Как статия от сатиричен сайт на английски беше взета на сериозно от български медии

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Aбсурдна дори и на пръв поглед, новина, според която „крадец съди собственика на жилище, след като е бил изнасилен от немски овчарки по време на грабежа“, беше публикувана в масови български медии на 15 април 2021 г. и след това споделена във Facebook повече от хиляда пъти. Някои български потребители очевидно приемат тази информация за сериозна, хвалят смелите кучета и се подиграват на жалкия престъпник. Тази история обаче е невярна. Произхожда от англоезичен сайт за сатирични фалшиви новини.

Възможно ли е абсолютно измислена история, публикувана на сайт, чието мото е „Фактите нямат значение“, да попадне в иначе сериозни български медии, а оттам да достигне до хиляди читатели, сякаш отразява напълно реално събитие? Очевидно - да. 

“Крадец съди стопанка на немски овчарки, кучетата го изнасилили по време на обира”, се казва в заглавието на статия, публикувана в сайта bg-voice.com на 15 април 2021 г. и споделена във Facebook повече от 1500 пъти. Този новинарски сайт е насочен основно към българи, живеещи в САЩ и Канада.

Статията е илюстрирана със снимка на плачещ младеж, до която има снимка на две немски овчарки. На следващия ден един от най-популярните ежедневници в България „24 часа” публикува откъс от статията, използвайки точно същото заглавие. Според брояча на уебсайта на изданието статията е прочетена 72604 пъти.

Скрийншот на публикацията във Facebook, направен на 28 април 2021 г.

Сатиричен уебсайт

Тази информация обаче е невярна. Потърсихме в Google ключовите думи, използвани в статията в bg-voice.com и това ни отведе до тази публикация в сайта World News Daily Report. Заглавието, заглавната снимка и съдържанието са почти идентични с българските версии.

Публикацията в World News Daily Report няма дата, но тя е споделена на Facebook страницата на изданието на 9 март 2021 г. Ето защо, можем да предположим, че статията е публикувана тогава, т.е. малко повече от месец преди да се появи 

Уебсайтът World News Daily Report, който според някои публикации е канадски, е известен като сатирично издание,  публикуващо фалшиви новини. Мотото на изданието е „Където фактите нямат значение“, а в долната част на страницата е уточнено, че „World News Daily Report поема цялата отговорност за сатиричния характер на своите статии и за това, че съдържанието в тях е плод на измислица.” 

През последните дни World News Daily Report публикува статии със заглавия като „За 7 години канибал закла и изяде 23 доставчици на пица, 6 свидетели на Йехова, 2 пощальони“, „Рибар от Флорида твърди, че е бил нападнат сексуално от русалки докато е бил изгубен 14 дни в морето“ или дори „Японският премиер пие вода от атомната централа във Фукушима, за да успокои света, че радиацията е„ безопасна и вкусна”. 

Скрийншот, направен на 28 април 2021 г., показващ логото на World News Daily Report, на което пише “Където фактите нямат значение”

Публикуването на подобни измислени статии със заглавия, които преразказват целия абсурден сюжет, целят привличането на читатели, а оттам и увеличаване на трафика към сайта. Този бизнес модел, който някои медии използват, се нарича на английски clickbait.

Измислената статия е възприета сериозно от български медии и читатели

Уточнението, че статиите на World News Daily Report са измислица, липсва в българския превод на историята с “изнасиления от немски овчарки крадец”.  Нещо повече: bg-voice са публикува статията в раздела “Крими“,, а „24 часа“ - в секцията „Свят”. 

Очевидно и някои потребители в социалните мрежи  са приели публикациите на български сериозно - или поне съдейки по някои от реакциите.  „Кучетата да платят. Всъщност трябва да им благодари, че не са го изяли. Крадец!" се казва в коментар под публикация във Facebook, споделяща статията. „Взех да се притеснявам и аз че имам три немски овчарки, горко ми ако влезе някой крадец,“ пише друг потребител.

Скрийншот, направен на 28 април 2021 г., от коментари във Facebook пoд пост, споделящ въпросната публикация

Полицейска снимка от криминален случай в Англия

Обратно търсене на снимката на плачещото момче, илюктрираща някои от публикациите, ни отведе до тази статия в британската преса от 2018 г. Тя разказва как 20 годишно момче е арестувано, докато се е отглеждало за отключени автомобили, от които да краде. 

Скрийншот от резултатите на обратно търсене на изображението, използвано от неверните публикации, в търсачката TinEye, което направихме на 28 април 2021 г.

 Няма такова дело

Накрая проверихме в американската система за висящи и приключили дела   PACER (Public Access to Court Electronic Records).
При търсене на имената “Jonas Carlson” като потенциален ищец или подсъдим не излиза никакъв резултат.

Скрийншот от търсенето в PACER, направен на 28 април 2021 г.

Агенция Франс Прес публикува това обучително видео на английски, в което се разказва за различни форми на фалшиви новини.