Този видеоклип не е актуален, показва пленени украински войници в Донецк през 2015 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Кадри на тълпа, крещяща по мъже, приличащи на военнопленници, са споделени във Facebook през март, заедно с твърдението, че показват пленените при Мариупол командир на Азов и войниците му. Така се внушава, че видеото е актуално и отразява събитие от продължаващата война в Украйна. Това обаче не е вярно. Клипът е заснет през януари 2015 г. в Донецк, а не през 2022 г. в Мариупол. На него се виждат украински войници, пленени от проруски сепаратисти, изведени пред събралото се множество.

„Хванали са командира на Азов и войниците му при Мариупол“, гласи Facebook пост, споделящ кратко видео. На него виждаме група мъже, някои от които видимо ранени. Те са заставени да коленичат пред събралата се тълпа, а след това са отведени и натоварени в камион. Хора от тълпата крещят и удрят някои от тях. Кадрите показват как мъж е заставен да се изправи пред събралите се журналисти, а след това е качен в зелен джип със син буркан.

Тези кадри, показващи насилие, са споделени повече от 16 000 пъти във Facebook откакто са публикувани на 26 март 2022 г. Това е близо месец след като армията на Путин нахлу в Украйна.

„И къде са нашите репортери, а и украинските - за да покажат по новините и другата страна на войната“, коментира потребител, намеквайки, че медиите не са отразили това събитие. Боевете при пристанищния град Мариупол са ключова част от войната в Украйна. Градът е обсаден от руската армия от началото на март 2022 г.

Някои потребители обаче отбелязват, че кадрите са стари. И това е така. AFP установи, че видеото е заснето през януари 2015 г. в Донецк, а не в Мариупол, и на него се вижда, т.нар. „парад на пленените войници“.

Скрийншот на публикация във Facebook, споделяща невярна информация. Направен на 29 март 2022 г.

Донецк, 22 януари 2015 г.

Чрез обратно търсене на кадри от видеото, AFP откри различни видеоклипове, показващи същите сцени като тези от видеото във Facebook, но заснети от различен ъгъл.

Така например открихме това YouTube видео, публикувано на 22 януари 2015 г. Предупреждаваме, че то съдържа кадри с насилие. На 00:44 м. виждаме как един от задържаните е отведен до зелен джип със син буркан на покрива, докато възрастен мъж с черно-синьо яке го дърпа и удря по гърба:

Сравнение на стоп-кадри от клип качен във Facebook (вляво) и клип от YouTube (вдясно). Общите елементи са оградени в червено от AFP.


След 00:14 м. на друго YouTube видео, публикувано през януари 2019 г., виждаме същия заловен войник, изправен пред журналисти. И на двата клипа се вижда как зад него има мъже в зелени якета, а пред него - микрофон с логото на руския държавен Первый канал:

Сравнение на стоп-кадри от клип качен във Facebook (вляво) и клип от YouTube (вдясно). Лицето на войника е скрито от AFP с оглед защита на военнопленниците по Женевската конвенция. Общите елементи са оградени в червено от AFP.

„Подполковникът от украинската армия Олег Кузминих, който беше пленен на 20 януари, днес беше докаран на мястото на смъртта на 13 души в Донецк пред камерите на руските медии“, гласи описанието на руски на първото YouTube видео. В описанието на второто YouTube видео се казва, че това са кадри от 22 януари 2015 г., заснети в Донецк. Това е град, разположен на около 100 км. от Мариупол в Украйна.

Какво се случва на този ден

След като вече имаме по-подробна информация за това, което се вижда на видеото, споделено във Facebook, успяхме да открием репортаж на AFP от събитието, озаглавен „Бунтовниците развеждат украински военнопленници из обстрелвания град“, публикуван на 22 януари 2015 г.

„В четвъртък пленени украински войници бяха разведени през контролирания от бунтовниците град Донецк и бяха принудени да коленичат пред разгневени местни жители, които ги плюеха и замеряха със снежни топки и парчета стъкло“.

В материала на AFP се описват сцени, които могат да се видят във видеото с пленените войници, като например това, че военнопленниците са били „принудени да коленичат пред разгневени местни жители“, или пък момента, в който украински офицер, с поставени зад гърба белезници, е принуден да застане пред журналисти. „Във видеоматериала, разпространен от бунтовническите канали, мъж с мрачно лице гледа към камерите, докато микрофоните на руските държавни канали са пред лицето му, а заобиколилата го тълпа крещи обиди“, пише тогава AFP.

Този войник, идентифициран от украинските медии като украинския подполковник Олег Кузминих, е ритан и удрян по гърба, преди да бъде „отведен и вкаран в джип с руски регистрационни номера“.

Ето видеорепортажа на AFP от този ден:

The Guardian и Reuters също съобщават за снаряда, поразил тролейбус в Донецк.

Кой е командирът?

Според репортажа на AFP украинските медии са идентифицирали въпросния военнопленник като подполковник Олег Кузминих, който „е попаднал в засада във вторник, докато се опитвал да помогне на хората си на вече изоставения основен терминал на летището“.

Заловеният мъж, който се вижда след 00:45 м във видеото, публикувано във Facebook през март 2022 г., наистина е Олег Кузминих, погрешно представен в подвеждащата публикация във Facebook като„командир на Азов“.

Направихме търсене в Google по имената му и посочените дата и място. Така открихме още статии и видеоклипове, в които се споменава Кузминих и неговата история - например тази публикация на украинската редакция на RFE/Radio Liberty.

В този видеоклип от канала в YouTube на несъществуващата днес англоезична телевизия Ukraine Today той е представен като „киборг“.

Украинските войници, участвали в отбраната на летището в Донецк по време на военния конфликт в Донбас, са наричани киборги заради проявената издръжливост при отблъскването на постоянните атаки.

В тази статия на украинската редакция на Rаdio Liberty Кузминих е описан като „командир на 90-и батальон от 81-ва бригада, участвал в отбраната на летището в Донецк и пленен от сепаратистите на 20 януари т.г.“. В нея не се споменава той да е част от полка "Азов", известен преди като батальон "Азов". Офицерът е освободен на 22 май 2015 г., а по-късно е награден от тогавашния президент Порошенко, както става ясно от тези кадри на украинската информационна агенция УНИАН.

Подразделението, в което Кузминих служи през 2015 г. (81-ва бригада), е част от украинските въоръжени сили. Те са под шапката на украинското министерство на отбраната. Както се обяснява в тази статия на AFP, полкът „Азов“ е формиран като паравоенна организация, споделяща крайнодесни възгледи. Днес „Азов“ е част от Националната гвардия, която е под командването на Министерството на вътрешните работи. Според тази публикация в украинска медиа от февруари 2015 г. батальон „Азов“ участва в операции около Мариупол, т.е. не в района на летището в Донецк.

От този материал на AFP научаване, че към момента полкът се е установил в южния пристанищен град Мариупол, където се провеждат някои от най-тежките боеве по време на войната.

украинско-руски конфликт