Уволнената изпълнителна директорка на НАП Галя Димитрова не е женена за лидера на КНСБ.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Твърдението, че президентът на КНСБ Пламен Димитров е съпруг на бившия директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова, е споделено няколко хиляди пъти във Facebook от юли 2020 насам и отново стана актуално миналата седмица, когато Димитрова  беше уволнена като директор на НАП. Това твърдение обаче е невярно. Синдикалният лидер Пламен Димитров е женен за Мария Димитрова, която е директор на “Човешки ресурси” в агенцията.

“Едно семейство - без конфликт на интереси!”. Този надпис стои в колаж заедно със снимките на директора на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителнителния директор от май 2017 до май 2021 г. на НАП Галя Димитрова. Колажът е публикуван във Facebook на 29 юли 2020 г. заедно със следното твърдение: “Шефката на НАП Галя Димитрова, назначена от Горанов, е съпруга на шефа на КНСБ Пламен Димитров, който трябва да защитава работниците пред Правителството, което е назначило жена му на възлова позиция с хиляди левове месечна заплата. Сега ясно ли е защо удобните синдикати не могат да подкрепят протестите?”

Публикацията се появява в разгара на протестите срещу правителството и главния прокурор миналото лято.  Снимката става отново актуална миналата седмица, когато служебното правителство реши да уволни Галя Димитрова като изпълнителен директор на НАП. 

Скрийншот на пост във Facebook, споделен над 3600 пъти, направен на 18 май 2021 г.

На 14 май 2021 г. потребител във Facebook споделя същия колаж, като в него е добавен текст. “Най-накрая падна и главата на шефката на НАП! Вече всички сме наясно, защо нямаше последствия за нея след изтичането на личните данни? Вече всички сме наясно, защо президента на КНСБ ...( Конфедерация на НЕзависимите синдикати в България) подкрепи публично Йорданка Фандъкова по време на кметските избори?” започва коментарът към снимката. Статусът е споделен близо 200 пъти. 

Пламен Димитров и Галя Димитрова не са женени. Синдикалният лидер е женен за Мария Димитрова, която работи в НАП, но на по-ниска позиция. Това става ясно от справка в официалните публични регистри, които Proveri.AFP направи. 

Галя Димитрова: Не съм омъжена

На 16 май 2021 г., няколко дни след като беше освободена от поста си, Димитрова даде интервю за bTV. В края на разговора водещата я пита кой е нейният съпруг, а Димитрова отговаря (на 19 минута във видеото): “Аз съм разведена и съпругът ми е починал отдавна.” След това водещата и задава въпрос дали е женена или има някаква връзка с Пламен Димитров. “Не. Той е съпруг на моята колежка Мария Димитрова. Тя е директор на “УЧР””, отговаря Галя Димитрова. 

Данни от регистрите потвърждават, че лидерът на КНСБ е женен за Мария Димитрова

Като високопоставен служител Мария Димитрова трябва да декларира приходите и имуществото си, както и това на семейството си всяка година пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Най-старата декларация на Мария Димитрова, която успяхме да открием, е от 2013 г. Освен своето имущество тя декларира и това на съпруга си, който се казва Пламен Гочев Димитров. Това са и трите имена на президента на КНСБ, както виждаме от този сайт на Синдикална взаимозастрахователна кооперация. 

Провери.AFP намери ЕГН-то на лидера на КНСБ от търговския регистър, където той е вписан като директор на Синдикална взаимозастрахователна кооперация към КНСБ (синдикатът не е вписан в търговския регистър). Като е известно,  първите шест числа от ЕГН-то се състоят от рождената дата на съответния човек. Тъй като информацията за това кога е роден Пламен Димитров е публична, потвърдихме още веднъж, че това е той.

В декларацията си за 2014 г. Мария Димитрова обявява, че е продала малък магазин във Варна. Тя посочва също така точния му адрес и площта на имота.

Скрийншот, направен на 17 май 2021 г., на имуществената декларация на Мария Димитрова

Направихме търсене по ЕГН-то на Пламен Димитров в имотния регистър. От резултатите се вижда, че през 2014 г. той и съпругата му (чиито имена съвпадат с тези на Мария Димитрова от НАП) продават… малък магазин във Варна, чийто адрес и квадратура съвпадат с този, за който Мария Димитрова е декларирала, че продава. 

Скрийншот от 17 май 2021 г. От имотния регистър, от който се вижда, че Мария и Пламен Димитрови са продали малък магазин във Варна през 2014 г.

Поискахме нотариалния акт от продажбата, в който ясно е записано, че продаденият магазин е придобит от двамата като съпрузи и е част т.нар. съпружеска имуществена общност. 

Извадка от нотариалния акт от продажбат на имота, направена на 19 май 2021 г.

Галя Димитрова: противоречивият данъчен

Галя Димитрова е назначена за изпълнителен директор на НАП през май 2017 г. от правителството на Бойко Борисов. През юли 2019 г. е разкрит масов теч на данни от агенцията, като данъчната информация на над 5 млн. души става публична. Галя Димитрова е обект на критики, тъй като по време на скандала е в отпуск и отказва да се върне на работа. През 2020 г. НАП е критикувана за това, че започва данъчна проверка на компания, чийто собственик публично подкрепя протестите срещу правителството. Галя Димитрова в крайна сметка е уволнена на 14 май 2021 г. От служебното правителство. Министърът на финансите Асен Василев обясни, че причината за това е “системно неизпълнение на служебните задължения.”