Борис Елцин, президент на Руската федерация, и Леонид Кравчук, първият държавен глава на независима Украйна, подписват икономическо споразумение на 6 ноември 1991 г. в Москва. ( AFP / Vitaly ARMAND)

Границите на Украйна са международно признати и няма нужда да бъдат ''регистрирани'' в ООН

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикации, споделени хиляди пъти в социалните медии в момента, в който Русия започна инвазията в Украйна, се твърди, че страната никога не е "регистрирала границите си" в ООН след обявяването на независимостта си през 1991 г., а това означава, че Русия не извършва никакво нарушение на международното право. Това обаче е невярно: държавите не трябва да регистрират границите си в ООН, заяви експерт по международни отношения пред AFP. Суверенитетът на Украйна е признат на международно ниво, включително от ООН и Русия.

Въпросните твърдения се разпространяваха онлайн в контекста на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. В публикациите се твърди, че през 2014 г., когато беше начело на ООН, Бан Ки-мун е заявил, че Украйна не е подала заявление за регистрация на границите си, което означавало, че не съществува като суверенна държава. В публикацията също така неправилно се посочва, че Договорът за Общността на независимите държави (ОНД) от 1991 г., с който се финализира разпадането на Съветския съюз, постановява, че "територията на Украйна е административен район на СССР".

Една от публикациите на български с тези твърдения е споделена повече от 7100 пъти във Facebook след 23 февруари 2022 г., главно на страници, публикуващи прокремълско и антизападно съдържание. Подобни версии са разпространени и на няколко други езика - гръцки, немски или английски.

Твърденията в тези статии обаче са неверни. Целостта на Украйна и нейните граници са признати, включително от Русия, в различни международни договори, които могат да бъдат разгледани онлайн. Държавите не са длъжни да регистрират границите си в ООН, обясни за AFP преподавател по международни отношения.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информациям направен на 25 януари 2022 г.

Позицията на Бан Ки-мун по отношение на Украйна

Подвеждащите публикации гласят: "07.04.2014 Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун направи изумително изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат въпросът за конфликта между двете държави. От него беше направен следният извод:Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г.”

Проследихме къде е бил Бан, който заемаше поста на генерален секретар на ООН между 2007 и 2016 г, на 7 април 2014 г.
Търсенето в интернет показа, че той е бил в Руанда по повод 20-годишнината от геноцида в страната, както медиите пишат тук и тук. Украйна не е спомената в публикуваното от ООН изказване на Бан по време на церемонията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун в Кигали на 7 април 2014 г. на церемония по повод 20-годишнината от геноцида в Руанда ( AFP / Simon MAINA)

През април 2014 г. напрежението в украинския регион Донбас ескалира, след като месец по-рано Русия анексира Крим.

Ситуацията там е обсъдена по време на обедния брифинг на заместник-говорителя на генералния секретар в Ню Йорк на 7 април 2014 г. "Запитан за размириците в Източна Украйна, говорителят заяви, че генералният секретар е дълбоко обезпокоен от засилената нестабилност в Източна Украйна през уикенда. Той призовава всички, които носят отговорност и имат влияние върху ситуацията, да намалят напрежението и да насърчат изразяването по мирен начин, за да се успокои обстановката", се казва в обобщението от брифинга, публикувано на сайта на ООН.

Това изявление беше повторено от заместник-говорителя по време на пресконференция на следващия ден.

Позовавайки се на датата "07.04.2014 г.", подвеждащата публикация изглежда намеква, че ситуацията в Украйна е била в основна тема на заседанието на Съвета за сигурност на ООН същия ден. Според официалния дневен ред на заседанията и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН на 7 април 2014 г. обаче не е имало заседание.

ООН призовава за зачитане границите на Украйна

След като не успяхме да намерим изявлението, приписвано на Бан в невярната публикация, открихме няколко изявления на бившия ръководител на ООН и на други висши служители през 2014 г. относно кризата в Украйна. Нито едно от тях не поставя под съмнение границите на Украйна, а по-скоро призовава за запазване на нейния суверенитет в контекста на действията на Русия.

