Снимка с дълга експозиция показва следата, която група спътници Starlink оставят в небето над Уругвай. Снимката е направена в провинцията, на около 185 км северно от Монтевидео на 7 февруари 2021 г. (AFP / Mariana Suarez)

Върволицата светлини в небето над България е от спътниците Starlink, а не е НЛО

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Флотилия от изкуствени спътници Starlink на компанията SpaceX можеше да бъде забелязана в небето над България на 6 срещу 7 май 2021 г.  Десетки потребители във Facebook публикуваха снимки и видеа на нощното небе, на които се вижда линия от бели точки.
“Някой знае ли какво е това?” пита потребител в социалната платформа, докато други говорят за “мистериозни светлини в небето над България” или “НЛО”. Всъщност няма нищо мистериозно или загадъчно в тези светлини. Това са наскоро изстреляни сателити Starlink на компанията SpaceХ, основана от Елън Мъск.

“Някой да знае какво е това? Забелязано в Надежда и още няколко квартала? Движат се в права линия на еднаква дистанция?” се казва във Facebook пост от 6 май 2021 г.  Към него има снимка на нощното небе, на която се вижда линия от бели светлини. Постът е публикуван в групата “Забелязано в София” и под него има над 370 коментара. Друг потребител качва няколко снимки на светлините, а друг - видео, които показват същите обекти заснети над язовир Копринка. “Kучето ми се държеше доста странно и нервно през цялото време преди и след като наблюдавахме НЛО-тата” завършва поста му. Някои сайтове като този използваха реакциите във Facebook, за да публикуват статия със сензационно заглавие: “Мистериозни светлини в небето над цяла България шокираха всички”. 

Някои от потребителите изразяват изненада  под снимките и дори допускат, че светлините може да са от НЛО.
Други обясняват, че обектите са изкуствените спътници Starlink

Което е и самата истина. 

Летящите обекти, които са забелязани в различни градове в България късно вечерта на 6 май 2021 г., са наскоро изстреляни спътници от програмата за сателитен интернет, наречена Starlink.


Птица ли е? Самолет ли е?


Сравнихме снимките и видеоклиповете, споделени във Facebook на 6 май 2021 г., с други, за които със сигурност се знае, че показват спътниците Starlink. Изображенията си приличат.

Снимка, публикувана във Facebook на 6 май 2021 г. около 22:00 (вляво) и снимка, публикувана от наблюдателя на сателити Марко Лангбрук от Холандия на 24 май 2019 г. в SatTrackBlog (вдясно).

Същите обекти подредени по идентичен начин са наблюдавани в Европа, включително и в България, и през април 2020 г. Тогава както чуждестранни, така и български медии, обясниха, че това са именно изкуствените спътници Starlink.

Информация за движението на изкуствените спътници и възможността те да се наблюдават от Земята, е достъпна на най-различни интернет страници. 

Сайтът Find Starlink позволява да разберем къде и кога можем да наблюдаваме сателитите Starlink с невъоръжено око.

На 10 май 2021 г.  Find Starlink предостави на Proveri.AFP архивни данни за вечерта на 6 май 2021 г. 

Според тях по това време две “партиди” сателити Starlink са били видими от София.
Starlink-24 е можело да бъдат наблюдавани за около 5 минути след 22:00, а Starlink-25 са били видими за 4 минути след 22:24.
Цифрите "24" и "25" означават 24-та и 25-та партиди сателити Starlink.  24-тото изстрелване беше на 29 април 2021 г., а 25-то - на 4 май 2021 г.  Всяка от тези партиди се състои от 60 спътника, които се изстрелват един след друг, което е и причината да са подредени в редица.

Сателити Starlink преди пускането им от ракетата Falcon 9 на 24 май 2019 г. Снимката е от официалната страница на SpaceX във flickr.

Какво е Starlink?

Starlink е програма, която предвижда изграждането на мрежа за високоскоростен космически интернет, която да има покритие по целия свят. Мрежата се изгражда от едноименните спътници и се разработва от компанията SpaceX, която е основана от предприемача Елън Мъск.

Първите сателити по програмата бяха изстреляни през май 2019 г., като целта е общият им брой да достигне до 42 000.

Малките сателити се разполагат в ниската околоземна орбита (на около 550 км над Земята), като се изнасят на партиди от по 60 с полети на ракетата на Space X Falcon 9.

По данни на Асоциацията на сателитната индустрия към края на 2020 г. общият брой на активните сателити около Земята е бил 2 100. 


Видими с просто около само в ранна фаза

Още с изстрелването на първите спътници от програмата Starlink, астрономите изразиха притеснения, че заради светлината, която те отразяват и планираното им масово разпространение, нощното небе може да бъде сериозно “замърсено” и това да затрудни наблюдението му както от оптичната, така и от радио- астрономията, предаде Агенция Франс Прес през юли 2020 г.

През август 2020 г. в доклад на Американското астрономическо общество и NOIRLab (група, която обединява американски астрономически обсерватории, финансирана от Националната научна фондация) се констатира, че масовото изстрелване на спътници Starlink на практика е променило небето, а нарастващият брой следи от сателити води до светлинно замърсяване, което влияе на астрономическите изображения.

В отговор на тези притеснения от SpaceX заявяват, че компанията „работи с водещи астрономи от цял свят, за да разбере по-добре спецификата на наблюденията, които те извършват, и да подготви инженерни промени, които да намалят яркостта на спътниците“.

Според информацията, публикувана на официалната страница на Starlink, за да достигнат крайната си точка спътниците преминават през три фази - извеждане до орбита, “паркиране” (на около 380 км над Земята) и достигане до крайната точка (на 550 км над Земята).  Спътниците използват своите двигатели в продължение на няколко седмици. Някои от сателитите отиват директно до крайната точка, а други изчакшат, за да се позиционират, пише в обяснението на сайта на Starlink.

Скрийншот от уебсайта на Starlink, направен на 10 май 2021 г.

Сателитите са видими с просто око само в първата и втората фаза от “полета” им. От компанията обясняват на сайта си, че към настоящия момент около половината от над 400 сателита са позиционирани,  другата половина са или в процес до достигане на крайната точка или са “паркирани”. 

Любима тема за конспирации

През октомври 1938 г. радиотеатърът “Война на световете”на Орсън Уелс, разказващ за марсианско нашествие на Земята, предизвиква паника в САЩ. 

Години след това, изстрелването на спътници и ракети често провокира фантазии и спомага за разпространението на фалшива информация. 

През март 2021 г. Cinjenice, отделът за проверка на фактите на AFP за Западните Балкани, разкри как снимки от изстрелването на Falcon 9 през 2018 г. се разпространяват в интернет с твърдението, че това са химически следи, чрез които се разпространява вируса Covid-19. 

През февруари 2019 г. AFP Canada публикува текст за безплатното приложение, което позволява на потребителите да добавят летяща чиния върху снимките си. Такива изображения бяха разпространявани в интернет с твърдението, че има нашествие на извънземни.