Тази снимка от честванията по случай края на Първата световна война през 2018 г. е манипулирана

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, на която сякаш Владимир Путин е привлякъл вниманието на други световни лидери, включително на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и на френския му колега Еманюел Макрон, е споделена десетки пъти във Facebook в контекста на противопоставянето между Русия и Запада относно Украйна. В публикацията и коментарите се внушава, че изображението свидетелства за уважението, с което руският президент се ползва на международно ниво. Изображението обаче е монтаж на снимка на AFP, направена на събитие в Париж на 11 ноември 2018 г. по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

"Слушайте внимателно, няма да повтарям..!" - гласи Facebook публикация, споделяща снимка, на която се вижда гърбът на мъж, приличащ на руския президент, който е застанал пред Тръмп, Макрон, канадският министър-председател Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел. В кадъра се виждат още мароканският крал Мохамед VI и френската първа дама Брижит Макрон.

Тази публикация от 16 февруари е споделена повече от 70 пъти, като например във Facebook група, наречена "България и Русия заедно вовеки". Изглежда, че потребителите не поставят под съмнение автентичността на снимката. "Русия трябва да бъде уважавана, тя не е агресор и ще я има и след нас дори!", коментира един от тях. "Идва шефът!", пише друг.

Снимката се споделя в напрегнат момент от конфликта между Украйна и Русия. След като Москва призна независимостта на областите Донецк и Луганск, Путин нареди войската му да влезе в Украйна на 22 февруари 2022 г. , за да охранява двете области.

Същата снимка е споделяна от руски акаунти през септември и октомври 2021 г.

Тази снимка обаче не е автентична - направена е чрез изрязване и монтажиране на оригинален кадър, заснет на 11 ноември 2018 г. в Париж.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация, направен на 22 февруари 2022 г.

AFP направи обратно търсене на снимката чрез платформата за проверка в цифрова среда InVID, която позволява използване на няколко търсачки за изображения (Google, Bing, Yandex и др.). Снимката съвпада с друга, качена в банката за изображения Alamy, но в която силуетът на Путин липсва. Описанието гласи, че снимката показва световни лидери по време на церемонията за отбелязване на Деня на примирието, 100 години след края на Първата световна война, на Триумфалната арка в Париж, Франция, на 11 ноември 2018 г. Източник е информационната агенция Ройтерс в рамките на фотографски пул.

Такива пулове позволяват на медиите да споделят продукцията си от събития, на които достъпът на журналисти е ограничен.

При търсене в архивите на AFP излиза абсолютно същата снимка, направена от фотографа на AFP Людовик Марен за ползване от журналистически пул.

Скрийншот от AFP Forum, показващ снимка от събитието в Париж на 11 ноември 2018 г., направен на 22 февруари 2022 г.

Описанието в архива на AFP гласи: "(От ляво на дясно) Канадският министър-председател Джъстин Трюдо, мароканският принц Мулай Хасан, мароканският крал Мохамед VI, първата дама на САЩ Мелания Тръмп, президентът на САЩ Доналд Тръмп, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, руският президент Владимир Путин и австралийският генерал-губернатор Питър Косгроув присъстват на церемония на Триумфалната арка в Париж на 11 ноември 2018 г. в рамките на честванията на 100-годишнината от примирието от 11 ноември 1918 г., сложило край на Първата световна война."

На тази оригинална снимка виждаме, че Путин седи до Брижит Макрон. Това означава, че няма как руският президент да е стоял изправен пред гостите, когато е била направена снимката, използвана в публикацията във Facebook. Той просто е бил изрязан от кадъра.

Сравнение между оригиналната снимка (вляво) и кадъра използван в колажа (вдясно). Червената линия, поставена от AFP показва къде е бил изрязан кадъра, за да не се вижда Владимир Путин.

В архива на AFP открихме и снимки от пристигането на Путин на същото събитие, когато другите лидери са изправени. Силуетът на руския президент прилича на този, използван в промененото изображение, въпреки че е по-малък..

Скрийншот от AFP Forum, показващ снимка от събитието в Париж на 11 ноември 2018 г., направен на 22 февруари 2022 г.

Пристигането на Путин може да се види в това видео на AFP от събитието:

Този видео репортаж на AFP дава повече контекст за церемонията:

На 18 февруари 2022 г. службата на AFP за проверка на фактите на френски език опроверга отрязан видеоклип от същото честване, споделен с твърдението, че руският президент е пренебрегнал френския си колега. Всъщност Путин и Макрон се здрависват, но тази част е изрязана от видеото.

Снимки от същото събитие станаха обект на забавни постове като този и този.

AFP вече опроверга други колажи с Путин , както и с бившия премиер Бойко Борисов.

украинско-руски конфликт