Toва видео е от снимачна площадка на ТВ сериал и няма нищо общо с войната в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

От 27 февруари 2022 г. насам видеоклип, на който виждаме как някой гримира лицето на млад мъж с фалшива кръв, е споделен във Facebook повече от 3300 пъти с твърдението, че показва"фалшиви новини" и че разкрива как се правят "истинските новини от мястото на събитието". Потребителите коментират под видеото, че кадрите доказват как медиите фалшифицират жертвите в Украйна. Но този клип не е от новинарска продукция и няма нищо общо с руско-украинския конфликт; той е публикуван преди два месеца на уебсайта Tiktok и е заснет още през 2020 г. на снимачната площадка на телевизионен сериал, наречен "Замърсяване", заяви пред AFP продуцентът на сериала.

"ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ в ЕС! Така се правят днес истински новини от мястото на събитията", гласи описаниетона Facebook пост от 27 февруари 2022 г., който е споделен над 3300 пъти оттогава. Към него има видеоклип, на който се нанася грим по лицето на млад мъж, за да се симулират рани. Мъжът изглежда добре и се смее заедно с млада жена. Въпреки че Украйна не е спомената в публикацията, именно така я разбират много от коментиращите под нея.

"Дааа ,Холивуд в Украйна", гласи един от коментарите.

"Телевизиите ще лъжат, докато има кой да им вярва!", пише друг. "Шон Пен снима документален филм. Очевидно е взел със себе си всички реквизити за производство на игрален филм. Още повече Зеленски е от тези среди", коментира друг потребител, визирайки кариерата на украинския президент като актьор.

Публикациите на други езици, сред които унгарски и сръбски, твърдят, че видеото показва медийна инсценировка на жертви от руската инвазия в Украйна. Обвинението на медиите в инсцениране на фалшиви смъртни случаи също беше често срещана форма на дезинформация по време на пандемията от Covid-19, като например тук.

Но това видео няма никаква връзка с медиите или с настоящата война в Украйна.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ заблуждаващото видео

За да открие произхода на видеото, AFP провери информацията в един от коментарите под пост на сръбски, където се кава, че кадрите са от снимките на телевизионен сериал. "Споделяте видео от снимачната площадка, публикувано на 28 декември 2021 г. в профила Tiktok на украинската продуцентска компания Driu Production, разберете се", пише коментаторът.

AFP направи търсене за "Driu Production" в TikTok и откри видеоклипа, споделен във Facebook в профила на Дария Дриученко, украински филмов продуцент, която го публикува на 28 декември 2021 г. Описанието на видеото гласи "Driu Production" - името на нейната продуцентска компания, чийто уебсайт може да бъде намерен тук. Освен това върху оригиналното видео е изписан текстът "Zombie movie" (филм за зомбита) - нещо, което е изрязано от версията във Facebook.

На 28 декември 2021 г. някой в коментарите попита за името на филма и Дриученко отговори: "сериалът Contamin за Netflix".

AFP намери доказателства, че сериалът "Contamin" наистина съществува и е създаден от Харалд Франклин, филмов продуцент от Германия, който също е публикувал информация за заснемането на сериала на страницата си във Facebook.

Сериалът разказва за "пандемия", причинена от вирус, "направен в лаборатория" и "по-лош от Covid-19" според трейлъра, публикуван в Youtube.

Младата жена от видеото в TikTok присъства в сцена от сериала, показана в дългото видео, публикувано от Харалд Франклин в платофрмата Vimeo. Младият мъж, разпознаваем по окървавеното си яке, се вижда и с други статисти на тази снимка, публикувана от Driu Production в Instagram на 17 февруари 2021 г.

Два скрийншота от видеоклипа за Contamin, публикуван във Vimeo (вляво), и от видеоклипа в TikTok, публикуван от Дария Дриученко (вдясно), направени на 28 февруари 2022 г.

Дриученко, собственик на Tiktok акаунта, потвърди в имейл до AFP на 2 март 2022 г., че става дума за клип зад кадър, показващ заснемането на видеото, публикувано от Франклин във Vimeo. "Ние сме създатели на филми, така че имаме много видеоклипове от снимачната площадка", пише тя. Дриученко изпрати и скрийншоти от галерията на телефона си, показващи други подобни видеоклипове, както и доказателства, че този конкретен видеоклип е записан на телефона ѝ на 14 ноември 2020 г.

Тя е изтрила видеоклипа, който се е разпространявал в социалните медии, от профила си в Tiktok на 1 март 2022 г., каза още тя за AFP.

По-новите коментари под видеото в TikTok показват, че има потребители, които са гледали оригиналното видео неотдавна, мислейки, че то разкрива имитация на пострадали в продължаващия конфликт в Украйна, въпреки че датата на публикуване и текстът "Zombie movie" на видеото ясно опровергават такава интерпретация.

Скрийншот от оригиналния видеоклип, публикуван в TikTok, направен на 28 февруари 2022 г.

Цивилни, убити в конфликта

Към 3 март 2022 г. е потвърдено, че в Украйна са загинали над 249 цивилни граждани, въпреки че според Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека броят им е "значително по-голям". Повече от един милион бежанци също са избягали от Украйна от началото на войната.

Украински бежанци пресичат границата пеша в Барабаш, Унгария, на 28 февруари 2022 г. ( AFP / Attila KISBENEDEK)

От началото на руско-украинската криза в социалните мрежи се споделят много снимки и видеоклипове, които показват реални или фалшиви събития в Украйна. AFP вече опроверга много от тях, например тук и тук.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт