Здравен работник в Колумбия показва опаковка на лекарството ивермектин, 21 юли 2020 г. (AFP / Luis Robayo)

Не е научно доказано, че анти-паразитното лекарство ивермектин е подходящо за лечение на Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Твърдения като това, че препаратът срещу паразитни инфекции ивермектин е “най-обещаващото лекарство срещу Covid-19” се разпространяват в България през последните дни, създавайки впечатлението, че това лекарство е международно признато за лечение на коронавирусна инфекция. За някои от тези твърдения липсва ва контекст, коeто може да ги направи подвеждащи за масовия читател.

Част от тези твърдения са направени в интервю на български лекар, което е изпратено до медиите от рекламна агенция на 22 март 2021 г. То е публикувано в различни сайтове като този, този и този и е споделено над 100 пъти във Facebook.

Сходни твърдения, които популяризират лекарството, циркулират из целия свят през последните месеци, като някои от тях стигат до там, че го определят като “чудотворно.” AFP Factcheck вече е обяснил, че няма научни доказателства за ефективност на ивермектина за лечение на Covid-19 в свои текстове на английски и френски

На 22 март 2021 г. рекламна агенция разпространи до българските медии интервю с доктор Александър Серафимов, озаглавено: “Ивермектин ни дава надежда, ще се справим с пандемията.”

“Световната здравна организация го квалифицира като едно от най-полезните лекарства”, казва той. “Това наистина е най-обещаващият препарат срещу COVID 19”, заявява д-р Серафимов от бургаската болница “Бургасмед”.

Той добавя: “Медикаментът успешно се използва във Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и други европейски страни”, както и “Учeни и лeĸapи oт CAЩ, Beлиĸoбpитaния, EC, Южнa Aмepиĸa и Изpaeл пpизoвaвaт всички пpaвитeлcтвa нeзaбaвнo дa пpиeмaт в пpoтoĸoлитe cи yпoтpeбaтa нa Ивepмeĸтин зa пpeдoтвpaтявaнe и лeчeниe нa СОVІD-19.”

Какво е ивермектин?

Ивермектин е лекарство, което се използва в хуманната и ветеринарната медицина срещу различни видове паразити като краста, речна слепота (онхоцеркоза) или въшки.

Какво казва СЗО за него?

Ивермектин не е одобрен от СЗО за лечение на коронавирусна инфекция. В действителност лекарството е в списъка на организацията с най-необходимите лекарства, но единствено като антипаразитен препарат.

СЗО координира най-голямото клинично проучване за лечение на Covid-19 , Solidarity Therapeutics Trial, но ивермектин не се споменава сред тестваните лекарства.

Университетът в Оксфорд координира Recovery Trial, друго мащабно проучване за откриване на лекарство за Covid-19. Ивермектинът също не е включен.

Скрийншот на страницата на проучването Recovery, направен на 26 март 2021 г.

Липсват достатъчно доказателства за лечение на Covid-19

На 22 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата излезе с препоръка срещу употребата на ивермектин за лечение на коронавирус извън клиничните изследвания. “ЕАЛ разгледа последните доказателства за употребата на ивермектин за превенция и лечение на Covid и стигна до заключението, че наличните данни не подкрепят употребата му срещу Covid извън рамките на клинично проучване” се казвa в официалното становище на Агенцията, публикувано на страницата на институцията

ЕАЛ, която е базирана в Амстердам, съобщава още, че не е получавала никакви искания за издаване на разрешение за това лекарство. “Резултатите от клиничните проучвания са различни, като някои показват, че няма никакви ползи, а други, че има потенциални ползи”, допълват от ЕАЛ. Регулаторът дава ясно послание, че са необходими допълнителни проучвания, за да може да се докаже, че лекарството е ефективно.

На 11 февруари 2021 г. Американският Национален здравен институт (NIH) също публикува становище, в което заяви, че няма достатъчно доказателства както в полза, така и срещу употребата на ивермектин за лечението на Covid-19. “За изготвянето на по-конкретни и основани на доказателства насоки относно ролята на ивермектина в лечението на КОВИД-19 са необходими резултати от достатъчно масови,  добре структурирани и правилно проведени клинични изпитвания” констатира институцията.

Над 60 проучвания за ефекта на препарата в лечението на коронавирус се провеждат в момента, показва базата данни на Американската научна библиотека за медицина.

Проучване в Перу, което е публикувано през януари 2021 г., показва, че ивермектинът е довел до сериозно намаляване на жертвите от коронавирусна инфекция в страната. В същото време други проучвания не стигат до този извод като това и това.

Скрийншот на страницата на FDA, направен на 25 март 2021 г.

