Тази снимка не е актуална, показва бомбардировка в Йемен през 2015 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на огромна експлозия е споделена повече от 90 000 пъти този месец заедно с твърдението, че показва бомбардировка, извършена през март 2022 г. от коалицията, водена от Саудитска Арабия и САЩ над столицата на Йемен Сана. Потребителите, които споделят информацията във Facebook, посочват, че този "американски и саудитски" удар в Йемен не получава същото внимание като продължаващите руски бомбардировки в Украйна. Но тази снимка не е актуална. Тя е публикувана за пръв път на 20 април 2015 г.

"Това е вчерашната снимка на бомбардировките над Йемен от САЩ и Саудитска Арабия. Но понеже американските бомби не са толкова лоши, колкото руските, никой не го интересува", се казва в този Facebook пост на български, който споделя снимка на бягащ мъж, зад който се вижда облак дим и огън. Публикуван е десет дни след като Русия нападна Украйна. Публикацията е от 5 март 2022 г., което означава, че според автора снимката е направена на 4 март 2022 г. Постът има над 50 000 споделяния. Същата снимка и твърденията към нея са публикувани във Facebook от други потребители, като например тук и тук, като публикациите са споделени над 41 000 пъти.

AFP обаче установи, че твърдението, че снимката е направена през март 2022 г., е невярно. Въпреки че кадърът действително показва експлозия в столицата на Йемен, той не е актуален, а е от нападение, станало през април 2015 г., отразено от AFP и други медии като например BBC .

Скрийншот на публикация във Facebook, споделяща невярна информация, направен на 21 март 2022 г.

Снимка, направена най-късно през 2015 година

Същите снимка и твърдения бяха споделени и на гръцки език. В един от коментарите под публикацията на гръцки се казва, че кадърът е от 2015 г., а не от 2 март 2022 г., както се твърди. Потребителят споделя и линк към информационен сайт на арабски. Направихме обратно търсене на изображението и най-ранната публикация, която успяхме да открием, е от 20 април 2015 г. в Тwitter. Това означава, че снимката на експлозията е била качена в интернет преди близо седем години.

След това потърсихме в интернет информация за бомбардировка в Сана, станала на 20 април 2015 г. Така открихме статия от френския вестник Le Monde, която цитира информационните агенции AP и Reuters. Оказва се, че на същата дата в този град е имало огромна експлозия, както се вижда и от снимката към статията.

На 20 април 2015 г. AFP също съобщава за този инцидент и посочва, че 28 души са загинали при експлозии вследствие двe въздушни нападения, извършени на водената от Саудитска Арабия коалиция. Информацията от агенцията на френски е публикувана в изданието L'Express. Един ден по-късно, AFP допълва, че жертвите са 38. И в двете статии е посочено, че въздушната атака е била насочена срещу склад за ракети в квартал Fajj Attan (или Fag Attan), разположен югозападно от столицата на Йемен.

Как открихме точното местоположение на снимката в Сана

След като потвърдихме, че на 20 април 2015 г. в квартал Fajj Attan в йеменската столица е имало бомбено нападение, трябваше да открием и точното местоположение, на което е направена снимката. За тази цел открихме въпросният квартал на Google Maps и Google Earth:

След това анализирахме детайлите от снимката по-долу:

Снимката, изтеглена от Twitter на 14.03.2022 г., и детайлите очертани в кръг от AFP.

На снимката ясно се вижда скалист хълм (ограден в кръг под номер 1). От другата страна на улицата се вижда и редица от пана с надписи на арабски (кръг 2). И накрая, на сградата в дясната част на снимката се виждат заоблените прозорци с решетки (кръг 3).

След известно проучване в Google Earth успяхме да локализираме скалистия хълм и точното място, от което е направена снимката, които показваме на двата скрийншота по-долу:

Скрийншот от Google Earth, направен на 14.03.2022 г. Скалистият хребет е очертан в червено.
Скрийншот от Google Earth, направен на 14.03.2022 г. Кръгът под номер 2 показва рекламните панели, а кръгът под номер 3 - сградата със заоблените прозорци и решетки.

