Не, това е агенция към ООН, чиято основна цел е да популяризира общественото здраве

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Световната здравна организация била неправителствена организация, в която не работели лекари и която се стремяла да намали населението на Земята. Подобни твърдения се отправят в публикация във Facebook от 28 април 2021 г., която е споделена над 700 пъти. Нито едно от тези твърдения не е вярно.  СЗО не е неправителствена организация, а уважавана агенция към ООН, която се ръководи от лекари и се бори за по-добро здраве в целия свят. Тя няма за цел да намали световното население, а подкрепя ваксинацията, защото спасява живота и популяризира семейното планиране.

СЗО е в центъра на общественото внимание още от началото на Covid-19 пандемията.

Ето защо здравната агенция на ООН  става обект на конспирации и дезинформация като например неверните твърдения във Facebook поста, който цитираме по-горе.

Една от причините за подобни кампании е, че СЗО насърчава мерките за предпазване от Covid-19 като ваксинация, носене на маски и спазване на социална дистанция. Тъй като има хора, които са против тези мерки, те се настройват и срещу СЗО.

“СЗО е частно НПО, финансирано от глобалистите и като такова, не може да разрешава, забранява или налага нищо, може единствено да дава препоръки. Още повече, че там няма нито един лекар! А държавите все още имат някакъв суверенитет и не са длъжни да се съобразяват с решенията им за съкращаване броя на населението на Земята!” пише в този пост във Facebook.

Kъм публикацията има колаж, който комбинира графични елементи от различни конспиративни теории: 5G антена, самолет, оставящ бели следи, които теоретиците на конспирацията биха нарекли „chemtrails“; бизнесмените Джордж Сорос и Бил Гейтс. Виждаме също генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус и полицаи от различни държави, които носят маски за лице.

Screenshot от поста във Facebook, съдържащ невярна информация, направен на 29 април 2021 г.

Колажът и твърденият към него вероятно са създадени от противници на глобалната кампания по ваксинация срещу Covid-19, както и на ролята на СЗО в координирането на усилията за ограничаване на пандемията.

„В СЗО се борим не само с вируса, но и с троловете и конспиративните теории, които подкопават действията ни“, каза Гебрейесус през февруари 2020 г.

Ето истината за всяко едно от твърденията отправени в този придобил известност Facebook пост:

Агенция на ООН, а не НПО

СЗО е агенция на ООН, която се занимава с общественото здраве на международно ниво.

Организацията е създадена през 1948 г., като благодарение на международните си кампании е допринесла за унищожаването на вирусни заболявания като едрата шарка, чиито последен случай е регистриран през 1977 г.

СЗО е междудържавна или междуправителствена организация (IGO), която Юридическият университет на Харвард Харвард дефинира като организация, в която влизат правителства на държавите-членки, обединени, за да работят добросъвестно по въпроси от общ интерес.

Например ООН е най-голямата междуправителствена организация в света.

Неправителствените организации (НПО) представляват от друга страна обединения на граждани, които си поставят определени цели – просветни, правозащитни, търговски, политически, религиозни и др.

„СЗО  е междуправителствена организация, което означава, че нейните членове са суверенни национални държави. Всяка държава-членка е станала член на СЗО след процес на одобрение на това решение в самата държава “, обясни Димитър Гочев, асистент по международно публично право в Софийския университет, пред Провери.AFP по имейл на 30 април 2021 г.

Снимка, направена късно вечерта на 17 август 2020 г., показваща логото на СЗО и централата на организацията в Женева (AFP / Fabrice Coffrini)

Държавите имат задължение да се съобразяват с решенията на СЗО

Здравните министри на всяка държава- членка на СЗО формират Световната здравна асамблея, която се събира веднъж годишно в Женева.

Асамблеята изменя международните здравни разпоредби (IHR), които имат статута на международното законодателство, като например Европейската конвенция за правата на човека.

„Здравната асамблея може да приема конвенции или споразумения - по същество това са международни договори. Те стават задължителни за държава-членка само ако са приети в съответствие с предвидения от конституцията ред. В повечето държави конвенциите на СЗО се приемат чрез акт на парламента по процедура, подобна на приемането на национални закони ”, добавя Димитър Гочев.

„Като международен договор IHR (2005) е правно обвързващ. Регламентите въвеждат задължението за всички държави да имат капацитета да откриват, оценяват, докладват и реагират на събития в областта на общественото здраве “, обясни Мария Шаркова, експерт по медицинско право, пред Proveri.AFP по имейл на 29 април 2021 г.

„Според международните здравни разпоредби (МЗП) СЗО може да определи дали дадено събитие представлява извънредна ситуация за общественото здраве, която е от международно значение и да приеме различни препоръки. Въпреки че тези препоръки не са формално обвързващи, те имат някакво правно значение в случаите, изрично предвидени в МЗП. Така например правителствата могат да изискват здравни документи за целите на пътуването, само ако такива документи са упоменати в препоръка на СЗО”, добавя Димитър Гочев.

