Полша, Швеция и Норвегия не съдят СЗО за това, че заразява хора, химическите следи не съществуват

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации, според които агенция Ройтерс е съобщила, че три европейски държави са завели дело срещу Световната здравна организация (СЗО) за заразяване на Европа от въздуха, а задържаните пилоти били  признали престъплението, са споделяни хиляди пъти в интернет от края на декември 2020 г. насам и стана отново популярна през октомври 2021 г. Това е фалшива информация.  “Ройтерс” никога не са публикували подобни твърдения. Пред АФП Полша, Швеция и Норвегия отричат твърдението, че са завели дело. Химическите следи (кемтрейлс) са популярна конспиративна теория, която е била разобличавана многократно.

“Извънредно! Полша, Швеция и Норвегия завеждат дело срещу СЗО за заразяване на Европа. Задържаните пилоти са признали, че са пръскали с химикал, който причинява химически пневномит!” се казва в кратка публикация, излязла на 9 декември 2020 г. в  сайта Daily Standart. Публикацията е илюстрирана със снимка от интериора на самолет, като на мястото на седалките са инсталирани цилиндрични резервоари.

Идентични твърдения на български се появяват в пост във Facebook от 13 декември,  който е бил споделен над 147 хил. пъти. Към него има галерия от три снимки - две показват самолети, които превозват големи варели, а третата - самолет, който разпръсква течност. През Октомври 2021 г. те се появяват отново в този пост, споделен над 1100 пъти с коментар: "А вие продължавайте да се борите за сертификати", реферирайки към зелените сертификати, които бяха въведени от правителството.
 

Скрийншот на Facebook страницата, направен на 15 март 2021 г.

 

Информацията е споделена на различни езици, сред които  испански и португалски. В пост на сръбски обвинението за пръскане от въздуха с химикали е отправено към НАТО. Mоже да го видите тук, и тук. Други постове копират изцяло или частично текста или скрийншот от него, заедно с най-различни снимки на самолети, кондензационни следи, които самолетите оставят в небето или облаци. 

Базираният в Австрия сайт за проверка на фактите Mimikama установи, че именно този текст е бил публикуван на български на 13 декември и е бил споделен във Facebook повече от 147 хил. пъти в рамките на един месец. 

Много от споделянията в мрежата са от скрийншот на поста и автоматичен превод на българския текст.

Скрийншот, направен на 15 март 2021 г. на Facebook пост, който споделя автоматичен превод на сръбски

От официален отговор до AFP Factcheck става ясно, че няма заведено подобно дело срещу СЗО. Публикуваните снимки по никакъв начин не доказват съществуването на кемтрейлс. Според конспиративна теория, която съществува от десетилетия и е била разобличавана многократно, кондензационните следи от самолети, са всъщност химикали, с които по неясни и престъпни причини правителствата са решили да пръскат населението. 

Заболяването Covid-19, за което някои постове твърдят, че се разпространява чрез зараза по въздуха, се причинява от вируса  Sars-Cov2.

Няма заведено дело срещу СЗО

На страницата на информационната агенция Ройтерс не може да бъде открита  подобна новина. Търсенето по ключови думи “Reuters+lawsuit+WHO OR World Health Organization” също не дава резултат. Единственото известно заведено дело срещу СЗО е от трима граждани от предградията на Ню Йорк, които обвиняват международната организация, че не е обявила пандемията достатъчно рано и е прикрила сериозността на заболяването. Друг сходен иск е подаден през март срещу Китай. 

“Мога да потвърдя, че Ройтерс не са публикували подобна информация” заяви на 14 януари 2021 г. Жоел Ивори-Харте, мениджър комуникации на новинарската агенция, в отговор на запитване на  AFP Činjenice - базираният в Белград клон на мрежата за проверки на факти на агенцията. На 15 януари 2021 г.  Ройтерс определи официално твърденията като фалшиви. 

Ново търсене на страницата на агенцията, направено през ноември 2020 г., отново не даде резултат. 

Високопоставени представители на трите държави, които са споменати в публикацията, също отрекоха твърденията в имейли до АФП на 13 Януари 2021 г.