 

 

Скалистият хълм се вижда ясно на снимката вляво (ограден под номер 1). На дясното изображение се виждат рекламни пана (кръг 2), както и сградата (кръг 3) със заоблени прозорци. От снимката, качена от това място в Google Earth, виждаме, че на това малко кръстовище в дясно е сградата със заоблени прозорци:

Снимка от улицата, изтеглено от Google Maps на 15.03.2022 г., показва сградата със заоблени прозорци и решетки.

Оградихме някои общи детайли, видими като на снимката в Twitter, така и на тази, публикувана в Google Earth, а именно:

Сравнение на изображения, направено на 15.03.2022 г., между снимката от публикацията в Twitter и изображението от улицата.

На двата кадъра се виждат заоблените прозорци с решетки в горната част, оградени в червено под номер 1. Кръгчето под номер 2 показва стълб с логото на автомобилната марка Audi, което е видимо и на двете снимки. Кутията за електрическо захранване, разположена под прозорците, също се вижда и на двете изображения (под номер 3). Така стигаме до местоположението, от което е направена снимката, посочено на общия план по-долу:

Скрийншот от Google Earth от 15.03.2022 г., показващ точката, от която е направена снимката в Twitter.

На база на географските елементи, споменати по-рано, и на общият кадър горе (кръгове под номера 1, 2 и 3) е възможно да се определи мястото, от което е направена снимката. Посоката на стрелката с номер 4 е посоката, в която е направена снимката. Мястото може да бъде видяно и на Google maps тук.

Експлозията наистина е станала в Сана, в квартал Fajj Attan (или Fag Attan), и снимката, която проверяваме, също е направена там.

Видео от взрива от друг ъгъл, датирано 20 април 2015 г.

Ако взривът, който виждаме на снимката, наистина е станал в йеменската столица, трябваше да потвърдим и датата. След допълнително проучване открихме този любителски видеоклип в Youtube, също датиран 20 април 2015 г. Кадрите са използвани от международни медии, като Euronews и Al Jazeera, в публикации, посветени на взрива в Сана на 20 април.

Екранна снимка на любителско видео в Youtube от 15.03.2022 г., на която в червено са оградени димните кълбета, подобни на снимката в Twitter.

Подобната форма на димните кълбета, които се отделят по време на взрива и размерът на огненото кълбо подсказват, че става дума за същата експлозия, но показана от друг ъгъл, като тази на снимката от публикацията в Twitter, както се вижда от сравнението на изображенията по-долу :

Екранна снимка на любителско видео в Youtube от 15.03.2022 г., на която в червено са очертани кълбета дим, сходни на снимката в Twitter.
Снимката в Twitter, свалена на 15.03.2022 г., с кълбета дим, оградени в червено и сходни на тези в любителския видеоклип в Youtube.

 

 

Димът, който се издига в небето (очертан в кръгче с номер 1 на лявото изображение) е подобен на този на дясното изображение, също под номер 1. Огненото кълбо под номер 2 на двете изображения също изглежда еднакво. И накрая, приликите между димните кълбета, които виждаме на горната снимка, личат и на кадър на Reuters, използван в статия на BBC, посветена на бомбардировката.

На базата на тези елементи, информацията за географското местоположение, описано по-рано в статията, както и информацията от статиите на AFP, Le Monde и BBC, може да се потвърди, че снимката, споделена за пръв път в Twitter, действително е направена в Сана, Йемен на 20 април 2015 г. и на нея се вижда бомбардировката на склад за ракети от водената от Саудитска Арабия коалиция .

Използването на кадъра в контекста на войната в Украйна

AFP вече успя да провери и опровергае редица снимки и видеоклипове, погрешно представени като показващи войната в Украйна през 2022 г., например тук или тук.

Войната в Йемен все още продължава, както AFP съобщава в тази статия от 14 март 2022 г. Страната, разположена на югозападната част на Арабския полуостров, е опустошена от седемгодишна гражданска война между бунтовниците хути, подкрепяни от Иран, и международно признатото правителство, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция. САЩ оттеглиха подкрепата си за водената от Саудитска Арабия коалиция през февруари миналата година, както можем да разберем от Свободна Европа или BBC.

Хуманитарната ситуация в страната е изключително сериозна. Според ООН повече от 30 000 души страдат от глад. Организацията предупреждава, че войната в Украйна ще има сериозни последици за вноса на храна в Йемен.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт