Не, този батальон Хайлендъри никога не е участвал в Битките при Дойран по време на Първата световна война

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации, споделени над 3100 пъти във Facebook от средата на февруари 2022 г., твърдят, че показват шотландски войници преди и след като са се били с българската армия по време на Първата световна война. Но такава битка никога не се е състояла; публичните регистри показват, че военната част от горната снимка се е сражавала във Франция и Белгия през Първата световна война и никога не е била на Южния фронт, където през 1916 и 1918 г. са се водили сраженията при Дойран. Това беше потвърдено от британски и български историци. В същото време втората снимка вероятно е манипулирана.

"Шотландска военна част, пред замъка в Единбург. На горната снимка са преди заминаването за Дойран, а на долната са оцелелите след "срещата" с Девета пехотна плевенска дивизия", гласи текстът на Facebook пост, споделящ две черно-бели снимки на мъже, застанали пред замъка в Единбург. На горната снимка редици с войници заемат голяма част от площада. На долната снимка се виждат само 28 войника. Публикацията е от страница във Facebook, наречена "Великите българи", която често публикува патриотично и националистическо съдържание. Тя е споделена над 3100 пъти от 15 февруари 2022 г. насам. Същата снимка и текст можем да открием и в други постове като този, както и в тази блог публикация.

Скрийншот на пост, споделящ невярна инфромация в интернет, направен на 18 февруари 2022 г.

AFP проследи оригиналната снимка и откри исторически източници, според които тя показва 1-ви батальон на кралските Хайлендъри (1st Batallion The Queen's Own Cameron Highlanders) пред замъкa в Единбург на 12 август 1914 г. Долната снимка изглежда е манипулирана версия на първата. Независимо от това, въпросната военна част никога не се е сражавала на Балканите, нито се е срещала с българската армия.

Книга идентифицира войниците от снимката като 1-ви батальон

Чрез обратно търсене на изображения AFP откри две статии за проверка на фактите, посветени на двете снимки и публикувани през 2018 г. и 2021 г.

Първата (от ноември 2018 г. ) е в сайта hoaxeye.com - финландски блог, посветен на развенчаването на фалшиви и подвеждащи снимки. Тази статия насочи AFP към публикация в Twitter на Хелън Прингъл, университетски преподавател в Австралия. Тя публикува снимка на първата снимка и текста под нея. Прингъл посочва, че това е книга от 1923 г., озаглавена "Мечът на Севера": Спомени от Горната земя за Голямата война".

AFP се свърза с Прингъл, която ни показа чрез видео, че първата снимка наистина е на страница 150 от книгата, екземпляр от която се намира в държавната библиотека на New South Wales. . В текста под снимката е посочено, че това са войниците от "1st Batallion The Queen's Own Cameron Highlanders" в "Единбургския замък на 12 август 1914 г., в деня, в който тръгват за Франция". Посочени са имената на офицерите. В книгата няма въпросната следвоенна снимка на 1-ви батальон, обясни още Прингъл.

"В книгата няма друга снимка на мъжете нито при заминаването им за Франция, нито след това", казва тя пред AFP .

Намерихме и друга статия, публикувана през април 2021 г. от организацията за проверка на фактите fullfact.org посветена на същия колаж, споделян със сходни твърдения. Колегите ни установяват, че снимката е била изложена в музея Килдонан на остров Южен Уист във Външните Хебриди, където също е била надписана, че показва 27 офицери и 1000 мъже от 1st Battalion 79th Queen’s Own Cameron Highlanders и е направена в замъка в Единбург "преди заминаването им за Франция на 12 август 1914 г. Те се приземяват във Франция на 14 август."

В имейл до AFP , получен на 21 февруари 2022 г., администратор на музея "Килдонан" потвърди текста към снимката и обясни, че тя е била изложена "преди повече от десет години като част от изложба, обхващаща Първата и Втората световна война, и сега е на съхранение".

Ърни Поуп, координатор на изследванията и доброволците в друг музей - The Highlander's Museum, също потвърди пред AFP в имейл на 22 февруари 2022 г., че на тази снимка са изобразени войници от "1-ви батальон The queen's Own Cameron Highlanders".

Чрез Google street view виждаме, че мястото, което е заснето, действително включва Единбургския замък:

Този батальон никога не се е срещал с българската армия

Според тази статия на Британския национален армейски музей по време на Първата световна война батальонът от снимката се е сражавал на Западния фронт,

"Снимката на 1-ви батальон на Cameron Highlanders през 1914 г. е позната. Въпреки това 1-ви батальон служи във Франция и Фландрия през цялата война, а след това заминава за Индия през 1919 г.", казва в имейл до AFP на 19 февруари 2022 г. професорът от Оксфордския университет сър Хен Стракън, известен експерт по военна история с особен интерес към Първата световна война и към историята на британската армия.

AFP провери в базата данни на Комисията за военните гробове на Британската общност и направи търсене на данни за починали войници, които са служили във въпросния 1-ви батальон по време на Първата световна война. Запитването даде общо 1521 записа. Повечето от войниците са почетени или погребани във Франция (1120) и Белгия (336), но също така и в Обединеното кралство, Германия, Индия, Ирак, Пакистан и Азербайджан. Нито една от известните жертви не е почетена в гробище или мемориал, свързан с Дойранските сражения, състояли се на Балканите.

Скрийншот от търсене в база данни Commonwealth War Graves Commission, направен на 21 януари 2022 ( Скрийншот от търсене в база данни Commonwealth War Graves Commission, направен на 21 януари 2022 / )

В списъка, изготвен в резултат на нашето проучване, открихме имената на офицери, чиито имена присъстват в надписа на снимката от книга "Мечът на Севера" -К. Ф. Мейкълджон, който загива на 25 септември 1914 г. и е погребан в британското гробище във Вендрес, лейтенант Р. Ф. Л. Джонстън, който загива на 8 септември 1914 г. и е погребан в гробището в Басевел, капитан Алън Г. Камерън (Лохиел), който загива на 25 септември 1914 г. и е погребан в Бург-е-Комин, и др.

Кой се е участвал в сраженията при Дойран?

Дойранската епопея е термин, който обединява пет отбранителни сражения (1916-1918 г.) край Дойранското езеро между българската армия и съюзническите сили на Южния фронт през Първата световна война.

Според историци обаче британският батальон, който се вижда на снимката, не е участвал в тези сражения.

"В сраженията при Дойран не участва военно съединение с обозначението 1st Battalion 79th Queen’s Own Cameron Highlanders", коментира проф. Борислав Гаврилов от Софийския университет в имейл от 18 февруари 2022 г. до AFP. "В този смисъл, едва ли има снимка на бойци, заминаващи директно за Дойран от плаца в Единбург. Разбира се, за периода от 1914 до разформироването си на 31 март 1919 в дивизията е имало попълнения, ротация на части и други подобни, но няма Хайлендъри от този батальон", допълва той.

"Ако войниците на втората снимка са Cameron Highlanders (трудно е да се разберат подробности), те трябва да са от 2-ри батальон, пристигнал в Солун през декември 1915 г., или от 10-ти батальон (сформиран от скаутите на Ловат, когато те загубват конете си и са превърнати в пехота през 1916 г.), който достига Солун през октомври 1916 г.", добавя професор сър Хен Стракън. "И двата батальона са участвали в първата битка при Дойран", добави той.

Според търсенето в базата данни на Комисията за военните гробове на Британската общност има 6083 записа на загинали в Първата световна война Cameron Highlanders, а 178 от тях са почетени в Гърция. За нито един от тях не е посочено, че принадлежал към 1-ви батальон.

Снимка, направена на 4 февруари 2014 г., показва британското военно гробище Дойран от Първата световна война северно от Солун, Северна Гърция. Гробището, първоначално известно като Colonial Hill Cemetery No.2, е създадено в края на 1916 г. като гробище за Дойранския фронт. ( AFP / SAKIS MITROLIDIS)

Манипулирана снимка

И накрая, ако сравним двете снимки, ще видим детайли, които пораждат съмнения относно автентичността на втората снимка и навеждат на мисълта, че може би тя е била променена, както отбелязват и другите статии за проверка на фактите.

"Ние в музея сме добре запознати с тези снимки. Щастливи сме да заявим, че това е една и съща снимка, като второто изображение е променено, за да покаже завърналите се от войната", заяви пред AFP Ърни Поуп от The Highlander’s Museum . "Ако погледнете местоположението на колата зад войниците, ще забележите, че тя е на абсолютно същото място на двете изображения, и съм сигурен, че ще приемете, че не е на място, където би стояла паркирана", добави той.

Сравнение на общите елементи в кадрите, червените кръгове са добавени от AFP.

Освен това дърветата са със същия размер, въпреки че вероятно са минали четири години. А на втората снимка сенките на войниците от първия и втория ред са в различни посоки.

В заключение - тези войници никога не са се сражавали с българската армия, а втората снимка, показваща оцелелите, е обработена.