Опасности при самолечение

На 5 март 2021 г. Американската агенция за храни и лекарства публикува съобщение на страницата си, за да обърне внимание, че ивермектинът не е одобрен нито за лечение, нито за превенция на Covid-19 и че проучванията по тази тема са все още в ход.

“Приемането на лекарство, ако то не е одобрено, може да бъде много опасно. Това важи и за ивермектина”, се казва още в съобщението. Агенцията предупреждава още, че лекарството може да взаимодейства с други лекарства и че има сериозни странични реакции в случай на предозиране.

Разрешено в Чехия и Словакия

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че Чехия и Словакия са позволили лекарството за временна употреба в лечението на Covid-19, съгласно националното законодателство.

Информацията за това е публикувана на сайта на чешкото здравно министерство на 5 март 2021 г. Според специализирания сайт за клинични изследвания TrialSiteNews Словакия е направила това на 26 януари 2020 г.

Чехия е с второто най-високото ниво на смъртност в Европейския съюз (на 7 дневна база и на 100.000. души население), след Унгария, а Словакия е трета. България е на четвърто място, като статистика може да видите тук.

Скрийншот от страницата с официалната статистика за заразени с Covid-19 в България, направен на 26 март 2021 г.

Не е одобрено другаде

Това, че лекарството се използва по света не означава, че в съответните държави това става с одобрение. Властите в някои от посочените в интервюто държави изрично са изразили съмнения в неговата ефективност.

На 26 януари 2021 г. Френският институт за здравни и медицински проучвания публикува съобщение до медиите, в което казва, че “към днешна дата ивермектинът не се препоръчва за лечение или превенция на Covid-19 извън клинични проучвания. Няколко изследвания са в ход и би трябвало да дадат отговор на този въпрос.”

На 22 март 2021 г. Датската агенция по лекарствата публикува прессъобщение относно решението на ЕАЛ, с което ивермектинът не се препоръчва, като добавя още факти към становището.

“Норвежката агенция по лекарства не препоръчва използването на ивермектин за превенция и лечение на Covid-19” се казва в становище, което е публикувано на сайта на агенцията на 23 март 2021 г.

Във Финландия ивермектин се предлага под формата на таблетки само със специално разрешение и единствено за изброените по-горе паразитни заболявания у хората” се казва в становище на Финландската агенция по лекарствата, публикувано на 22 март 2021 г.

Ивермектин не е посочено като ефективно лекарство срещу Covid-19 в най-актуалния протокол за лечение, гласи официално съобщение на Националната агенция по лекарства и медицински изделия на Румъния от 29 януари 2021 г.

Скрийншот на страницата на лекарството Хювемек, направен на 25 март 2021 г.

Ивермектин в България

Изпълнителната агенция по лекарствата в България одобрява ивермектин през януари 2020 година с името Huvemec (произведено от българската компания Хювефарма) за лечение на инфекции, предизвикани от паразити (стронгилоидоза).

“Извън добре установената употреба, за разрешаването за употреба на лекарствения продукт с вписване в кратката характеристика на продукта на ново показание, включително вписване на показание за приложение при COVID-19, е необходимо да има данни от проведено Фаза 3 клинично изпитване, което е терапевтично потвърждаващо за това показание, каквато претенция и заявление не са предявявани като процедура пред ИАЛ”, коментираха за Провери.АФП от  Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

“Към настоящия момент в Република България няма разрешен за употреба лекарствен продукт, съдържащ ивермектин, с вписано показание в кратката му характеристика за лечение на Covid-19” казват още от агенцията.

“Някои болници включват ивермектин в техните местни протоколи за лечение на Ковид -19, но не може да бъде редовно изписван”, коментира пред Proveri. AFP адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

“Редовното предписване на ивермектин, което не отговаря на тези изисквания може да бъде разглеждано като нарушение и да бъде търсена отговорност за това”.

“Проблемът това лекарство да бъде представено като ефективно срещу Ковид-19”, е че хората може да започнат да се самолекуват и така да се поставят в риск”, коментира пред Proveri.AFP проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарства

Динамична обстановкa

Провери.АФП потърси доктор Александър Серафимов с молба да обясни своята позицията относно ивермектина. "Работя на две места и от професионалния ми опит, както и този на колегите ми, мога да заклююча, че използването му има по-скоро добър ефект, но това зависи от много неща. 

Никой не може да каже, че това е универсално лекарство - никое лекарство не е такова. При едни пациенти има ефект, при други - няма" добави д-р Серафимов в разговор по телефона с Провери.АФП

Относно данните, които споменава в интервюто си, д-р Серафимов уточнява, че “ситуацията е динамична” и че няма “лекарство, което да е доказано ефективно в лечението на Covid-19.”

Статията е обновена на 15 септември 2021 г., когато са оправени неработещи линкове. 
COVID-19