Министър-председателят на Италия Марио Драги по време на съвместна пресконференция относно високите цени на енергията след заседанието на Съвета на министрите в Рим на 18 февруари 2022 г. ( AFP / Andreas SOLARO)

Коментар на италианския премиер Драги за неваксинираните е представен подвеждащо в социалните мрежи

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В средата на февруари 2022 г. във Facebook постове на различни езици започна да се разпространява кратък видеоклип на италианския министър-председател Марио Драги от пресконференция, в който той заявява, че неваксинираните "не са част от нашето общество". Всъщност Драги не е произнесъл думите, приписани му в публикациите. През ноември 2021 г. той действително казва, че неваксинираните не могат да участват в нормалния живот. В същото време той изразява съгласие, че засегнатите от ограниченията, свързани с Covid-19, трябва да се върнат към нормалния живот, след като ситуацията с пандемията се подобри.

'В Италия днес 500 хиляди неваксинирани граждани над 50 години ще бъдат отстранени от работа и ще останат без заплата. Марио Драги: "Неваксинираните не са част от нашето oбщество", гласи пост във Facebook към кратко видео, на което се вижда италианският министър-председател. Видеото е споделено над 580 пъти от 15 февруари 2022 г. насам. Към него няма субтитри.

Под поста има над 560 коментара. Много от потребителите изразяват несъгласие и гняв от думите, вменени на Драги, а други поставят под съмнение съществуването на пандемията от Covid-19. "Открит фашизъм, удобно прикрит зад Псевдопандемията", пише например потребител.

Други потребители също са публикували въпросното видео и текст.

Facebook постът цитира туит на английски от Twitter акаунта"RadioGenova", който изглежда е много активен по темите, свързани с протестите срещу мерките за ограничаване на Covid-19 и ваксините. Същият клип или скрийншот от него се споделя на много други езици например унгарски, словашки, чешки, и немски.

Публикацията се вписва в тенденция в потока от дезинформация, която преувеличава тежкото положение на неваксинираните (като тук ). При по-внимателно преглеждане на клипа се вижда, че Драги не изрича думите, което му се приписват в публикациите, а контекстът показва, че той говори за връщането на всички граждани към нормален живот, след като ситуацията с пандемията се подобри.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация в интернет. Направен на 21 февруари 2022 г.

Първоизточникът на видеото

При търсене в Google по думите на Драги, които се чуват в краткото видео, откриваме, че те са изрязани от 50 минутно видео от пресокнференция , състояла се на 24 ноември 2021 г. или преди близо три месеца.

По време на пресконференцията министър-председателят Марио Драги, заедно със здравния министър Роберто Сперанца и регионалния министър Мариястела Джелмини, представят новите мерки, сред които е и закон, предложен от Министерския съвет. С него изискването за задължителна ваксинация се разширява, като се предвижда да обхваща полицията, военните, учителите, болничната администрация. Въвежда се и "засилен зелен сертификат", според който достъпът до определени места може да става само с доказателство за преболедуване или ваксиниране, но не и с негативен тест.

Към 47 мин. и 30 секунда от видеото журналист задава въпрос на министър-председателя, в който отбелязва, че италианското правителство предприема нови мерки в борбата с Covid-19, докато статистиката е много по-различна от тази преди една година, и пита "дали това ще бъде последната ненормална Коледа за италианците"?

Драги отговаря: "За ваксинираните това е нормална Коледа. И нека се надяваме, че пандемията ще се развие по такъв начин, че следващата Коледа наистина да бъде Коледа за всички. Това е, което искаме да извоюваме обратно, тя да е за всички. Прави сте да кажете, че всички онези, които оттук нататък ще подлежат на ограничения или за които ограниченията ще останат в сила, трябва да могат да се върнат към това да бъдат част от обществото заедно с всички нас."

Клипът, който се разпространява в социалните мрежи, показва само края на този отговор, започващ от 48:40 ч. в оригиналното видео.

От точния превод от италиански език става ясно, че Драги не е казал думите, които му се приписват, макар да признава, че неваксинираните са изправени пред повече ограничения на обществени места.

Въпреки че в Италия нямаше специални правила за семейни събирания за Коледа 2021 г., за влизане на много обществени места се изискваше зелен пропуск. От 6 декември 2021 г. за достъпа до някои места беше въведен т.нар. "подсилен зелен пропуск", който важи само при доказано преболедуване или ваксинация, но не и при отрицателен тест.

Задължителна ваксинация на хората над 50 години

В публикациите във Facebook се твърди още, че "в Италия днес 500 000 неваксинирани хора над 50 години са уволнени от работа". Това се отнася до по-актуално съобщение на италианското правителство. На 5 януари 2022 г. оттам съобщиха, че ваксинацията срещу Covid-19 ще стане задължителна от 15 февруари за всички лица над 50-годишна възраст.

Решението е обявено след пресконференцията на Драги, но публикациите създават погрешното впечатление, че във видеото италианският министър председател говори именно за този закон, публикуван на 7 януари 2022 г..

Според новите правила хората над 50 години вече не могат да влизат на работното си място с отрицателен тест, а само със споменатия подсилен зелен пропуск. Тези над 50 годишна възраст, които отказват да се ваксинират, са заплашени от глоба в размер на 100 евро.

От 59-те милиона жители на Италия 28 милиона са на възраст над 50 години, по данни на националната статистическа агенция Istat. Около 1,5 милиона души от тази възрастова група не са си поставили дори една доза към 4 февруари, според официалните данни на италианското правителство. Въпреки това AFP не успя да намери официални оценки или доклади за въздействието на новия закон върху заетостта и колко възрастни хора са спрели да ходят на работа.

Превод и адаптация
COVID-19