За AFP

AFP Fact Check е отдел в рамките на Agence France-Presse (AFP) - многоезична и мултикултурна информационна агенция, чиято мисия е да предоставя точно, балансирано и безпристрастно отразяване на новините, където и когато се случват по света. 

Учредителният устав на AFP гарантира, че агенцията говори с независим глас, свободен от политическо, търговско или идеологическо влияние. Тези ангажименти са залегнали в Хартата и редакционните стандарти на AFP, които са подробно описани тук.

Управление и ръководство

AFP има уникален статут съгласно френското законодателство, което изисква от агенцията никога да не прави компромис с точността и обективността на информацията, която предоставя, и да не попада под контрола на идеологически, политически или икономически групи. Както е описано подробно в учредителния устав на AFP, надзорният орган, известен като Висш съвет, е натоварен със задачата да гарантира приемствеността в Агенцията и да следи за спазването на тези основни задължения. 

AFP има и Борд на директорите, който отговаря за управлението на Агенцията и избира нейния главен изпълнителен директор. В състава на Борда влизат председателят и главен изпълнителен директор Фабрис Фрис, както и петима представители на френската преса, трима правителствени представители от министерствата на културата, външните работи и икономиката на Франция, двама членове от френския аудиовизуален сектор, трима членове, избрани от служителите на AFP, и петима външни експерти, избрани от Висшия съвет на Агенцията.

Годишният отчет за прогнозите за приходите и разходите на AFP се преглежда от финансова комисия, която проверява  дали може да се очаква, че прогнозираните резултати ще доведат до балансиран бюджет. 

Членовете на Висшия съвет, Борда на директорите и Финансовата комисия са посочени тук

Изпълнителният комитет на AFP, който управлява ежедневните операции на агенцията, се ръководи от председателя и главен изпълнителен директор (понастоящем Фабрис Фрис), Глобалния директор на новините(понастоящем Фил Четуинд) и управляващия директор (понастоящем Далила Зейн). Пълната организационна схема на изпълнителния комитет можете да намерите тук

Редакционно ръководство

Редакционната политика на AFP се ръководи от директора на отдел "Глобални новини" Фил Четуинд, главния редактор на новините Софи Хюет-Трюфем и заместник-главния редактор на новините Ричард Картър.

Проверката на фактите в AFP се контролира от главните редактори на дигитални разследвания, базирани в централата на агенцията в Париж, и от регионалните редактори в Бейрут, Хонконг, Йоханесбург, Монтевидео и Вашингтон. Те включват:

ръководител на отдел "Дигитални разследвания", заместник главен редактор: Грегоар Лемаршан 

Заместник главни редактори: Софи Никълсън и Джули Шарпентра

Регионални ръководители: Рейчъл Бланди (Азиатско-тихоокеански регион), Лейла Макор (Латинска Америка), Нина Лампарски (Африка), Брануен Робъртс (Европа), Халед Субейх (Близък изток и Северна Африка) и Артър Макмилън (САЩ и Канада).

Научете повече за редакторите и целия екип на AFP Fact Check тук.

Партньорства и финансиране

AFP получава приходи от различни източници, като например клиенти медии, онлайн платформи и френската държава.

През 2021 г. AFP отчита оборот от 309,5 милиона евро. Повече информация можете да намерите тук.

По-долу е представена разбивка на основните източници на финансиране на AFP. AFP упражнява строга редакционна независимост при изпълнението на условията на всички договори.

Френско държавно финансиране

AFP има финансов договор с френската държава, който се разделя на търговски договор за предоставяне на услуги на AFP на френските правителствени служби и мисии в чужбина и на компенсация на разходите за мисията на Агенцията в обществен интерес. Това е подробно описано в устава от 1957 г., който гарантира независимостта на AFP от държавни или други влияния.

Клиенти медии

AFP получава приходи от хиляди медии по целия свят, които се абонират за различните текстови, мултимедийни, фото-, видео- и графични информационни канали на AFP.

