Това видео от въздушен десант е публикувано преди години и няма нищо общо с нападението на Русия над Украйна през 2022 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Часове след като на 24 февруари 2022 г. войските на президента на Русия Владимир Путин нападнаха Украйна, потребители в социалните мрежи от цял свят започнаха да споделят видео, на което се вижда как стотици парашутисти се приземяват на земята. Според публикациите това видео показвало десант на руски военни в Украйна по време на нападението. Това обаче не е вярно. Въпросното видео е публикувано отдавна - още през 2014 г., когато руските медии съобщават за мащабно военно учение във вътрешността на страната, в което участват хиляди парашутисти.

"Руски парашутисти се спускат от небето над Украйна (Видео)", гласи заглавието на публикация в информационен сайт, в който е вградено видео, озаглавено: "Руски военни парашутисти се приземяват в Украйна, близо до Харков". Други медии споделят скрийншот от видеото, заедно със същите твърдения.

Българските публикации с видеото са споделени във Facebook около стотина пъти. Клипът се споделя широко в социалните мрежи и на други езици, включително на китайски, бирмански, арабски, английски.

Screenshot of a post on Facebook sharing false information, taken on February 24, 2022

Путин започва военна операция

Видеото става популярно часове след като на 24 февруари 2022 г. руският президент нареди военна операция в Украйна. В някои версии за същите кадри се твърди, че показват как "руски парашутисти се приземяват в Одеса, Украйна".

Въпреки, че някои медии обявиха, че е имало десант в Одеса, Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна отрече това в съобщение, публикувано на Facebook страницата си часове след началото на операцията. "Информацията за десант на руски войски в Одеса не е вярна", се казва в съобщението от 24 февруари.

Видео, публикувано още през 2014 г.

Обратно търсене на кадри от видеото, на което може да се чуе руска реч, показва, че то е било споделяно в руски платформи през последните години, включително през 2018 и 2016 г.

Най-старата публикация на видеото, която AFP откри е от 14 март 2014 г. и е от руската социалната мрежа ВКонтакте. Други снимки от същия профил показват млад мъж с парашут и руска военна униформа. На 13 март 2014 г. той публикува снимки, за които пише "Десант край Ростов в град Тoгoнрог... два скока за 24 часа". В югозападна Русия, в област Ростов, е разположен град Таганрог. Той се намира на около 50 километра от границата с Украйна.

AFP изпрати съобщение на въпросния профил, за да потърси повече информация за видеото, но не получи отговор.

В друга снимка, публикувана на 13 март 2014 г. от същия профил, се вижда войник, зад който има самолет Илюшин ИЛ-76МД с регистрационен знакRA-76669.

При търсене в интернет на ключови думи на руски (десант, парашутисти, Ростов и датата, на която видеото е публикувано) открихме новини за мащабно военно учение, което се е провело в региона на 11 март 2014 г.

Повече от 3500 войници от това подразделение са взели участие в четиридневно учение, което включва и скокове с парашут, според публикации в различни медии (тук, тук, тук) и според прессъобщение на руското министерство на отбраната. В последното е посочено, че учението се е провело на полигона в Кузминка, разположен на 36 км. североизточно от Таганрог.

Налице са множество прилики между информацията в тези съобщения и видеото с десанта, споделено в социалните мрежи. Сред тях са самолетът Ил-76МД, формата на парашутите, бяло-червената лента на знамената, времето, пейзажът, датата и униформите.

В репортаж на друга руска медия за учението също се говори за десант на парашутисти. Видеото от тази статия може да бъде намерено в Youtube. На него се виждат парашутисти от същото подразделение, които летят със самолет от същия модел като този, показан на снимките в канала във ВКонтакте.

Същото видео е качено през септември 2016 г. във Facebook група наречена "Made in Russia". Според описанието то показва "Масов въздушен десант в региона на Ростов". "На мен и приятелката ми ни отне около 1 час да свалим това видео от руската социална мрежа vk.com", пише потребителя в коментар.

С това, че доказваме, че видеото е публикувано през 2014 г. показваме, че то няма как да е от десант на руски войски в Украйна като част от атаката на Путин през 2022 г., а най-вероятно показва военно учение на руски войски, проведено преди години.

украинско-руски конфликт