Конвой, пренасящ военна техника, премина през страната, за да участва в учение на НАТО

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

“ДЪЛГ КЪМ РОДИНАТА! АТАКА БЛОКИРА НАШЕСТВИЕТО НА ТУРСКАТА АРМИЯ У НАС!” пише в текста към видео репортаж, качен във Facebook от пропагандната телевизия Алфа, която е собственост на крайнодясната партия Атака. На видеото полицаи охраняват паркирали камиони - цивилни и военни, на някои от които се вижда турското знаме. Постът е публикуван преди две седмици и е споделен хиляди пъти оттогава. Но подобно твърдение е невярно. Кадрите не показват нашествие на турската армия. От официалните отговори, които получихме, установихме, че те са пренасяли оборудване и военна техника, необходими за учение на НАТО в Румъния и само са преминавали през страната. 

В подвеждащия репортаж виждаме как репортер от Алфа крещи: “Искаме да ви попитаме, как смятате, дали България е отново под турско робство?”, “Спрете ги, спрете ги.”,  “Това е турско нашествие в България.” До него има трима привъреженици на крайно-дясната партия Атака. Те държат транспаранти, на които четем: “САЩ не ни замесвайте във война” и “Не искаме военни бази в България”. 

Този репортаж е публикуван във Facebook на 11 май 2021 г. И е споделен над 12 хил. пъти оттогава, като е гледан над 1 млн. пъти. 

Скрийншот от поста във Facebook, направен на 26 май 2021 г.

В репортажа могат да бъдат видени няколко военни камиона, като стикер  турското знаме присъства на някои от тях. Какво правят те в България разбираме от самия репортаж. Представителят на Алфа пита полицаите на място какво пренасят камионите. Обясняват му, че те са част от учение на НАТО и че Турция е член на съюза.

Скрийншот от репортажа на Алфа. На заден план до бензиностанцията се вижда сграда с характерна кула (вляво). Снимката вдясно е от Google Street View и показва същата сграда и бензиностанция, която се намира до гр. Омуртаг

Провери.AFP локализира мястото, където е направен клипа и където са паркирани тежкотоварните камиони. Това е бензиностанция  в покрайнините на Омуртаг. Тя е разположена на основния път, който свързва Турция и Румъния. На видеото личи, че конвоят тръгва в северна посока, което вероятно означава, че се насочва към Румъния. 

Това съвпада изцяло с официално съобщение на Министерството на отбраната от 10 май 2021 г., което информира, че “придвижването през нашата страна на участници в учението на НАТО „Steadfast Defender - 21“” е започнало. И се уточнва, че атомобилен конвой техника от състава на Съвместните сили на НАТО  е влязъл в България и се придвижва към Румъния. 

“Организацията на граничните и митническите процедури, охраната и логистичното им осигуряване на територията на страната се осъществява координирано от 30-и отряд за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите, Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и служба „Военна полиция“” се казва още в съобщението.

Скрийншот от прессъобщение на Министерство на отбраната, направен на 27 май 2021 г.

 Румънското министерство на отбраната също съобщава за преминаването на техниката за учението на НАТО  на 11 май 2021 г.

Българското министерство на отбраната предостави допълнителна информация на Провери.AFP в имейл, който получихме на 27 май 2021 г.: “На 10 и 11 май 2021 г. над 400 военнослужещи, военна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност се предислоцираха от Турция към Румъния през територията на нашата страната, за да се включат в ученията на НАТО „Steadfast Defender - 21“ и „Noble Jump - 21“.

Формированията, които преминават през България са на гурската и албанската армии се казва още в отговора на министерството. Военни от Испания и Великобритания ще преминат през български териториални води. “Транспортират се личен състав и техника, необходими за участието в учението” пише още в отговора.

От този отговор става ясно, че конвоите са излезели през страната от Дунав-мост,  а “след приключване на учението в Румъния, през първото десетдневие на юни, участниците от Корпуса на НАТО в Турция ще преминат през страната обратно към Турция. “

Турция и България са съюзници в НАТО

Антитурският наратив е типичен за крайно-десните и националистически партии в България, каквато е и Атака. Той разчита от една страна на паметта за Османското владичество и пропагандата срещу Турция, налагана по време на комунистическия режим заради членството на съседката в НАТО, докато България е била част от Варшавския договор. 

Днес отношенията между двете държави са по-скоро добри. 

“Турция и България са отдадени-членки на НАТО” коментира представител на организацията пред Провери.AFP в имейл на 27 май 2021 г. Той сподели, че не е могъл да се запознае с видеокадрите в подвеждащия пост във Facebook, но потвърди, че е имало няколко учения на НАТО и съюзници в Европа и Черноморския регион. “Част от тези учения предвиждат придвижването на съюзническите сили през държавни граници, което става с ясното разрешение на въпросните държави. Едно от ученията, което се провежда в момента е Steadfast Defender, част от което е разполагането на 4000 турски военни, ръководени от НАТО, в Румъния и преминаването им през България”. 

Какво е Steadfast Defender 2021?

Това учение ще “изпита готовността и военната мобилност - с придвижването на военни сили по суша и вода от Северна Америка до Черноморския регион и бреговете на Португалия” коментира генералният секретар на НАТО Йенс Солтенберг на страницата на събитието. В учението участват над 9000 войници от 20 съюзнически държави и партньори. 

Видно от информация, достъпна на същата страница, едно от основните части на учението ще бъде Noble Jump. То ще се ръководи от Турция и ще включва дислоцирането в Румъния на сили от 13 държави, 12 самолета, 10 танка, 173 бронирани автомобила и  394 небронирани, както и 4000 военни.

Движението на войските може да се проследи на тази карта, която е на сайта на НАТО:

Скрийншот на карта, достъпна на сайта на НАТО, направен на 27 май 2021 г.

Видео презентация на учението Steadfast Defender 2021:

 

Провери.AFP вече се наложи да опровергава невярната информация за друго голямо военно учение, което също се състоя тази година - Steadfast Defender 2021 и е ръководено от американската армия. Подвеждащата информация беше разпространена от лидера на Атака Волен Сидеров, който води няколко предавания по ТВ Алфа. 

Алфа ТВ следва идеологическата програма на партия Атака. През последните години телевизията е била санкционирана от Съвета за електронни медии за различин нарушения, сред които излъчване на руски език без превод на български и език на омразата.