Примери за клиенти в Европа включват медийни организации като BBC, Brut, Deutsche Welle, France Télévisions, Funke Mediengruppe, Le Monde, Rai, Tamedia, The Times и Unidad Editorial. В Северна и Южна Америка сред клиентите на AFP, работещи по новинарските канали, са Caracol TV, Infobae, El Comercio, The New York Times и Radio-Canada и др. Al Jazeera, Al Arabiya, Al-Nahar и Sky News Arabia са примери за клиенти в региона на Близкия изток, а Radiodiffusion Télévision Ivoirienne, Nation Media Group и Arise News са някои от клиентите на AFP в Африка. В Азиатско-тихоокеанския регион сред медиите клиенти на AFP са South China Morning Post, SPH Media, Mediacorp, The Times of India, NHK и News Corp и др.

Google

В края на 2021 г. AFP подписа с Google петгодишно споразумение за сродни права, според което интернет гигантът ще плаща за използването на съдържание от информационната агенция.

AFP подписа и две други споразумения с платформата за пет години. Едното финансира разработването на "мобилни истории" - вертикални визуални формати за смартфони, а другото споразумение предвижда обучение на журналисти и студенти по журналистика по целия свят в техники за разследвания в цифрова среда.

За последното AFP създаде онлайн курс за цифрови разследвания за журналисти и качва кратки видеоклипове с напътствия, за да споделя съвети за онлайн разследвания. Като част от тази работа с инициативата Google News AFP също така изготви проверки на факти и съвместна работа с медиите, насочена към борбата с дезинформацията около изборите във Франция през 2022 г.

Мета 

AFP има търговско споразумение с Meta чрез своята програма за независима проверка на фактите в рамките на която Meta плаща за използването на проверки на факти от AFP в своите платформи за социални медии. В качеството си на партньор екипът на AFP за проверка на фактите разследва потенциално невярно или подвеждащо съдържание, отбелязано във Facebook и Instagram. 

AFP си сътрудничи и с притежаваната от Meta компания WhatsApp по информационни линии за борба с онлайн дезинформацията в Бразилия, Мексико, САЩ (на испански език), Франция, Германия и Индия.

TikTok

AFP, заедно с повече от дузина организации за проверка на факти, получава заплащане от TikTok в няколко държави в Азия и Океания, Европа, Близкия изток и испаноезичната Латинска Америка, за да проверява за вътрешна модерация видеоклипове, които потенциално съдържат невярна информация. Видеоклиповете се премахват от TikTok, ако екипите на AFP докажат, че информацията в тях е невярна.

Twitter

AFP получава възнаграждение от Twitter в САЩ, за да оценява точността на подадените данни в Community Notes (бивш Birdwatch) - инструмент на платформата за добавяне на контекст към потенциално подвеждащи туитове. Оценките на AFP се използват за проследяване на точността от страна на рецензентите с течение на времето и не оказват влияние върху непосредствения рейтинг или статус на бележката.

Европейски съюз

От 2021 г. насам AFP участва във все повече съвместни проекти между европейски медии, изследователи и други експерти, съфинансирани от Европейската комисия и други европейски институции, за борба с дезинформацията. По-специално, AFP получава финансиране от ЕС за участието си в няколко центъра за проверка на факти и изследвания, принадлежащи към мрежата на Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO): DE FACTO за Франция, CEDMO за Чешката република, Полша и Словакия, EDMO BELUX за Белгия и Люксембург, HDMO-Lakmusz за Унгария, GADMO за Германия и Австрия, BROD за Румъния и България, ADMO за Хърватия и Словения и MedMO за Гърция, Кипър и Малта.

AFP допринася и за следните проекти, които получават финансиране от Европейския съюз: 

AFP също така участва заедно с Австрийската агенция по печата (АПА) в проект, финансиран от Европейския медиен и информационен фонд (ЕМИФ), за предоставяне на обучение за проверка на фактите на украинската национална информационна агенция "Укринформ". ЕМИФ е създаден от Европейския университетски институт и фондация "Калуст Гюлбенкян".

Factstory

Factstory е дъщерно дружество на AFP, което предоставя персонализирано съдържание за компании и институции. То работи като отделна единица от компанията майка AFP и продукцията му е с марката Factstory.

Правна информация

Агенция "Франс прес" е самостоятелен гражданскоправен субект, работещ в съответствие с търговските правила. Регистрирана е в Парижкия търговски и фирмен регистър под номер 775 658 354.