Ваксините срещу Covid-19 нямат магнетична сила и не съдържат биочипове

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Видеа, споделени хиляди пъти през май, показват как магнити или метални обекти се залепят на ръката на човек на мястото, на което му е била поставена ваксина срещу Covid-19. Антиваксъри твърдят, че това свидетелства как в инжекцията с ваксината имало микрочип, който се  инжектирал в хората с коварна цел. Лекарите и специалистите по био импланти, с които AFP се консултира, са категорични, че това е невъзможно. 

“Магнитът се лепи на мястото на в….” пише в описанието на това видео, което е публикувано във Facebook на 11 май 2021 г. и е споделено 285 пъти за две седмици. На него виждаме екран на компютър или таблет, на който тече друго видео - жена с черна маска за лице натиска малък магнит на дясната си ръка, докато залепне. След това тя се опитва да го залепи на лявата си ръка, но без успех. “Вие сте чипирани” казва жената от видеото. Човекът, който снима екрана с видеото, коментира на български: “Очевидно има някакъв метален компонент, на който магнитът реагира” казва женски глас.

Подобни видеа са споделяни многократно като тук и тук, също така на английски, и френски. Компилация от клипове на хора, които залепят магнит на ръцете си и разпостраняват твърденията, се появяват във Facebook, Twitter, YouTube и TikTok, някои са на различни езици.

Скрийншот на видео, публикувано във Facebook, направен на 21 май 2021 г.

Подобни видеа засилват недоверието във ваксините във времена, в които държави от целия свят полагат всички усилия, за да ваксинират максимален брой хора срещу Covid-19. България е страната с най-голям процент граждани, които не вярват във ваксините, според проучване на Eurofound . Според данните близо 60% от българите заявяват, че е малко вероятно да се ваксинират. По данни на Министерството на здравеопазването 515 хил. български граждани са били ваксинирани с две дози към 26 май 2021 г., което е близо 7% от населението.

Потърсихме д-р Томас Хоуп, разработчик на ваксини и преподавател по клетъчна биология в Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Това е невъзможно. На това място няма нищо, което може да привлече магнит. Там има протеини и мазнини, соли, вода и химикали, които поддържат pH. Това е всичко. Подобно нещо е невъзможно” коментира той.

Видно от листовките, предоставени от властите в САЩ и Канада, нито една от ваксините срещу Covid-19 (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson или AstraZeneca) не съдържа каквито и да е било метални съставки. 

Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ потвърждават това на техния сайт, където посочват, че в самите ваксини няма проследяващи устройства.

Дори и ваксините да съдържат някакви следи от метал, това няма как  да е достатъчно, защото “трябва да сложиш доста сериозно парче от метал под кожата си, за да накараш магнитчетата за хладилник да залепнат” обяснява Хоуп. “Няма как  да сложиш толкова метал или желязо в спринцовка с игла и да го инжектираш под кожата”. 

Биоимплантите съществуват, но няма да ги намерите във ваксините

Ваксините срещу Covid-19 са били обект на много и  различни неверни твърдения от антиваксъри, които внушават, че могат да модифицират ДНК ни или да причинят безплодие, или дори да заразят хора, които не са ваксинирани.

Френските ни колеги вече опровергаха твърдението, че Бил Гейтс иска да чипира хората чрез ваксините. Категорично не отговарят на истината и твърденията, че хората ще бъдат чипирани и ще бъдат контролирани чрез 5G мрежа.

Това не означава, че не съществуват различни био импланти и микротехнологии, които се инсталират в човешкото тяло с различна цел.  Те използват радиочестотна идентификация (RFID) и NFC връзка - технологии, които познаваме от смартфоните и банковите карти. През 2018 г. AFP съобщи, че на над 3000 шведски граждани е бил инжектиран чип в ръката им. Технологията позволява чрез тези импланти например  да се отключват врати или да се пренася информация като например за билета за влака, който сме си купили. Други компании в САЩ изпитват  технологията. 

Вижте повече за поставянето на чипове в Швеция

Няма как обаче чиповете, които използват тази технология, да бъдат имплантирани при поставянето на ваксина.