СЗО също отвхърли тези твърдения. "СЗО не разполага с информация за подобни правни претенции или жалби, подадени срещу организацията", заяви говорител пред АФП Румъния в имейл на 23 август 2021 г. 

“Не знаем за подобни дела” коментира пред АФП Мие Скарпас комуникационен съветник на началника на прокуратурата в Норвегия. 

“Това няма нищо общо с реалността и не е вярно” заяви пред АФП говорителката на норвежкото външно министерство Гури Солбърг.  "Мога да потвърдя, че тези твърдения са неверни", заяви отново за АФП Гури Солберг от норвежкото министерство на външните работи през август. 

Робин Симонсон, говорител на шведската прокуратура заяви, че е проверил информацията с отделите за международни престъпления и екологични престъпления и в двете няма информация за подобен случай.

"Предишният отговор е все още валиден. Те (отделът за дела, свързани с околната среда, и отделът за международна престъпност) не знаят за нито едно такова дело в прокуратурата", заяви Йоаким Густавсон, говорител на шведската прокуратура, пред АФП през август 2021 г.

 “Полша не е подавала жалба срещу СЗО във връзка с твърдението за разпръскване на химически вещества, нито е подавала каквато и да е било друга жалба” заяви пред АФП говорител на полското външно министерство.

Българската връзка

От резултатите от  търсене по ключови думи и фрази “Полша, Швеция и Норвегия”, “завеждат дело срещу Световната здравна организация” и “заразяват Европа” на български, английски и руски в Google и Facebook, може да се предположи, че твърдението се появява за пръв път в сайта Daily Standart на 9 декември 2020 г.на български. 

Скрийншот, направен на 15 март, показващ резултатите от обратно търсене на изображението, използвано Daily Standart.

При обратно търсене на изображението, което е използвано в публикацията в Daily Standart излизат резултати от три статии в публичната енциклопедия Wikipedia, където е използвана същата снимка. В описанието на снимката се посочва, че това са резервоари, които се използват за баласт, в прототип на Боинг 747”, като се посочва, че автор на снимката е Оливие Клайнен.


В отговор на изпратени въпроси по имейл от Провери.АФП Клайнен отговори, че е специалист по авиационно инженерство и в момента прави докторантура по механика на флуидите. Той каза, че снимката е направена в Париж през 2011 г. по време на Парижкото въздушно шоу (Авиосалонът в Бурже). “Боинг бяха изложили статично този самолет - чисто нов  Boeing 747-8I и посещенията бяха разрешени” каза още Клайнен.


“Виждате предната част на основната кабина на Boeing 747-8I. Кокпитът и и по-малката горна кабина са над тавана на тази снимка. Този самолет е тестов, затова е екипиран с оборудване за тестове. След като тестовите полети приключат, самолетът ще бъде продаден на купувача. Ето защо виждате, че кабината вече е екипирана с красива облицовка на тавана и с нов мокет. Вместо седалки обаче има оборудване за измерване на въздушната скорост (в черно и червено) и резервоари с вода (в черно),  обясни той. “След като тестовете приключат, оборудването ще бъде премахнато, включително и това за измерване на въздушната скорост, което виждаме с оранжеви кабели. По-късно този самолет (сериен номер 38638) ще бъде пребоядисан и днес лети като VIP самолет за правителството на Кувейт.”

Попитан за съдържанието на варелите, Клайнен отговаря: “Вода!”. “Това е съвсем рутинна практика за индустрията. Всеки самолет се тества по този начин” каза още той. Впоследствие Оливие Клайнен обясни, че варелите се използват, за да се промени на центърът на тежестта (центърът на гравитация) по време на тестовите полети. Варелите на снимката са в носа на самолета. Има такива и в крайната задна част на самолета. Сивите тръби, които виждаме по пода, ги свързват с кабината.”

Експертът по аеродинамика обяснява също, че когато се изпълнява тестов полет, “екипажът изпомпва водата от задната част на самолета към предната (за да бъде натоварен самолета откъм носа) и в обратната посока (за да бъде натоварен откъм опашката). “Това не променя тежестта на самолета, но влияе на неговата стабилност, което е много важно от гледна точка на авиационната сигурност” добави още той.