СЗО се финансира прозрачно - от държавите-членки и донори

Подобно на други международни организации, източниците на финансиране от СЗО са прозрачни.

„СЗО получава финансирането си от два основни източника: държавите-членки, които плащат своите вноски и доброволни вноски от държави-членки и други партньори“, пише на уебсайта на институцията. Най-големите доброволни донори също са посочени на интернет страницата на организацията.

В публикацията във Facebook, която поставя под съмнение СЗО, се твърди, че организацията се финансира от глобалисти. Не е ясно кой точно е визиран с думата „глобалисти“. По принцип глобализацията обхваща процесите по разширяване на икономическите, политическите и социални отношения между различните държави.

Любителите на конспиративните теории обаче свързват  този термин с разбирането, че мощен и таен елит планира да завладее света.

През 2020 г. СЗО основава Фондацията на СЗО, която е отделно юридическо лице, подкрепящо усилията на Организацията, включително чрез осигуряване на грантове.

В СЗО работят МНОГО лекари

Твърдението, че в СЗО не работят никакви лекари, също е невярно. Достатъчна е бърза проверка в секцията „За нас“ на сайта на организацията, за да се развенчае този слух.

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус има докторска степен по философия в областта на общественото здравеопазване и не е лекар, но той е работил като малариолог на терен и целият му професионален път е посветен на здравеопазването. Неговият заместник д-р Сузана Джакаб  е епидемиолог. Всъщност само двама от общо 15 асистенти на генералния директор не са лекари.

Всички регионални директори са лекари, както и много от представителите в изпълнителния съвет.

Поне 7000 души работят за СЗО по целия свят и сред тях има най-различни експерти.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус по време на ежедневна пресконференция посветена на въпросите, свързани Covid-19, в централата на СЗО в Женева, 2 март 2020 г. (AFP / Fabrice Coffrini)

Не, СЗО не се опитва да намали населението на Земята

Уставът на СЗО гласи, че целта на организацията е “възможно най-високо здравно равнище на всички народи.” Друг водещ принцип е разбирането, че здравето е „едно от основните права на всеки човек, независимо от неговата раса, религия, политически убеждения и неговото икономическо и социално положение, е да се радва на най-доброто здраве, което може да се постигне.”

Така например СЗО насърчава контрацепцията като средство за семейно планиране, за да позволи на семействата да имат желания брой деца.

Организацията също така насърчава ваксинацията и имунизацията. „Сега имаме ваксини за предотвратяване на повече от 20 застрашаващи живота заболявания, които помагат на хората от всички възрасти да живеят по-дълго и по-здравословно. Всяка година, благодарение на имунизацията, се предотвратяват между 2-3 милиона смъртни случая от заболявания като дифтерит, тетанус, коклюш, грип и морбили”, пише тук.

Приетият през 2018 г. петгодишен стратегически план на СЗО си поставя три основни цели - към 2023 г. 1 млрд.  души повече да имат достъп до здравеопазване, без това да им създава финансова тежест, 1 млрд. души повече да са по-добре защитени от спешни здравословни състояния и 1 млрд. души повече да се радват на по-добро здраве и благоденствие. Според организацията изпълнението на тези цели ще допринесе за спасяването на 29 млн. живота.

Твърдението, че някой цели да намали населението на земята, направено и в  публикацията във Facebook от 28 април 2021 г., вероятно е препратка към някои неверни твърдения, идващи от средите на противниците на ваксинацията, според които  ваксините са част от заговор за намаляване на световното население.

Някои любители на конспиративните теории твърдят, че подобни намерения има и филантропът и инвеститор Бил Гейтс.

Чрез фондацията си  Bill and Melinda Gates той помага както на СЗО, така и за разработването на ваксини.  AFP вече е развенчавала подобни твърдения, например на френски, чешки и английски.

Филантропът Джордж Сорос отдавна е обект на конспиративни теории, идващи от  крайнодесни и антисемитски кръгове. AFP разкри многобройни неверни твърдения за него - например тук, тук и тук.

СЗО под светлината на прожекторите заради Covid-19

Според Google Trends, инструмент, който анализира популярността на търсенията в в Google, през март 2020 г., когато СЗО обяви Covid-19 за пандемия, броят на търсенията в Google на “СЗО”, се е  увеличил близо 10 пъти в сравнение със средния брой търсения през последните 16 години.

За да отговори на фалшивите новини за коронавируса и неговото лечение, СЗО поддържа специална страницa, разобличаваща митовете по темата.

Страницата на представителството на СЗО в България във Facebook, отправя различни препоръки и покани за събития.

Информационен банер на СЗО, посветен на туберкулозата, публикуван на страницата на представителството на СЗО в България на 24 март 2020 г. Една от целите на СЗО е да сложи край на световната епидемия от туберкулоза до 2030 г.
COVID-19 Бил Гейтс Джордж Сорос ваксини