Този клип от римското метро е от 2018 г. и няма нищо общо с украинците, които бягат от настоящата война

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Кратък видеоклип, в който мъж крещи и удря друг в метрото в Рим, е споделен повече от 3600 пъти от 17 март 2022 г. насам, заедно с твърдения, че показва "украински бежанци" и критикува усилията на България да приеме украинци, бягащи от руската инвазия. Това видео обаче няма нищо общо с войната в Украйна. AFP установи, че то показва събитие, което наистина се е случило в метрото на италианската столица и в което са участвали двама украинци, но то се станало през 2018 г.

"Украински бежанци в Римското метро!! Въпрос към Кирчо канадеца и БГ продажбите медии : Това ли искате да се случи в България? За пари ли ще продадете спокойствието на цял един народ", гласи Facebook пост от 17 март 2022 г. , споделящ кратко видео. Споменаването на сегашния министър-председател Кирил Петров и предупреждението за това, което може да се случи в бъдеще, доказва, че очевидно авторът визира сегашния поток от украински бежанци. На кадрите се вижда как двама високи гологлави мъже в черни дрехи стоят над друг мъж и се държат агресивно с него. Единият от тях крещи, като могат да се разберат само откъслечни думи от това, което казва. На руски език той ругае мъжа и казва "Аз съм фашист". В края на видеото се вижда, че удареният мъж лежи на пода, а други пътници се опитват да му помогнат. Вижда се и жена, чието лице е покрито с кръв.

“Скоро и в България ще тръгнат да мародерстват”, коментира потребител. “Точно такива са. Такива идват и в България. Това ни чака и нас”, пише друг.

Някои потребители обаче споделят статии от италиански медии от ноември 2018 г., в които е качено същото видео.

Италианските правоохранителни органи потвърдиха пред AFP , че инцидентът наистина се е случил преди повече от три години в Рим. Срещу двама украински граждани, жители на Рим, е започнало разследване за опит за грабеж, съобщиха карабинерите за AFP.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация, направен на 24 март 2022 г.

Видеоклип от инцидент, станал през октомври 2018 г.

Коментарите под публикацията във Facebook препращат към кратка статия от 2 ноември 2018 г. от уебсайта на италианското списание Panorama. "Расистко нападение в римското метро", гласи заглавието на публикацията, към която е качено същото видео като това от Facebook.

Други италиански медии също са писали за инцидента през 2018 г. ( например тук, тук или тук)

Според въпросните статии случката е от 31 октомври 2018 г. вечерта във влак по линията Рим-Лидо. Двама 23-годишни украинци са били арестувани, след като са нападнали 28-годишен индиец. Жената от видеото е била ранена, докато се е опитвала да спре боя, пише в статиите.

В тази статия от онлайн версията на италианския всекидневник Il Messagero се споменава, че видеото е публикувано за първи път на страница във Facebook, наречена Riprendiamoci Roma (Да си върнем Рим).

Страницата е създадена още през 2009 г. като "информационна платформа", посветена на разобличаването на проблемите в обществената среда в италианската столица. Видеото е публикувано на 1 ноември 2018 г., 14:59 ч. с текст: "Рим-Лидо, 21:30 ч. вчера. Публикуваме само част от видеото заради жестокостта на кадрите: момче е бито, а жена, която се опитва да успокои страстите, е ударена и кърви. Паника сред потребителите. Рим е град, излязъл извън контрол! Властите трябва да се намесят! #несигурност #стопна насилието".

Дезинформация, разпространена от директора на Роскосмос

Ден преди да се публикуват във Facebook на български език подвеждащите твърдения, че видеото показва украинци, бягащи от войната през 2022 г., същият клип е публикуван от Twitter акаунт "РОГОЗИН". Въпросният акаунт е обозначен като свързан с държавата, а в профила има линк към канала в Telegram на Дмитрий Рогозин, бивш заместник министър-председател на Русия, а сега директор на руската космическа агенция Роскосмос. "Украйна и Европа? "Бежанец" от Украйна обяснява на италианците кой е шефът. Вероятно украинските фашисти скоро ще забранят на италианците в Италия да говорят италиански. Сега Европа, сега Украйна!", пише на италиански език.

Италиански медии като La Republica разобличиха въпросната публикация. "Фалшива новина, директорът на руската космическа агенция публикува видео с бой в метрото, но то е от 2018 г.", гласи заглавието на статията.

3,7 млн. души избягаха от Украйна след нахлуването на войските на Путин

По последни данни на ООН 3 725 806 бежанци са избягали от Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Според информация на италианското министерство на вътрешните работи към 25 март 2022 г. в Италия са пристигнали 69154 украинци.

На 7 март 2022 г. AFP съобщи, че италианското правителство обмисля да използва имоти, конфискувани от мафията, за настаняване на пристигащите украински бежанци.

На 24 март 2022 г. Агенцията за железопътен и автомобилен транспорт на Рим, която управлява метрото в италианската столица, обяви, че украинските бежанци могат да пътуват безплатно.

AFP вече опроверга дезинформация, насочена срещу украинските бежанци, като например неверните твърдения, че тълпа украински бежанци" е убила 16-годишно момче.

"Повече от 94 500 украинци са преминали границата с България от началото на руското нахлуване на 24 февруари, а 50 000 са останали в страната, сочат данни на гранична полиция", научаваме от този репортаж на AFP, публикуван на 22 март 2022 г.

украинско-руски конфликт