Снимките не показват химически следи или системи за кемтрейлс

Използването на фразата “пилоти признават, че пръскат с химикали”  заедно със снимките, използвани за илюстрация разкриват, че става дума за старата конспирация за кемтрейлс.

Още през 2011 и 2012 г. bTV публикува серия от репортажи, с които разобличи тази теория.

Първоначалният вариант на поста от 13 декември 2020 г., който придобива световна известност, съдържа общо четири снимки. 

Направихме обратно търсене на тези изображения, за да открием техния произход. Оригиналният контекст на една от тези снимки вече е бил разкрит от АФП тук.
Основната снимка, която постът във Facebook показва, е на самолет, на чиято опашка има надпис “Evergreen”. От самолета  се спуска бяла облакоподобна субстанция. Тази снимка е част от поста на български език.

Скрийншот от поста, публикуван във Facebook, направен на 14 януари 2021 г

Тази снимка може да бъде открита на два сайта за авиация. През 2006 г. е публикувана на страницата Airliners, както и на сайта JetPhotos.com. Тя изобразява демонстрация на Boeing 747-273C, опериран от Evergreen International Airlines, който е представен като най-големият самолет за гасене на пожари в света.
Airliners е международен форум за споделяне на снимки и новини за авиацията. Според информация на сайта над 22 хиляди фотографи сътрудничат на страницата. Уилиъм Апелтън, който е автор на снимката със самолета на Evergreen, започва да публикува в Airliners през октомври 2005 г. и е качил 63 снимки. Не е бил активен от 2014 г. насам.

Друга снимка (в средата на поста), която  показва отново интериор на самолет със сиви варели с червени капаци, също е бил публикуван в  Airliners , но на 13 ноември 2009 г.  Автор на снимката е Брус Лебовиц, а според описанието на изображението това е “Лявата страна на неокомплектована кабина на тестов самолет А380. Варелите симулират тежестта на пътниците по време на полет.”

Третата снимка (вдясно) от поста показва също интериор на самолет, но този път със зелени варели. Той е модел DC-3, а снимката е публикувана през май 2012 г. на страницата на списанието Flyer.

Видно от запазения линк към фейсбук публикацията от 13 декември 2020 г. първоначално е имало още една снимка, на  интериор на самолет, сиви контейнери и човек в бяла риза и черна вратовръзка.Тя е била премахната впоследствие. Същата снимка, с дата 6 септември 2009 г. може да бъде открита на сайта за продажба на фотгографии PA images. За автор на снимката е посочен Бен Бършал (инициалите PA могат да бъдат открити в десния ъгъл на снимката, използвана във Facebook поста). Според описанието към изображението на нея виждаме “Тестовия пилот Хари Нелсън, който се разхожда във вътрешността на тестовия самолет MSN1,  Airbus A380 Superjumbo jet...”

Снимката вероятно е изтрита от фейсбук поста от 13 декември 2020 г., но все още може да се открие в различни български постове като този тук. 
 

Скрийншот на Facebook пост направен на 10 януари 2021 г.
Скрийншот от официално съобщение на германското правителство направен на 14 януари 2021 г.

 

Кемтрейлс не съществуват

Неведнъж конспиративната теория за кемтрейлс е била опровергавана от учени и екологични организации като Грийнпийс.

“Ако действително съществуваше толкова мащабна програма за масово разпръскване на химически вещества от самолети както се твърди, то зад нея щеше да има сериозна организация за производство, натоварването и разпръскването им. Това означава, че в нея трябва да участват хиляди, а вероятно десетки хиляди човека. На практика е невъзможно подобна програма да бъде пазена в тайна защото е достатъчно дори един човек отвътре, който да я разкрие като изнесе документи, снимки или оборудване отвътре” пишат по темата от базираната в Харвард групата за геоинженерство  “Кейт груп”.

Статията е обновена на 5 ноември 2021 г. във връзка с нови публикации, съдържащи същите твърдения.