Човекът, който е починал след втора ваксина, не е практикуващ лекар

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Твърдението, че доктор на име Евгений Александров е починал в Плевен, след като е получил втора доза ваксина срещу Covid-19, се разпространява във Facebook. Информацията е публикувана в поне четири сайта и е споделена над 1600 пъти във Facebook.
Проверка на Провери.АФП показа, че това твърдение обаче е подвеждащо. Евгений Александров не е бил практикуващ лекар, а местен бизнесмен. Той действително умира, след като е ваксиниран с втора доза от ваксината Pfizer, но е имал и съпътстващи заболявания, коментираха от болницата, в която е бил приет.

“В Плевен лекар почина след поставяне на втора ваксина Pfizer”, твърди публикация, споменавайки името на Евгений Александров. Информацията е разпространена впоследствие от бившия вътрешен министър и лидер на политическата партия АБВ, която използва силна антиваксърска риторика.

Скрийншот от пост във Facebook, направен на 29 март 2021 г, в който се твърди, че е починал лекар.

Информацията се появява първо в този сайт, а след това е препубликувана тук, тук и тук. При търсене в Google не успяхме да открием тези твърдения да са били отразени от някоя от утвърдените и централни медии в България. Нито в първата, нито в следващите публикации, е посочен източник на информацията.

В същото време твърденията предизвикаха редица коментари във Facebook, които поставят под въпрос ефикасността и сигурността на ваксините срещу Covid-19, като например този:

Скрийншот от коментар във Facebook, направен на 30 март 2021 г.

Твърденията, че към втората половина на март лекар е бил ваксиниран и е починал впоследствие, повдигат съмнение защото медиците бяха в първата фаза по ваксинационния план на България, чието изпълнение започна на 27 декември 2020 г.

Не е практикуващ лекар

За да проверим дали действително има случай на починал лекар след ваксинация в Плевен, Провери.АФП направи справка в регистъра на лекарите, който се поддържа от Българския лекарски съюз.

Съгласно Закона за здравето всеки практикуващ лекар трябва да е регистриран в него.

При търсене на имената “Евгений Александров” и “Евгени”, както беше изписано в някои публикации, излезе един резултат - на лекар с първо име Евгений и бащино Александров. Освен това фамилията му е различна  - Хаджиев и той практикува в София.

Скрийншот от Националния електронен регистър на Българския лекарски съюз, направен на 29 март 2021 г., от който се вижда, че в Плевен няма доктор с имена Евгений Александров.

Проверка в българския търговски регистър и регистър булстат показа, че има само един човек с имена “Евгений Александров”, който е базиран в Плевен. Той е съсобственик във фирма “Чистота” ООД, която се занимава със сметоизвозване и снегопочистване. Неговият бизнес партньор потвърди по телефона за Провери.АФП, че г-н Александров е починал наскоро в болница като отказа да коментира евентуалните причини за смъртта.

Ваксиниран, но заразен с Covid-19

Говорителят на болницата “Георги Странски” в Плевен Момчил Цветков коментира по телефона за Провери.АФП, че той е бил приет там в тежко състояние, като направеният PCR тест е бил позитивен за Covid-19. Пациентът е бил ваксиниран малко преди това срещу Covid-19  уточни още той. 

Говорителят на тази най-голяма болница в Плевен коментира още, че пациентът е имал придружаващи заболявания, като не даде подробности за тях. В болницата не са разбрали, че пациентът им е лекар, коментира още Цветков.

“Съвсем възможно е някой да се зарази в деня, в който е бил ваксиниран или в дните след това. Човек е напълно имунизиран две седмици след втората доза. Можем да се заразим навсякъде - в болницата, в къщи, където никой не носи маска”, коментира по телефона за Провери.АФП д-р Христиана Бацелова, асистент в катедрата по Епидемиология  в Медицинския университет в Пловдив.

Няма потвърден смъртен случай в резултат на ваксина в Плевен

В област Плевен има 6200 лекари и медицински персонал, които подлежат на ваксинация. Само 2153 от тях са регистрирани за това, а към 11 февруари 2085 от желаещите вече са получи две дози от ваксината, казва директорът на Регионалната здравна инспекция в Плевен д-р Илиян Минчев, цитиран на 11 февруари 2021 г.

Тази статистика датира повече от месец преди да е съобщено за смъртта на Евгений Александров.

Съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина лекарите и медицинските заведения са задължени да докладват за всяка нежелана реакция от ваксина на Изпълнителната агенция по лекарствата и РЗИ

По думите на директора на РЗИ-Плевен д-р Минчев такъв случай не е докладван.

“Никой не ни съобщил за проблем след приложението на една или друга ваксина”, коментира той. “Има ясна процедура и ние трябваше да знаем ако имаше такъв случай” добавя още д-р Минчев.

Висока, но не пълна защита и след първата доза

Проучване на Американския Център за контрол и превенция  на заболяванията, публикувано на 29 март 2021 г., показа, че първата доза от РНК ваксина като тази на Pfizer-BioNTech, дава висока, но не 100% защита.

Проучването за ефективността на ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna показва, че две или повече седмици след прилагането на първа доза на някоя от двете ваксини, рискът от заразяване е намален с 80% , като този дял достига до 90% две седмици след прилагането на втората доза.

“Изследвания във Великобритания и Израел показват, че първата доза гарантира между 70 и 60% защита срещу заразяване с коронавирус”, се казва още в проучването.

Според статистиката на Министерството на здравеопазването повече от 17140 човека са били ваксинирани срещу Covid-19 в плевенска област към 29 март. Това представлява близо 8.9% от пълнолетното население в областта.

До сега няма смъртни случаи, за които да е доказано, че са причинени от ваксината, коментираха от Министерството на здравеопазването.

Според главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев към 12 март 2021 г. има 830 случая на докладвани странични реакции при 305 хил. ваксинирани.

ваксини COVID-19