Този клип показва протест на еколози във Виена, а не фалшиви жертви на Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, споделен хиляди пъти за няколко дни във Facebook, показва телевизионен репортаж, в който се виждат трупове, подредени на земята, а в един момент един от тях започва да мърда. Много потребители на социалната мрежа възприемат краткото видео като "доказателство", че смъртните случаи от Covid-19 са измислица. Всъщност видеото е част от репортаж от протест във Виена, организиран от движението "Петъци за бъдеще", което алармира за изменението на климата. Организаторите на акцията коментираха пред AFP, че целта е била протестиращите да символизират починалите вследствие на замърсяването на въздуха и изменението на климата и подчертават, че протестът няма нищо общо с пандемията от Covid-19.

"Яко ще се мре" или просто човекОТ е взел по-малко пари, а може би му е късо покривалото или фобия от тесни пространства има и не го е казал, щото паричките са сладки..... ‼️", започва описанието на видео, публикувано във Facebook на 9 януари 2022 г. и споделено повече от 1700 пъти впоследствие. Видеоклипът е част от телевизионно предаване, в което мъж говори на немски пред камера, а на заден план се виждат легнали хора, които изглеждат сякаш са в чували за трупове. Един от тях мърда, от което се разбира, че те всъщност не са починали.

Текстът към видеото реферира към известните думи на бившия ръководител на Кризисния щаб създаден във връзка с пандемията проф. Венцислав Мутафчийски от интервюто му през май 2020 г.. Тогава той прогнозира, че ще има сериозен ръст на жертвите от Covid-19, ако не бъдат взети необходимите мерки.

"Така е в Европа, иначе у нас Кирил и Радка гонят 60% ваксинация, за да кажат после, че трябват още 10% и всичко е точно; ‼️То не е задължително, принудително е. И те не лъжат, просТО мамят, което не е лъжа ....", пише още потребителят, като има предвид ваксинацията срещу Covid-19. Един час по-късно той редактира поста и добавя: "Целта на клипа е как се прави фалшива новина!", а после добaвя отдолу и неясен коментар: "това е пример как се прави фалшива новина и как медиите заблуждават! Тоест, не вярвайте на всичко, което виждате, което казват и, с което ни промиват мозъците! Благодаря!".

"...новината не е фалшива, фалшиво е възприемането. Както се вижда и според коментарите под вашия пост", пише друг потребител в коментари под поста, които правят връзка между видеото и починалите от Covid-19. "Тоя се събудил от корона вирус не го е оставил бедния чиляк да си отиде спокойно. Живите мъртви или мъртвите живи", пише потребител, който споделя видеото с поста.

Друг потребител, който е споделил същото видео, пише: "Когато театърът започва, но ти се допуши". Неговият пост е споделен над 2400 пъти от 8 февруари 2022 г. насам. "Бас държа, че 90 процента от коментиралите са си помислили, че това е видео свързано с Ковид", пише в един от коментарите под поста. Тази публикация има и много споделяния на чужди езици, в които се реферира към Covid-19 като например тук или тук.

А в действителност, както някои потребители отбелязват в коментарите, телевизионният репортаж е от протест, провел се на 4 февруари 2022 г. срещу липсата на цели на национално ниво в Австрия за намаляване на парниковите газове. Събитието е организирано от екологичното движение "Петъци за бъдеще". Протестът няма никаква връзка с пандемията и "мъртвите тела са символ", oбясни говорител на организацията пред AFP.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 16 февруари 2022 г.

В краткия видеоклип се чува как мъжът обяснява пред камерата, че "...беше решено да се приложат както Закона за разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници, така и екосоциалната данъчна реформа. Законът за разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници има за цел да осигури неутралност на Австрия по отношение на климата до 2030 г."

На видеото се вижда надписът "Wien: Demo gegen Klimap...", което е ясен знак, че събитието е протест за климата ("Demo" означава "демонстрация", а "Klima" - "климат" на немски език), провеждащ се във Виена. Чрез търсене на този текст AFP откри оригиналния репортаж на австрийската медия Oe24, който е публикуван както в канала им в Youtube, така и на интернет страницата им на 4 февруари 2022 г.

От репортажа ясно се вижда, че хората, лежащи на земята, са живи и са покрити с черен брезент, а не са в чували за трупове, сякаш починали наистина или се преструват на умрели. Кадрите, използвани в подвеждащата публикация във Facebook, всъщност показват момента, в който един от участниците се опитва да задържи брезента повдигнат от вятъра (от 1:24 ч. в телевизионния репортаж).

Сравнение на скрийншот от подвеждащия пост във Facebook (нагоре) и телевизионния репортаж на Oe24 за протеста във Виена (надолу), направени на 8 февруари 2022 г.

В статията на австрийската медия е обяснено, че към петък (4 февруари 2022 г., бел. ред.) Австрия няма цели за намаляване на емисиите в продължение на вече 400 дни. "Платформата "Петъци за бъдеще" предупреди, че това е фатално, че с всеки тон CO2 климатичната криза ескалира. В следобедните часове активисти представиха 49 "климатични чувала за трупове" пред Федералното канцлерство във Виена", се казва още в статията на Oe24.

Австрийският клон на ръководената от младежи екологична организация "Петъци за бъдеще" обяви и разказа протеста на своята интернет страница тук и тук.

"Няма никаква връзка с Covid. Става дума единствено за климатичната криза. Мъртъвците са замислени като символ, а не с намерението да се покажат истински трупове", заяви Верена Матлшвайгер, говорител на "Петъци за бъдеще" Австрия и съорганизатор на събитието пред AFP на 8 февруари 2022 г.

Организацията сподели снимки от протеста в профилите си в социалните мрежи. "По време на акцията на "Петъци за бъдеще" днес активисти легнаха "мъртви" пред канцлерството. Те символизират тези, които ще умрат в резултат на провала на австрийската политика в областта на климата", обясниха те в Twitter. Изображенията бяха споделени и във Facebook на 5 февруари 2022 г.

Събитието е отразено от редица медии, например тук, тук и тук.

АFP вече опроверга сходни публикации в социалните мрежи на сръбски, румънски и испански.

Това е поредното видео, извадено от контекст и представено като доказателство, че данните за починалите от Covid-19 всъщност са фалшиви. AFP разобличи подобни твърдения по-рано -- например от руски музикален клип, погребение в Уганда и панахида в Иран.

Превод и адаптация
COVID-19