевин Ройл обясни на AFP на 28 март 2022 г., че през годините са изпращани множество големи пратки до различни места в страната, както и по-малки, които са предназначени за отделни общности. "По-рано този месец изпратихме самолет с 14 тона помощ, като Лвов беше сред получателите. Във всяка една от тези пратки има оборудване като пожарникарските лични предпазни средства от репортажа на CNN“, коментира Ройл.

"Град Едмънтън, пожарната служба в Едмънтън и Съюзът на пожарникарите в Едмънтън отдавна подкрепят нашата програма и други като нас", добави той.

Ройл обясни, че е честа практика надписите, които идентифицират организацията-дарител да бъдат премахвани, но тъй като получават много оборудване от различни дарители, те не могат да обработят всичко. Някои дарители и не изискиват това. "Мога да потвърдя, че Лвов наистина е получил поне част от оборудването, изпратено този месец", коментира още той.

AFP се свърза и с пожарно- спасителна служба в Едмънтън (EFRS), откъдето потвърдиха, че кадрите не са от пожар в столицата на Алберта. Те обясниха още, че екипировката, носена от пожарникаря, е била дарена на Украйна.

"Тук, в Едмънтън, не е имало пожар във фабрики за производство на гориво", заяви за AFP говорителката на противопожарната спасителна служба в Едмънтън Британи Евешен в имейл на 28 март 2022 г.

"Екипировката в кадрите на CNN е дарена от Пожарно-спасителните служби на Едмънтън", каза тя и добави, че програмата FAU е започнала преди около 10 години, когато пожарникар от Едмънтън посетил Украйна и видял какви са нуждите от екипировка.

Местни канадски телевизии като CBC, CityNews и CTVNews също съобщиха за това, че противопожарното оборудване от Едмънтън се използва в Украйна, както личи и от репортажа на CNN.

Въпреки че това "доведе до твърдения за дезинформация в интернет, като някои потребители осъдиха американската новинарска мрежа за невярно представяне на местоположението на пожара", това "не е грешка". "До украинския пожарникар, облечен в защитно яке на Едмънтън, е достигнала канадска щедрост", съобщава на 27 март CityNews - който също така е интервюирал Ройл от FAU.

Според местни медии, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., Едмънтън неколкократно е дарявал медицински, хуманитарни и спасителни материали на Украйна (тук, тук, тук).

На 28 март 2022 г. американският канал CNN също публикува статия за проверка на фактите относно тези твърдения, с коята опроверга теория на конспирацията, обяснявайки, че защитното яке с надпис "Едмънтън" е дарено на пожарникарите в Украйна от техни колеги в канадския град.

От началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. в социалните мрежи се споделят множество снимки и видеоклипове, които изопачават събитията. Отделът за проверка на фактите на AFP вече разобличи много неверни твърдения (тук, тук или тук), включително такива, които бяха насочени срещу американския канал CNN (тук, тук).

5 април 2022 г. Нанесена е корекция в първото подзаглавие
Превод и адаптация
украинско-руски конфликт