Жак Атали никога не е написал, че възрастните хора трябва да се евтаназират

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Видео от германско предаване за конспирации, в което се цитира пасаж, за който се твърди, че е от книга на френския интелектуалец Жак Атали, и в който се казва, че възрастните хора трябва да бъдат евтаназирани, е споделен над 10 хил. пъти от 5 май 2021 г. насам. Този цитат обаче е изфабрикуван. Няма го в книгата на Атали, а самият той го определя като “изцяло измислен”.

“Вижте, тук се обсъжда откъс от книга, излязла във Франция през 2006 г. включваща цитат от 1981 г. от Жак Атали, който не е кой да е, а виден френски икономически учен, консултант на бившия президент Митеран и първи президент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Книгата се казва "Кратка история на бъдещето". Чуйте, чуйте.. Струва ли ви се познато?” се казва в пост във Facebook от 5 май 2021 г. Потребителят е споделил 2 минутен откъс от предаване на немски език със субтитри на български. Във видеото наблюдаваме как гостът чете “нещо, което Атали е казал през 1981” и е било публикувано в книгата му “Кратка история на бъдещето” през 2006 г.”

Постът с видеото е споделен над 10 хил. пъти оттогава. 

Провери.AFP откри първоизточника на видеото (след 02:18). Това е предаване, водено от конспиратологът Джо Конрад и излъчено на 27 април 2021 г. 

Човекът, който чете пасажа, е Матиас Вейднер, който според швейцарски медии е виден говорител в обществото на т.нар. Граждани на райха (крайнодясно  движение, което отрича легитимността на немската държава). 

“Жак Атали е съветник на Франсоа Митеран (бивш президент на Франция) и е написал това през 1981 г.” започва Вейднер и след това зачита лист, на който е записан  фалшивият цитат: "Бъдещето ще бъде за намиране на начин за намаляване на населението.

Ще започнем с възрастните хора, защото когато човек е над 60, 65 години, живее по-дълго, отколкото произвежда и излиза скъпо на обществото. После слабите и после безполезните, които не допринасят с нищо за обществото, защото стават все по-глупави и ненужни. Евтаназията се отнася към тези групи; Евтаназията трябва да бъде съществен инструмент за бъдещите ни общества във всички случаи.”

“Ще намерим или предизвикаме нещо; пандемия, която е насочена към определени хора, истинска икономическа криза, или вирус, който ще засегне възрастните, няма значение, или слабите и страхуващите се, които ще поддадат” продължава да чете още той.

Във Facebook се откриват постове като този, в който е публикуван целият текст на български. Някои от тях са споделени стотици пъти

Този фалшив цитат, както и други подобни, които са били приписвани на Атали, са се появявали и преди. На 12 април 2021 г. Жак Атали коментира пред AFP: “Този текст е изцяло измислен. Стои още по-далеч от действителността и от предишния клеветнически цитат. Той няма нищо общо с оригиналния текст. Това е все едно да се каже, че съм написал „Mein Kampf“. 

"Както обикновено, аз съм обвинен, че съм пожелал нещо, което предвиждам и заклеймявам. Новата версия е просто едно измислено продължение на фалшивия цитат, за който заведох дело за клевета през 1983" коментира още той. 

Атали е известен политически съветник и писател във Франция. В профила си в twitter той предупреждава: “Не отговарям за фалшиви цитати, които ми се приписват”. Появата на тези цитати съвпада с обсъжданията във френския парламент на законопроекта за правото на всеки “свободно да избира да сложи край на живота си” от април 2021 г. AFP вече е опровергавало фалшиви цитати, приписвани на Атали, за коронавируса и контрола над медиите.  Споделяният в момента “цитат” също е част от тези фалшиви твърдения. 

Най-споделяните постове във Facebook посочват като първоизточник книга, издадена през 1981 и 2006 г.

Скрийншот от пост във Facebook, в който се съдържа "цитата" на Атали, направен на 20 май 2021 г.

Книгата от 2006

Постовете споменават книгата на Жак Атали “Кратка история на бъдещето”, която е издадена на български от издателство “Рива” през 2009 г. , а оригиналът е публикуван на френски три години по-рано от  Fayard. На места в  книгата Атали развива мрачни сценарии за бъдещето.

Тиражът на българското издание на книгата е изчерпан, но  Провери.AFP се запозна внимателно с нея в Националната библиотека, където има копие. Не успяхме да намерим цитата, за който се твърди, че се съдържа в книгата.

“Такъв текст или с подобен смисъл няма в книгата „Кратка история на бъдещето“ от Жак Атали. Читателите ще се убедят в това, ако се запознаят с оригиналното съдържание на книгата, чието второ издание ще бъде на разположение през следващия месец и така ще се предпазят от фалшификации” потвърди и собственикът и управител на издателство “Рива” Йонко Йончев в имейл от 20 май 2021 г.

AFP Германия откри предпечатен вариант на книгата и потърси думите “глупави”, “ненужни”, “екзекутираме”, “пандемия”, “тестове за интелигентност”, “заколение”, но нито една от тях не се споменава в изданието . На едно единствено място се споменава за “евтаназия”, но това е в съвсем различен контекст. Атали говори за това как християнските движения са против абортите, контрола над раждаемостта и евтаназията.

На 16 април 2021 г. нашите немски колеги в AFP показаха “цитатите” от Facebook на Габриела Вахтер, който е управител на немския издател на книгата  Parthas Verlag. Тя коментира: “Това е измислен цитат. Ако г-н Атали беше призовал за нещо подобно, никога нямаше да публикуваме тази книга.” Тя посочи как в главата “Застаряване на световното население” авторът коментира как застаряването ще доведе до намаляване на населението във високо развитите държави. В този пасаж никъде не се споменава думата евтаназия.

Ето пасажът от книгата на бъгларски:

 
Снимка на страница от книгата “Кратка история на бъдещето”, издателство “Рива”, 2009 г. Изданието е консултирано в Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Книгата от 1981 г.

Книгата “Бъдещето на живота”, издадена през 1981 г., съдържа серия от разговори на френския журналист Мишел Саломон, в които участва и Атали. Постовете във Facebook на френски език препращат към тази книга, когато споменават за измисления цитат на Атали.
В предаването на немски, което коментираме, също се казва, че това е изказване на Атали от 1981 г., което е публикувано през 2006 г. AFP, както и други редакции, които се занимават с проверка на фактите (тук и тук) вече са анализирали съдържанието на тази книга. В нея Атали и Саломон коментират дали е възможно и желателно човек да достигне до 120 годишна възраст. 

Френският издател Segher изпрати до AFP извадка от въпросното интервю.

За разлика от книгата “Кратка история на бъдещето” от 2006 г. тук има две сходства с измисления цитат, който се разпространява във Facebook: “Но щом преминен отвъд 60/65, хората започваме да живеем по-дълго време, отколкото сме произвеждали, а това струва скъпо на обществото“. И по-нататък: „Всъщност от гледна точка на обществото е много по-добре, ако човешката машина спре внезапно, отколкото ако постепенно започне да се влошава.“

След това Атали обяснява своята гледна точка за това как обществото може да се справи с удължаването на продължителността на живота. Той казва: „Следователно, аз вярвам, че логиката на индустриалното общество не е насочена към удължаване продължителността на живота, а към това да се гарантира, че хората ще живеят възможно най-добре в рамките на определена продължителност на живота, но по такъв начин, че разходите за здравеопазване да да са възможно най-ниски. "

Атали обаче по никакъв начин не призовава за евтаназия на възрастни или болни хора.

В книгата той стига до заключението: "Във всеки случай евтаназията ще бъде един от основните инструменти на бъдещите общества. В социалистическата логика проблемът изначално е следният: Социалистическата логика това е свободата, а фундаменталната свобода това е самоубийството; следователно правото на пряко или непряко самоубийство е абсолютна ценност за този тип общества. "

Той добавя и каква е според него логиката в капиталистическите общества:" В капиталистическото общество ще се появят и ще станат популярни машини или протези, които убиват, тогава когато животът стане непоносимо тежък или скъп. Ето защо аз вярвам, че евтаназията, независимо дали е ценност на свободата или стока, ще се превърне в правило за бъдещите общества. “

През 80-те години Атали заведе дело срещу твърденията, че е казвал, че подкрепя “геноцид над възрастните”. Той печели делото, както става ясно от тази публикация на AFP и тази  Le Monde.

Обновено на 20 май 2021 г. поради буквена грешка в заглавието.