Тази снимка не показва японския посланик в Киев готов да се бие за Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на мъж в самурайски дрехи се споделя масово в социалните мрежи с твърдението, че на нея е посланикът на Япония в Украйна, който бил казал, че самураят трябва да защитава страната, в която се намира. Това е невярно: на снимката е посланикът на Украйна в Япония, който я публикува в Twitter десет дни преди руската инвазия.

"Японският посланик в Украйна остана в Киев. По негово изрично желание му е била доставена от Токио семейна реликва - самурайският меч на прадядо му и "шибоу киджи"(традиционен некролог). Облечен в тези старинни доспехи, японският посланик в Киев е казал само едно изречение: "Самураят трябва да защитава страната, в която се намира!" Така постъпват достойните!", гласи пост във Facebook от 25 февруари 2022 г.

Към текста е публикувана снимка на мъж, облечен в карута, традиционната броня на японските самураи, със самурайски меч катана в ръка. На стената зад гърба му е закачен жълт тризъбец на син фон.

Постът е споделен над 9, 600 пъти в социалните мрежи. Историята е публикувана и в различни медии например тук и тук.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 28 февруари 2022 г.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, което стана причина президентът на Украйна Володимир Зеленски да обяви обща военна мобилизация. Впоследствие войската на Путин достигна до столицата Киев.

На снимката обаче не е настоящият японски посланик в Украйна Кунинори Мацуда, който изглежда по друг начин, както можем да видим от биографията му на страницата на японското посолство в Украйна.

В официалната страница на посолството има видеообръщение от посланик Мацуда по случай 30 годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете държави, публикувано на 26 януари.

Снимката със самурайските доспехи е публикувана за първи път на 15 февруари в Twitter от украинския посланик в Япония, Сергей Корсунски. Същият профил е публикувал снимка на Корсунски без доспехи, видеоклип, заснет пред сградата на посолството на Украйна в Токио или кадър на Корсуснски в самурайски доспехи до японския актьор Тецуро Шимагучи.

В медиите има различни снимки Корсунски тук или тук. Същият профил в Twitter е публикувал снимки от откриването на офис на IT компания в Токио, в което участва посланикът. Информация за същото събитие има и на страницата на компанията във Facebook.

Запитан от потребител на Twitter къде е самурайският му шлем, Корсунски отговоря с друга снимка, на която е с традиционния шлем кабуто, но без маската на лицето, което го прави по-разпознаваем.

На 13 февруари японското посолство в Украйна призова своите граждани да се евакуират, като обяви, че повечето от служителите на дипломатическото представителство ще напуснат страната.

В изявлението не се уточнява дали Мацуда е останал в Украйна. До публикуването на статията консулският персонал не отговори на запитването за коментар.

AFP вече разобличи същите твърдения на английски език тук, а освен това провери редица неверни или неточни публикации за конфликта в Украйна например тук, тук и тук.

украинско-руски конфликт