Твърдението, че сложна верига свързва лабораторията в Ухан с фармацевтични компании, Бил Гейтс и Джордж Сорос, е невярно

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публичен пост във Facebook на български език, в който се твърди, че лабораторията по вирусология в китайския град Ухан е собственост на GlaxoSmithKline (GSK), която е част от верига от връзки, свързваща фармацевтичната компания Pfizer, Microsoft и Бил Гейтс и филантропа Джордж Сорос, е споделен над 8700 пъти от 27 януари 2021 г. до днес. Тези твърдения са неверни.  Институтът по вирусология в Ухан няма никаква връзка с GSK и е собственост на китайската държава. Въпреки, че GSK и Pfizer създадоха смесено предприятие преди две години, те не са се сливали и все още са конкуренти.

“Китайската биологична лаборатория в Ухан е собственост на Glaxo, те притежават Pfizer!. Pfizer се управлява от Black Rock, който управлява финансите на компанията Open Foundation на Сорос, която обслужва френската AXA…”
Така започва публичен пост във Facebook, който е публикуван 27 януари 2021 г. Оттогава той е споделен над 8700 пъти и видян от 1.3 млн. потребителя.

В него се описва сложна верига от връзки, която свързва френската мултинационалната застрахователна компания AXA, финансовата компания BlackRock, милиардерът и предприемач Бил Гейтс и Джордж Сорос.

Скрийншот на пост във Facebook, направен на 22 март 2021 г.

Същите твърдения се появяват в повече от 65 поста на български език, които са публикувани от декември 2020 г. насам , като този тук, тук и тук. Постът от 27 януари 2021 г. обаче остава най-популярният. Същите твърдения се появяват във Facebook хиляди пъти на други езици, като испански, немски, сръбски и холандски.

Към поста от 27 януари 2021 г. са качени и две снимки. На едната от тях се виждат група хора, сред които са бащата на Бил Гейтс - Бил Гейтс старши, Джордж Сорос и Антъни Фаучи. На втората са Бил Гейтс и Марк Зукърбърг. Най-вероятно целта е била с тези изображения да се засили внушението на поста, че зад пандемията стои световен заговор.

Подобни твърдения съвсем не са нещо ново. Те вече са били разобличавани от Агенция Франс Прес (AFP) на френски, полски, холандски, сръбски и испански.

Лабораторията в Ухан не е свързана с Pfizer по никакъв начин.

Проверка на AFP Factcheck показа, че за пръв път  подобни твърдения се откриват във Facebook пост на италиански от 12 ноември 2020 г.
Негов автор е потребител с името Франческа Янота, която от своя страна цитира някой си Джузепе Ренда.

Търсене в Google показва, че човек с такива имена, е посочил в проила си в linkedin, че работи за Pfizer в Италия. AFP се опита да се свърже с него няколкократно, но не получи отговор.


Изглежда, че веригата от връзки цели да свърже няколко недоказани конспиративни теории, които се появиха с избухването на пандемията от Covid-19. Така например се твърди, че новият вирус е бил създаден и впоследствие “изпуснат” от лабораторията в Ухан, че това е било планирано от световния елит (част от който са Гейтс и Сорос) с цел облагодетелстване на фармацевтичните компании.

Веригата, за която се твърди, обаче се разпада, тъй като част от описаните връзки… въобще не съществуват.

Скрийншот на коментар във Facebook, направен на 22 март 2021 г.

Ако се съди по част от коментарите под поста от 27 януари 2021 г., потребителите действително вярват, че тези твърдения са верни и че доказват, че пандемията е изкуствено създадена, за да облагодетелства определена група от хора.

Ухан, където вирусът е идентифициран за пръв път

Различни теории развиват тезата, че Covid-19 е създаден в, или избягал от лабораторията BSL4 в Ухан (името е съкращение от нивото на биосигурност - 4, което е най-високото възможно).


През април 2020 г. Американският президент Доналд Тръмп казва, че “разполага с доказателства”, че пандемията идва от въпросния институт в Ухан, но така и не ги представя. AFP Factcheck вече е опровергавал твърдения, че вирусът е създаден в лаборатория или в създаването му има човешка намеса.


Произходът на вируса все още не е изяснен. Докладът на Световната здравна организация (СЗО), който трябва да даде отговор на този въпрос, трябва да бъде публикуван скоро, както съобщи AFP на 15 март 2021 г.

Холандският вирусолог Марион Коопманс, един от експертите, които СЗО изпрати в Ухан, определи тезата, че става дума за теч от лаборатория като  “най-малко вероятна”.

В следващите дни генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус обаче заяви предпазливо, че всички възможни хипотези ще бъдат разгледани и обеща пълна прозрачност около доклада.

Кой е собственик на института по вирусология в Ухан? Китайската държава, а не частна компания.

Проверка около собствеността на Института по вирусология и лабораторията BSL4, която е част от него, не показа каквато и да е било връзка с фармацевтичната компания GSK.

Тази публикация от 2017 г. в реномираното списание Nature, разказва, че създаването на лабораторията е одобрено от Китайската академия на науките през 2003 г. и е финансирано от френския Международен център за изследване на инфекциозни болести.

Скрийншот от страницата на Института в Ухан, направен на 22 март 2021 г.


Според прессъобщение на откриването на лабораторията BSL4 през 2015 г. са присъствали представители на Китайската академия на науките и Националният комитет за здраве и семейно планиране на Китайската народна република, а проектът е бил финансиран от Националната комисия за развитие и реформи.

Никъде на интернет страницата на института не се споменава, че чуждестранна компания има участие в проекта, а се казва единствено, че институтът е част от Китайската академия на науките, която е държавна институция.

