Това е колаж на оригинална снимка от посещението на Владимир Путин в Сърбия през март 2011 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, на която се вижда как турският президент Реджеп Тайип Ердоган коленичи пред руския си колега Владимир Путин, е публикувана във Facebook на 3 май 2021 г. и оттогава е споделена повече от 2200 пъти. Това изображение е колаж. Оригиналът, на който се вижда как Путин поздравява сръбските гвардейци, е от официалното му посещение в Белград като премиер на 23 март 2011 г. Ердоган не присъства на това събитие.

ТОЗИ ФОТОС ПОСТОЯННО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРТИ ИЗ ФЕЙСА.ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ КЪДЕ СЕ НАМИРА. Ердоган Паша на колене пред най-великия ха, ха, ха....” се казва в текста към снимка, която показва как турският президент Ердоган коленичи на червен килим пред руския си колега Владимир Путин и е качена във Facebook.

Велик ПУТИН, велик !!!” коментира потребител под поста. 

“ТАКА ЩЕ МУ СЕ КЛАНЯТ И АМЕРИКАНЦИ И ЕВРОПЕЙЦИ” пише друг. Потребител пък е публикувал като коментар под снимката банер с надпис на английски “Фалшиви новини” и е написал: “това е глупав колаж”. Веднага обаче е нападнат: “Какво ти е турското име?”

Въпреки, че и други потребители поставят под съмнение автентичността на изображението, то е успяло да събере над 300 харесвания и е споделено в гръцки, френски, италиански, румънски, немски и американски профили.

Въпросното изображение е колаж. На оригинала, който е използван се вижда само Путин, а снимката е от негово посещение в Белград през март 2011 г. Ердоган не е бил там.

Скрийншот на поста във Facebook от 3 май 2021 г., направен на 17 май 2021 г.

Официалните посещения на Путин в Сърбия

Чрез обратно търсене на колажа, публикуван във  Facebook на 3 май 2021 г, открихме, че Путин може да бъде забелязан в много сходна ситуация (червен килим, военни със сини сака и черни панталони с червен лампаз) на снимки от трите негови посещения в сръбската столица. 

През последните години Путин посещава Белград официално три пъти - 2011 г. (като премиер), 2014 и 2019 г. (вече като президент).

Използваната снимка в колажа е от посещението му в сръбската столица през 2011 г., преди разговорите между него и сръбския президент Борис Тадич, състояли се в Двореца на Сърбия в Белград на 23 март 2011 г. Ердоган, който е министър-председател към онзи момент, не е бил в Сърбия по време на посещението на Путин. На тази дата той е в турската столица Анкара, където е домакин на министъра на външните работи на Бахрейн шейх Халед бин Ахмед ал Халифа

Колажната снимка от Facebook (вляво) и скрийншот от фотогалерия от посещението на Путин в Белград на 23 март 2011 г. (вдясно)

Въпреки че тържествените церемонии в Белград, в които Путин участва по време на тези три посещения, са сходни, открихме две подробности, които ни помогнаха да индивидуализираме датата, на която е направена снимката. Путин е облечен със сако, а на заден план има предмет, който наподобява броня на автомобил.

В подправената снимка Путин носи сако, а зад него се вижда предмет, вероятно броня на кола

По време на церемонията по посрещането на Путин в Белград през януари 2019 г. Путин носи палто, а не сако. Този факт е достатъчен, за да приемем, че снимката, която е използвана в колажа, не е от това посещение. 

Сръбският президент Александър Вучич и руският му колега Владимир Путин по време на церемония по посрещането му, предшествала разговорите между двамата в Двореца на Сърбия на 17 януари 2019 г. в Белград. (AFP / Andrej Isakovic)

Следващото посещение на Путин в Белград беше на 16 октомври 2014 г., когато той присъства на военния парад в сръбската столица. По време на официалното посрещане пред двореца на Сърбия руският президент е облечен в палто.  Въпреки това няма автомобили, паркирани отляво на подиума.

Скрийншот от живото предаване на посещението на Путин в Белград на 16 октомври 2014 г. Видеото е предавано от руската държавна Russia Today. От кадъра се вижда, че между подиума и оркестъра няма предмети, които да напомнят на броня на автомобил. Скрийншотът е направен на 17 май 2021 г.

На 23 март 2011 г., Путин, който по това време е министър-председател на Русия, посещава Белград съобщава AFP.

Скрийншот от фотогалерията от посещението на Путин в Белград на 23 март 2011 г. Ясно се виждат автомобилите между подиума и военния оркестър

Когато Путин посещава Белград като премиер през  2011 г., Ердоган не е бил там. Всъщност Путин и Ердоган никога не са се срещали в сръбската столица по време на официално посещение, показва проверка в архивите на AFP.

Eрдоган посещава Белград като министър-председател на 12 юли 2010 г. и като президент на 10 октомври 2017 г. и отново на 7 октомври 2019 г.

На тази снимка от визитата на Ердоган в Белград през 2019 г., направена от фотографа на АФП Оливие Бунич, виждам, че церемонията е подобна с тази на посещението на Путин през 2019 г.

Сръбският президент Александър Вучич (вляво) и неговият турски колега Ердоган (вдясно) поздравяват сръбското знаме преди срещата им в Белград на 7 октомври 2019 г. (AFP / Oliver Bunic)

Отношенията Русия-Турция: не лоши, не е и страхотни

Въпреки че снимката предполага, че Ердоган коленичи пред Путин, отношенията между двете държави са имали своите възходи и спадове през последните години.

Отношенията между Русия и Турция силно се влошиха, след като турски боен самолет F-16 свали руския военен Су-24 на 24 ноември 2015 г. След инцидента. Кремъл наложи санкции на Турция.

През юни 2016 г. Ердоган изрази съжаление пред Русия и семейството на руския пилот, загинал при свалянето на самолета. Оттогава отношенията между двете страни се затоплят.

На 19 март 2021 г. Ердоган разкритикува американския президент Джо Байдън, че нарича Путин „убиец“.

Турският президент Ердоган и руският му колега Владимир Путин си стискат ръцете по време на среща в Истанбул на 19 ноември 2018 г. (AFP / Ramil Sitdikov)