Амал Граафстра, изпълнителен директор на американските компании за биохакинг Dangerous Things и VivoKey Technologies, коментира пред колегите ни от AFP Cinjenice по имейл на 19 май 2021 г.:  “Чип имплантите са доста големи и изискват игла с диаметър от най-малко 11g,  която е дори по-голяма от иглата, използвана за взимане на кръв. Диаметърът на иглата за ваксина е толкова малък, че през нея не може да премине никакъв имплант”.

В имплантите, които се използват в момента, “има феритни пръчки, за които магнитът може съвсем леко да се закачи, но само ако е успоредно на кожата” обяснява Граафстра. За да може да премине през тънката игла, използвана при поставяне на ваксина, чипът трябва да е с много малък размер, а при това положение съдържанието на  желязо ще е толкова малко, че няма как магнитът да се залепи за него, добавя той.

Вляво: Жена държи комплект с игла и чип за имплантиране в Стокхолм, януари 2018 г. Вдясно: медицинска сестра подготвя спринцовка с ваксината на Pfizer-Biontech в Германия през май 2021 г.

Поставихме магнити на врата на две домашни котки, на които е бил имплантиран микрочип от ветеринар, но магнитът така и не залепва. 

Но защо магнитът залепва на клиповете?

Въпреки че е невъзможно да се разбере дали обектите, използвани във видеоклиповете, са истински магнити и дали хората наистина са били ваксинирани, на клиповете ясно се вижда как те залепват за кожата. 

След като е невъзможно това да се дължи на магнитно привличане, което е причинено от ваксинацията, наши колеги, които се занимават с проверката на факти, откриват по-убедителни обяснения за това. 

Активистът за популяризиране на науката Мик Уест  повтори експеримента. Може да видите клипа на сайта  Metabunk.
Уест показва, че по същия начин не само магнити, но и други метални предмети може за залепнат по всяка част от тялото му, стига да е намазнена.

Той успява да прикрепи магнит и монета към носа си (монетите не се магнетизират). Друга демонстрация беше направена от докторанта д-р Нок на TikTok, показвайки, че малко количество влага може да накара магнит да се придържа към кожата.

Журналистите от AFP, които се занимават с проверка на факти, направиха опит и стигнаха до същия резултат. Магнитът не залепяше никъде по кожата, включително и на мястото където е била поставена Pfizer Covid-19 ваксина, ако мястото не е намазано с крем.

В един от видеоклиповете  виждаме, че хората са във фитнес зала. Потта също прави кожата по-лепкава. Накланянето леко назад също ще помогне на магнита да се „залепи“. В нито един от видеоклиповете хората не се навеждат напред. Ако магнитът наистина се придържаше към ръката им, те можеха да се наклонят напред и да разклатят ръката си, без той да падне.

Професионалният илюзионист Джеймс Ранди направи демонстрация по японската телевизия, с която показа, че няма “магнитни хора“. Той покрива гръдния кош на мъж с талк, който не е влияе на магнитното привличане. След това виждаме как никакъв метален обект не може да се залепи по тялото му

Нано какво?

В този пост във Facebook потребителят твърди, че  с “в@кцини и тестове се вкарват магнитни нано-частици в телата на хората”, като целта е хората да бъдат дистанционно управлявани. 

Нанотехнологията е моделирането или създаването на вещества или продукти на атомно ниво. Наночастиците са с размери по-малко от 100 нанометра. Приставката нано-  е мерната единица от международната система единици, която е равна на една милиардна от метъра. 

Преподавателят по инфекциозни заболявания от Griffith University Найджъл МакМилън  коментира в имейл до AFP, че “към настоящия  момент не съществува технология”, която да позволи на роботи или компютри да бъдат внедрени в липидните частици, които се съдържат във ваксините  Pfizer/BioNTech. 

Ваксината на Pfizer/BioNTech е базирана на mRNA технология. “При прилагане на ваксината някои от клетките прочитат инструкциите на mRNA и временно произвеждат шиповидния протеин. След това имунната система на ваксинираното лице разпознава протеина като чужд, произвежда антитела и активира Т-клетките (бели кръвни клетки), за да го атакуват”,  обяснява Европейската агенция за лекарства.

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини