Това видео не показва хора, които се преструват на умрели от Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, споделен над 11 000 пъти във Facebook от края на март, показва как актьор пуши, докато е поставен в чувал за трупове, заедно с коментар, че именно така медиите създават манипулации. То е публикувано в различни групи на противници на ваксините и мерките срещу Covid-19, a някои потребители твърдят, че това са кадри, които разкриват как се представят фалшиви смъртни случаи от Covid-19, за да се всее страх сред хората. Това обаче е невярно. В действителност видеото е заснето в Москва и показва снимачната площадка на музикален клип на руския рапър Husky и няма абсолютно нищо общо с Covid-19.

Видеото е публикувано за пръв път в края на март 2021 г. от различни потребители във Facebook, като оттогава е споделено над 11 000 пъти. Този месец то отново придобива популярност. На кадрите се виждат множество мъртви хора, които са поставени в черни чували за трупове, натоварени в оранжев камион. Сред умрелите обаче има и жив мъж, който пуши цигара, докато е обвит в чувал.

Първият такъв пост (тук) има над 7400 споделяния във Facebook от 30 март 2021 г. Потребителят, който го е качил пише: "Има право човека да си изпуши последната цигара....преди да му платят хонорара".
От коментарите под публикацията може да се предположи, че потребителите възприемат видеото като инсценировка на множество жертви на Covid-19. Те поставят под въпрос сериозността на пандемията и високата смъртност.

"Жертвите на Конан 19-ия Варварина (очевидно става дума за Covid-19, бел. ред.) са толкова, колкото са във филма...".

Същият потребител е споделял и други неверни твърдения за пандемията, като например, че правителството на Норвегия е "обвинено в престъпления срещу човечеството" заради ограниченията на Covid-19. Тази информация беше опровергана от сайта за проверка на фактите Lead Stories.

Видеоклипът с чувалите с трупове е споделено от друг потребител на Facebook (тук) на 2 април 2021 г. "Чувалите с мъртъвци от Covid" пише той, като добавя смеещи се емотикони.

Видеото е публикувано отново на 10 юни във Facebook групата "Обединени за справяне с манипулацията Covid -19" "Толкова тежко заболяване, че чак мъртвите пропушват от нерви!”, коментира шеговито потребител.

Друг потребител е публикувал видеото във Facebook (тук) на 31 март 2021 г. Впоследствие то е било споделено над 3900 пъти, а той пише: "Малко преди медиите да ви покажат чувалите с трупове по телевизора. Да, по същия начин се правят и "новините".”

Конспиративните теории, според които пандемията и броят на смъртните случаи били измислица, са често срещана форма на дезинформация в социалните мрежи. Някои вече са разобличавани от Провери.AFP, като нарпимер тук и тук.

Скрийншот от публикация във Facebook, направен на 16 юни 2021 г.

Всъщност това видео няма нищо общо с Covid-19. То е заснето по време на изготвянето на музикален клип на песента "Never Ever" на руския рапър Husky. Както AFP Austria вече установиха, клипът е публикуван през септември 2020 г.

Рап клип

Според разследването на AFP Austria същото видео е било публикувано от местни потребители във Facebook тук и тук, като на него се вижда, подобно на един от българските постове, логото на социалната мрежа TikTok и името на акаунта на потребителя, който го е публикувал - @vasyaivanovdesign.

При търсене в TikTok по името на този акаунт откриваме, че зад него е Вася Иванов и че той е публикувал същото видео на 29 март 2021 г. с хаштагове на руски език като "Хъски", "РапърХъски", "Как се снима" и хаштаг "бекстейдж" на английски език.

Музиката, използвана в клипа, която е същата като във видеото, споделено във Facebook, е Никогда-нибудь ("Никога") на известния руски рапър Husky, чието име е Дмитрий Кузнецов.

Вася Иванов е художествен директор и дизайнер. Той публикува видеото към песента "Никога" преди четири месеца в профила си във Vimeo. Husky публикува видеоклипа в своя канал в Youtube на 26 септември 2020 г.

Името на Иванов се появява в надписите като "дизайнер на продукцията". В неговите Instagram highlights и в папката, обозначена като "Husky | N-E", се виждат и редица други кадри, направени зад сцените при заснемането на видеоклипа, включително и тази на мъжа, който пуши, докато е в чувал за трупове.

Скрийншот от страницата на Вася Иванов в Инстаграм, направен  на 5 април 2021 г. AFP отбеляза папката с името на изпълнителя Husky

В музикалния клип се вижда как в огромно помещение мъж се разхожда сред множество трупове.

По време на песента той подрежда телата в различни позиции на пода и накрая ги запечатва в черни чували. В края на видеоклипа ги спуска с въже, завързани едно за друго (сцената може да се види и в TikTok на Иванов тук), по фасадата на висока сграда, откъдето те падат в камион за боклук. Именно този камион с черни чували е във видеото, което се споделя от български потребители във Facebook.

Високата сграда и камионът за боклук могат да се видят както в записа, който се споделя във Facebook, така и във видеоклипа на Husky. На кадрите се забелязва и характерна червена тухлена сграда.

При търсене в Google Maps откриваме, че въпросната постройка е на църквата, кръстена на чудотворната икона на Божията Майка „Всех скорбящих радост” ( Радост на всички скърбящи!), която се намира в двора на старата Ектариновска болница в Москва. Сградата в съседство, от която на видеоклипа личи, че се пускат чувалите с трупове, също е част от медицинския комплекс и е известна като Московски регионален институт за клинични изследвания (МОНИКИ)

Музикалният видеоклип е качен и тук, във Vimeo, от режисьорa на клипа Евгений Бакиров, който описва сюжета така: "Човек работи като чистач и почиства след бандитски боеве. Пресъздават се вътрешните противопоставяния у един артист, който прочиства душевния си свят".

Евгени Бакиров е номиниран за най-добър режисьор с клипа "Never Ever" на Berlin Music Video Awards 2021.

Различни кадри зад сцените от този музикален клип са споделяни с коментари на английски език още през септември 2020 г. Твърдението е, че те "доказват", че починалите от Covid-19 са плод на инсценировка. С публикация на английски AFP развенча тези неверни твърдения.

Песента и музикалният клип нямат нищо общо с Covid-19 пандемията.

От "кервани с военни камиони, превозващи умрели” до "нямаме чували за трупове"?

Повечето от коментарите под видеоклипа, споделени на български във Facebook, правят асоциация с реториката на българското правителство от началото на първата вълна на пандемията през пролетта на 2020 г.

Този пост например говори за “планини от трупове”.

Тогава високопоставени правителствени служители многократно илюстрираха опасността от епидемията с драматични образи, което стана причина да бъдат обвинявани в преувеличаване и патетичност, а дори и в манипулация от скептично настроените към Covid-19.

Ръководителят на кризисния щаб генерал професор Венцислав Мутафчийски говореше за "кервани от военни камиони с трупове" в други страни.

Споделяйки собствения си опит като директор на голямата Александровска болница, Костадин Ангелов, който впоследствие стана министър на здравеопазването, разказа за трудностите с поръчването на чували за трупове, когато доставчикът му казал, че има само 200 останали бройки.

Тогавашният министър-председател Бойко Борисов също защити тази реторика: ""С кое насаждаме страх - че говорим за чували за трупове ли? А вие защо показвате какво става в Ню Йорк, по света?”

Тази реторика впоследствие беше критикувана от опозицията.

Според статистиката на Медицинския университет "Джон Хопкинс" България е една от най-тежко засегнатите страни в света, заемайки осмо място по смъртни случаи на 100 000 души.

По данни на АФП към 16 юни 2021 г. в България от коронавирус са починали 17 932 души.

Превод и адаптация
COVID-19