Не, САЩ ръководят военно учение в 16 държави, сред които е България

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

През последните няколко дни няколко псевдо новинарски сайта публикуваха статии със заглавие, което всява страх: “Щатите очакват един млн. убити в България вследствие войната, която разпалват!” В публикациите се твърди още, че 28000 американски войници ще бъдат разположени в България. Тези публикации, които са споделени стотици пъти във Facebook от 21 април 2021 г. насам, са неверни. САЩ действително ръководят мащабно учение в Европа, в което участват 28000 военни, но те не са само американци, а идват от 26 различни държави. Отделно от това ученията ще се проведат в 16 европейски държави, а не само в България. 

Публикации с идентични заглавия се появяват в поне пет интернет страници  (тук, тук, тук, тук and тук). Статиите цитират коментар на лидера на крайнодясната партия АТАКА Волен Сидеров за ученията на НАТО в Европа, който той споделя във Facebook статус на 21 април 2021 г. Друга статия с идентично съдържание излиза със заглавието: “Сидеров: 28 000 американски военни идват у нас, ще ни вкарат във война”.

Тези публикации обаче съдържат няколко неверни и подвеждащи твърдения. А това не е учудващо - въпросните страници изглежда редовно публикуват статии с прокремълска насоченост, а в същото време нито една от тях не е известна като предлагаща реален журналистически продукт. 

Въпросните публикации се базират на коментара на Сидеров за започващото военно учение  Defender Europe 2021, което ще продължи до юни 2021 г.

Скрийншот от публикация във Facebook, направен на 27 април 2021 г.


“28 000 американски военни идват у нас, става ясно от медиите”, започва статуса на Сидеров. Той отбелязва, че тези маневри са част от учението на НАТО и допълва: “За тия учения е ясно, че са насочени срещу Русия. Защо американците не си ги правят ученията в Аризона, например? Много просто – защото търсят максимум реални условия при една евентуална война.”

Сидеров, който е известен с проруската си позиция, продължава с предположението, че тази ситуация може да прерасне във война: “Защото не е ясно как точно ще завършат ученията. Може да стане „инцидент”, който да предизвика отговор и спиралата да се завърти.”

В същото време никъде във своя пост във Facebook Сидеров не твърди, че “Щатите очакват един млн. убити в България следствие войната, която разпалват!”, както твърдят статиите, в които той е цитиран. В тях не се посочва източник. При търсене в Google не успяхме да открием такъв където и да е било. Подобни оценки и предположения не открихме в нито една традиционна българска медия. 

Провери.AFP се опита да се свърже със Сидеров по телефона, за да потърси мнението му за тези заглавия, но той не отговори. 

Лидерът на ултра-националистическата партия Атака Волен Сидеров и неговият френски колега от Националния фронт Жан-Мари Льо Пен по време на митинг на Атака в София на 30 септември 2007 г. (AFP / Boryana Katsarova)

Не, 28000 американски военни няма да дойдат в България

Предположението на Сидеров, за което той цитира неназовани медии, че 28000 американски военни ще дойдат в България по време на учението, е неточно. 

Зад бройката от 28000 военни, за които беше съобщено официално, че ще вземат участие в учението Defender Europe 2021, не стоят само американски войници, а военни от 26 държави. Те ще се проведат на 30 полигона в 12 европейски държави, а четири страни ще осигурят логистични центрове. 

Съвместното командване на силите към Българската армия публикува подробна информация за ученията на територията на страната тук.

“Две от големите учения ще се проведат частично в България” коментира Томъс Хамилтън от пресофиса на командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка в имейл до Провери.AFP, получен на 26 април 2021 г.

Първото учение е Swift Response (то ще се състои от 1 до 14 май), в което повече от 7000 военни от 11 държави ще извършат въздушно-десантни операции в Естония, България и Румъния. 

Второто се казва Saber Guardian. То ще се състои от 24 май до 9 юни. В него 13000 военнослужещи от 19 държави ще участват в тактически бойни стрелби, противовъздушни и противоракетни операции, както и в широкомащабна медицинска евакуация в Албания, България, Унгария и Румъния, добави още той.

Томъс Хамилтън добави, че не може да уточни броя на чуждестранните военни, които ще бъдат в България в даден момент, защото те ще преминат през няколко държави: “Тези бройки не са окончателни, защото е трудно да се даде крайна оценка, тъй като ученията ще се проведат на 30 различни полигона в 12 различни държави в рамките на следващите 60 дни.”

На 27 април 2021 г. Министерството на отбраната също разпространи подробна информация за ученията на българска територия. 

 

Инфографика за учението Defender Europe 2021, която може да се види на интернет страницата на събитието


АнтиНАТО пропаганда 

Сайтовете, които публикуват невярната и всяваща паника информация във връзка с учението, са очевидно с пропутинска насоченост (както се вижда от тази статия, публикувана наскоро), но освен това публикуват и конспиративни теории като тази статия тук

Публикациите в тези сайтове не са подписани и няма информация за техните редактори, а собственикът на домейна на страниците е скрит. Поне пет от въпросните интернет страници са свързани, тъй като са използвали един и същ имейл адрес при регистрацията - нещо, което става ясно при проверка чрез платформата “Big domain data”. 

Твърдението, че военното учение Defender Europe 2021 НАТО застрашава националната сигурност на Русия, вече е било отричано от военния алианс. На специално създадената страница “Да изясним фактите” се напомня, че военният съюз е създаден, за да укрепва защитата на държавите членки и да ги защитава: “Нашите учения не са насочени против Русия, или която и да е било друга държава”. 

„Алиансът се справя с тези предизвикателства от самото си създаване и активно се противопоставя на значително засилване на дезинформацията и пропагандата, след като Русия незаконно анексира Крим, Украйна, през 2014 г.“ пише още там.

ОБНОВЕНА: Коригарана е техническа грешка в заглавието, за да се уточни, че учението се провежда в 16 държави.