На 1 март 2014 г. заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон заявява на брифинг, че Бан е "повторил призива си за пълно зачитане и запазване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

На 19 март 2014 г. Елиасон казва, че генералният секретар "продължава да се ангажира с ключовите участници с цел деескалация на ситуацията, като неизменно настоява за диалог и спазване на Устава на ООН при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

На 13 април 2014 г. Съветът за сигурност обсъди ситуацията в Украйна. Цитиран е Оскар Фернандес-Таранко, помощник генерален секретар по политическите въпроси, който заявява, че "генералният секретар и Организацията на обединените нации остават ангажирани с търсенето на мирно решение на тази все по-задълбочаваща се криза".

Според публично достъпни официални изявления на говорителя на генералния секретар от 2014 г., Бан неколкократно е призовавал за защита на статута на Украйна.

На 2 май 2014 г. той призова "всички страни да зачитат изцяло суверенитета и териториалната цялост на Украйна". На 3 май 2014 г. Бан подчертава , според съобщение за пресата, "необходимостта всички да зачитат изцяло единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"Той още веднъж подчертава, че всеки трябва да даде своя принос за връщането на Украйна от ръба на пропастта и за гарантиране на нейното единство, суверенитет и териториална цялост", се казва в друго изявление от юни 2014 г. "Всички трябва да дадат своя принос за мирното разрешаване на този конфликт по начин, който да поддържа суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление от август 2014 г.

През май 2015 г. генералният секретар е в Киев по повод честването на 70-годишнината от края на Втората световна война. "Организацията на обединените нации и Украйна са силни партньори: Украйна е член-основател на Организацията на обединените нации и е независима от 24 години", казва Бан тогава.

Украйна и Организацията на обединените нации

Допълнително доказателство срещу твърдението, че ООН не признава Украйна или нейните граници, са стабилните връзки между международната организация и тази държава.

През 1945 г., когато е известна като Украинска съветска социалистическа република, тя сред основателите на ООН. Страната е била и сред държавите, избирани за временен член на Съвета за сигурност на ООН, последно от 2016 до 2017 г.

Бившият украински външен министър Генадий Удовенко дори е бил председател на Общото събрание на ООН през 1997 и 1998 г.

Организацията на обединените нации не "притежава никакви правомощия да признава нито държава, нито правителство. Като организация на независими държави тя може да приеме нова държава за свой член или да приеме пълномощията на представителите на ново правителство", е казано тук.

"Няма регистрация на граници ", казва пред AFP на 23 февруари 2022 г. Мира Кънева, доцент в катедра "Международно право и международни отношения" на Софийския университет. "Признаването на границите става с подписване на съответния договор, защото там е волеизявлението на засегнатите страни. Признаването влиза в сила след ратификацията, а не с регистрацията на този договор в ООН, където се депозират международните договори", обясни още тя.

“Граници не се регистрират в ООН. Регистрират се договори по реда на чл. 102 от Хартата на ООН. Липсата на регистрация не води до невалидност - нерегистрираният договор има пълна правна сила”, заяви преди AFP Димитър Гочев, асистент по международно публично право в същия университет. “Границите на Украйна се определят по принципа uti possidetis juris - тоест при разпадане на една държава, новите държави имат границите на административните единици, от които се получават тези нови държави”, обясни още той.

Русия е признала Украйна. Няколко пъти.

Подвеждащите публикации твърдят, че Украйна "не е регистрирала" границите си след 25 декември 1991 г. На тази дата СССР се разпада окончателно. Русия вече е признала независимостта на Украйна.

