Това е снимка от шествие в Република Сръбска и няма нищо общо с войната в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, на която стотици държат гигантско знаме с цветове червено, синьо и бяло, е публикувана във Facebook с коментара "В Сърбия". Постът от 20 март 2022 г. е споделен повече от 1900 пъти. Той е качен в социалната мрежа по-малко от месец след като Русия нахлу в Украйна. От коментарите под публикацията се вижда, че според някои потребители снимката показва подкрепа за Русия, тъй като знамето е руско. Всъщност обаче кадърът е от януари 2022 г. или месец и половина преди инвазията и не е направен в Сърбия. В действителност тълпата носи гигантско знаме на Република Сръбска по време на спорно шествие в сръбската част на Босна и Херцеговина. Събитието е посветено на 30-годишнината от обявяването от босненските сърби на собствена република в рамките на Босна, което доведе до междуетническа война.

Постът на български показва как хората носят знамето над главите си. В него пише единствено "В Сърбия" и има емотикон от сърце.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ заблуждаваща информация, направен на 23 март 2022 г.

В коментарите потребителите публикуват руското знаме, което е със същите цветове като това на Република Сръбска, но в обратна последователност и възхваляват Сърбия. "Това е Руски трибагреник, чрез който братята сърби демонстрират подкрепата си към Братска РУСИЯ!!!", коментира потребител на български. "Това е сръбското знаме, и няма нищо общо с Русия", пише друг.

Потребител, споделил снимката, пише на български: "Сърбия за Русия".

Снимката от Facebook поста обаче не е направена в Сърбия и знамето на нея не е руското, както някои потребители са разбрали. "Това е знамето на Република Сръбска (не е баш сръбското, нито е Руското), поводът е Деня на Републиката, който е през януари, а самата случка на практика дори не се случва в Сърбия, а в Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Няма нищо общо с Русия и войната", се казва в коментар на български.

Къде и кога е направена снимката?

Чрез обратно търсене на снимката открихме множество медийни публикации за шествие от 9 януари 2022 г. в град Източно Ново Сараево в Република Сръбска. Събитието се е състояло седмици преди 24 февруари 2022 г., когато руската армия нахлу в Украйна.

Reuters съобщава, че честването се е провело въпреки съдебната забрана и санкциите, наложени от САЩ на лидера на босненските сърби Милорад Додик.

Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина са двете съставни части на Босна и Херцеговина. На 9 януари 1992 г. босненските сърби обявяват собствена република, което води до междуетническа война, продължила три години и половина и отнела живота на 100 000 души.

В резултат на войната и подписаното международно мирно споразумение са договорени две полунезависими ентитети, които имат няколко централни институции, сред които тристранно председателство, правителство, армия и конституционен съд.

"Най-дългото знаме в Европа за Деня на Републиката в Източно Ново Сараево", гласи заглавието на репортаж от 9 януари 2022 г. на сръбски от RTRS, държавната телевизия на Република Сръбска.

"Знамето е опънато по улица Дечанска и е 527 метра дълго и 4.6 метра широко", се казва още публикацията на RTRS. В репортажа има кратко видео, направено на улицата, както и снимка от въздуха, която изглежда като изрязана от кадъра, публикуван във Facebook:

Сравнение между снимката от новинарския сайт (вляво) и качената във Facebook (вдясно) В червено са оградени общите елементи.

При търсене в Google на "9 януари 2022", "Ден на Републиката" и "Източно Ново Сараево" откриваме други публикации, отразяващи същото събитие с гигантското знаме, например тази и тази.

В YouTube има едночасово видео от събитието, което е било предавано на живо от Vivo Studio, маркетинг и рекламна агенция, която според интернет страницата ѝ работи с общината. На 25:18 минута от видеото можем да наблюдаваме как множеството започва да развива знамето.

Тази публикация в Twitter от 9 януари 2022 г. споделя същата снимка, като тази в подвеждащия Facebook пост с текст на сръбски, който гласи: "527-метров трикольор в Източно Сараево по случай 30-ия рожден ден на Република Сръбска."

За да потвърдим местоположението открихме улица Дечанска в Източно Ново Сараево в Google Earth и сравнихме инфраструктурата и сградите с тези от снимката, споделена във Facebook:

Сравнение на общите елементи (оградени в червено от AFP) между изглед от Google Earth (вдясно) и снимка, качена във Facebook (вляво)

Въпреки общите цветове, това не е руският флаг

Снимката, споделена в подвеждащия пост във Facebook, може да остави впечатление, че знамето е бяло-синьо-червено, каквито са и цветовете на руското знаме. И в двете знамена присъствават същите цветове, но в обратен ред - червената ивица на знамето на Република Сръбска е най-отгоре.

Всъщност знамето в подвеждащата публикация е с цветове, подредени в същия ред като в знамето на Сърбия, но без короната и двуглавия орел.

В някои медийни публикации от събитието, изрично се посочва, че това е знамето на Република Сръбска (тук и тук). На официалната си Facebook страница община Източно Ново Сараево публикува снимки от събитието и текст, който гласи: "Развяване на най-дългото знаме в Европа, знамето на Република Сръбска!"

В нито една от тези публикации не се споменава, че знамето, носено от множеството, е това на Русия.

В тези две снимки на AFP може да видите и сравните знамето на Република Сръбска (вляво) и това на Русия (вдясно):

Новоизбраният президент на Република Сръбска Милорад Додик целува босненското сръбско знаме по време на официалната церемония по встъпване в длъжност. Баня Лука, 15 ноември 2010 г. ( AFP / Milan RADULOVIC)
Руски кадети от Суворовското военно училище носят националния флаг на 1 септември 2014 г. в Санкт Петербург. ( AFP / Olga MALTSEVA)

 

 

Отношенията между Русия и Сърбия

Ясно е, че снимката не е от Сърбия, направена е седмици преди руската инвазия в Украйна, а знамето не е руско.

Факт е обаче, че Сърбия и Русия имат силни връзки.

Tази статия на AFP описва как през март 2022 г. проруските шествия в сръбската столица Белград са били много по-мащабни от тези в подкрепа на Украйна.

Протестиращ слага донецко знаме върху автомобил по време на протест в подкрепа на руската инвазия в Украйна в Белград, 13 март 2022 г. ( AFP / OLIVER BUNIC)

"Дълбоки братски връзки - от славянските и православни корени до непоколебимите съюзи по време на световните войни през 20-и век свързват Сърбия и Русия в продължение на векове", се казва в репортажа на AFP.

В статията се припомня, че след инвазията в Украйна, Сърбия официално е осъдила в ООН действията на Русия, но президентът Александър Вучич е обещал да се въздържа от местни санкции срещу Москва.

украинско-руски конфликт