На страницата на подразделението на компанията GSK в Китай също липсва евентуална информация за връзка на компанията с института или който е да било друг център в Ухан.
 

Мултинационалната GSK има две съвместни дружества в Китай, като има офиси в Шанхай, Пекин и Тиендзин.

Кой е собственик на Pfizer? Не е Glaxo

Американската фармацевтична компания Pfizer е един от производителите (заедно BioNTech и Fosun Pharma) на RNA базирана ваксина срещу Covid.

“Pfizer е публична компания, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Тя няма един собственик - всеки ден с книжата й се извършват множество сделки и акционерната й структура се променя. Тя дори няма и един контролиращ голям акционер - ако имаше такъв, щеше да е длъжна да го разкрива в отчетите си”, обяснява Николай Стоянов, редактор “Финанси” в “Капитал”.

“Структурата на собствеността е много разпръсната, като най-големите й акционери са институционални инвеститори - най-вече взаимни фондове. Според събраните от NASDAQ данни най-голям дял имат фондовете на Vanguard (около 7.5%), следвани от тези на Black Rock и State Street” обяснява още той.

Glaxo не е посочен като акционер в Pfizer.

Пред AFP Factcheck говорител на Pfizer обяви за некоректно твърдението, че компанията е собственост на Glaxo,. “Pfizer не е собственост на Glaxo! Pfizer е компания, която се търгува на Нюйоркската борса”, отговори  говорителят на компанията Дервила Кийн по имейл, изпратен до AFP Factcheck на 7 декември 2020 г.

През декември 2018 г. Glaxo и Pfizer съобщиха, че ще създадат съвместно дружество. Това се случи през 2019 г., когато беше основана компанията GSK Consumer Healthcare. Тя е концентрирана върху продукти, които се продават без рецепта, като Voltaren, Panadol и Advil. Това сътрудничество по никакъв начин не означава, че едната компания е придобила другата. Днес Glaxo и Pfizer са конкуренти на фармацевтичния пазар.

И отново: Джордж Сорос и Бил Гейтс

По-нататък Facebook постът продължава с твърдението, че Pfizer се управлява от BlackRock, която също така управлява финансите на фондация “Отворено общество”, основана от Джордж Сорос, който пък  “обслужва” френската застрахователна компания AXA, която е собственик на “германската компания Winterhur”, която е построила лабораторията в Ухан.

Джордж Сорос, инвеститор и филантроп, често е обект на конспиративни теории не само в България.  AFP Factcheck е разобличавал обвиненията, че е бил задържан по обвинение за намеса в американските избори, че финансира “групи от чернокожи, които да създават напрежение, както и, че фондацията му рекламира “професионални анархисти”.

BlackRock e една от най-големите компании за управление на активи в света. Ето защо е съвсем нормално тя да притежава акции в десетки хиляди компании (в това число и Pfizer), а в нея да инвестират хиляди инвеститори, в това число и Сорос.

Търсене на страницата на фондация “Отворено общество”, която е основана от Сорос,  не показа тя да има връзка с френския застраховател AXA. Името ѝ се появява единствено в анализ, финансиран от “Отворено общество”, като заведено от нея дело е дадено като пример за това как една компания може да бори корупцията чрез съдебни искове.

Winterthur Group е швейцарски (а не германски, както се твърди) застраховател, който е придобит от AXA през 2006 г.  Търсене в Google по ключови думи не показа компанията да има нещо общо с твърдяното изграждане на лабораторията в Ухан.

По-нататък във Facebook поста се твърди, че  германската застрахователна компания Allianz, е купила лабораторията в Ухан. Това противоречи на казаното в предходното изречение (че лабораторията е на GSK). На интернет страницата на Allianz се вижда, че компанията има офиси в Пекин, Шанхай и Гуанджоу в Китай, но никъде не е посочено, че компанията притежава лаборатория в Ухан.

Постът също така свърза BlackRock с Бил Гейтс, който e посочен за акционер в Pfizer и “пръв спонсор” на СЗО. Подобно на Сорос, съоснователят на Microsoft  Бил Гейтс, също е обект на конспиративни теории. Той е обвиняван, че е създал пандемията и че по грешка е казал, че иска да унищожи до 15% от населението на света.

Да, Бил Гейтс-Старши, Сорос и Антъни Фаучи са се срещали. През 2001 г.

Към Facebook поста от 27 януари 2021 г.  има две снимки. На едната от тях виждаме група от 15 човека, като върху всеки от тях е написано кой е. Сред тях виждаме - Бил Гейтс Старши (баща на Бил Гейтс), Антъни Фаучи (директор на Американският институт за за алергии и инфекциозни болести) и Джордж Сорос.

Снимка, която се разпространява във Facebook
Снимка от първите награди за филантропия на името на А. Карнеги, Декември 2001 г. (AFP / Timothy A. Clary)

Обратно търсене на снимката в Google показа, че тя е оригинална и е направена преди церемонията по връчването на първите награди за филантропия на името на Андрю Карнеги, която се е състояла на 10 декември 2001 г. в Общинската библиотека в Ню Йорк. Друга снимка от същото събитие, но от различен ракурс може да бъде открита в архива на AFP.

Втората снимка  покзва Бил Гейтс и съоснователя и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. При обратно търсене на изображението в Google се вижда, че снимката е направена на 21 септември 2016 г., когато Зукърбърг представя своя благотворителна инициатива.


В случая използването на двете снимки една до друга и твърдението за евентуални връзки между лабораторията в Ухан и фармацевтичната индустрия има за цел да засили конспиративната теория, че световните елити се възползват от здравната криза, която сами са създали. 

Бил Гейтс Джордж Сорос ваксини COVID-19