Идването на власт на Горбачов и неговата оставка. ( AFP / Aude GENET, Sabrina BLANCHARD)

На референдума на 1 декември 1991 г. с огромно мнозинство украинците подкрепят независимостта си от разпадащия се Съветски съюз. На следващия ден руският президент Борис Елцин признава независимостта на Украйна, както съобщава AFP:

Скрийншот от съобщението на AFP's от 2 декември 1991

На 8 декември 1991 г. лидерите на трите най-големи републики в рамките на СССР - Русия, Украйна и Беларус - подписват Споразумението за създаване Общността на независимите държави, с което се утвърждават като суверенни държави. С това се финализира разпадането на СССР, а по-късно към него се присъединяват още осем държави.

Днес ОНД има сайт, който съдържа подробна информация за общността, включително регистър на историческите ѝ документи, сред които е и споразумението за създаване на ОНД.

Съгласно член 5: "Върховните договарящи страни признават и зачитат взаимно териториалната цялост и неприкосновеността на съществуващите граници в рамките на Общността".

Скрийншот от Споразумението за ОНД, направен на 28 февруари 2022 г.

"През 1991 г. в Белавежа руският президент Борис Елцин признава независимостта на Украйна", посочва Дейвид Р. Марпълс, професор по руска и източноевропейска история в Университета на Алберта, в имейл до AFP на 24 февруари 2022 г. "А през 1997 г., в Договора за приятелство между Русия и Украйна, тези граници отново бяха признати от Русия”, добави още той.

Договорът е подписан на 31 май 1997 г. от Елцин и от украинския президент Леонид Кучма. Според член 2: "Високодоговарящите се страни зачитат взаимно териториалната си цялост и признават неприкосновеността на съществуващите между тях граници".

Скрийншот на Договора за приятелство от 1997 г., направен на 28 февруари 2022 г.

На 28 януари 2003 г. двете държави подписват договор за границата си. Това двустранно споразумение е регистрирано в ООН през 2016 г. Според преамбюла (на руски език на стр. 2, на английски език на стр. 209) споразумението е действало въз основа на "необходимостта от уреждане на въпросите, свързани с протичането на държавната гранична линия, с цел по-нататъшно укрепване на приятелските, добросъседски отношения между народите на Украйна и Русия". В документа е описано точното местоположение на границата между двете държави и са приложени подробни карти за определяне на границите.

Какво представлява меморандумът от Будапеща?

Некоректните публикации, споделени в социалните медии, твърдят също, че в "Будапещенския меморандум" се посочва, че Украйна няма граници. "Държавата Украйна не съществува (и никога не е съществувала!)", се твърди в него. Това обаче също е невярно. В това споразумение се казва точно обратното.

Подписан на 5 декември 1994 г. в Будапеща, меморандумът съдържа гаранции във връзка със съгласието на Украйна да се откаже от ядрения си арсенал. В член 1 подписалите го страни - сред които е и Русия - се съгласяват да "зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна". В член 2 те се съгласяват също така "да се въздържат от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна".

Скрийншот на меморандума от Будапеща, направен на 28 февруари 2022 г.

Твърденията датират поне от 2014 г.

В края на някои от подвеждащите публикации е отбелязано "Александър Панин, Централни новини", което предполага, че той може да е авторът на тази публикация. Не успяхме да открием това име и статия при търсене в интернет.

Но с търсене в Google на руски език открихме статия за проверка на фактите от Казахтан, публикувана на 27 февруари 2022 г. във Factcheck.kz. В нея има връзка към архивирана публикация на руски от 30 май 2014 г. Тя е почти дословна версия на статията, която в момента се разпространява във Facebook на различни езици. Тя е била публикувана на уебсайта Novorus.info, който се е определял като "Централна информационна агенция на Новорусия". Името на Александър Панин е споменато в края на статията.

Factcheck.kz пише още, че през април 2014 г. украинският сайт за проверка на фактите Stopfake.org, открива същите твърдения (без името на Панин), публикувани на украински уебсайт на 8 април 2014 г., цитирайки като "източник" TV Thames, която всъщност се занимава с продукцията на развлекателни програми.

2 март 2022 г. Публикацията е обновена с допълнителна информация за произхода на неверните твърдения.
украинско-руски конфликт