Това не са Covid-19 тестове, а контролни тампони

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации споделяни във Facebook повече от хиляда пъти твърдят, че тестове за Covid-19 се произвеждат с предварително зададен положителен резултат. Те са придружени със снимка, на която има две опаковки с надпис на английски. На едната пише “negative control”, а на другата  “positive control.” Въпросните надписи не се отнасят за предопределен резултат от теста. Производителят на въпросния продукт обяснява, че това са контролни тампони, чрез които потребителите могат да проверят, дали тестът работи нормално.

Между 24 и 25 март 2021 г. няколко сайта като този, този, този и този публикуваха статии с идентично заглавие: “Ето как ни пробутват предварително произведени като “Положителни” тестове в аптеките!” Към въпросните публикации има снимка на две опаковки, които приличат на тестове за Covid-19, едната с надпис “положителен”, а другата - “отрицателен.”

Скрийншот от подвеждащ пост във Facebook направен на 31 март 2021 г.

Към публикацията има и скрийншот от публикация във Fаcebook, вероятно на български потребител, който преразказва историята на човек, който имал “приятел в Дормунд” (вероятно Дортмунд в Германия): “Жена му работи в аптека и с колежката си попаднала на доставените кашони с PCR тестове за продаване. На един е пишело "позитив", а на друг "негатив". Колежката и, която е германка,  е попитала шефа за надписите, а той и отговорил да не се интересува много, за да не си загуби работата.”

Провери.АФП откри профил на човек във Facebook със същото име и снимка като тези в скрийншота към публикациите. Потърсихме въпросния пост, но не го открихме. Изпратихме въпроси до този профил относно тези твърдения, но все още не сме получили отговор.

Това не са тестове, а контролни тампони

Твърденията, че тези снимки доказват, че тестовете за Covid-19 са произведени с предварително зададен резултат, са се появявали и в други държави. AFP вече е разобличавала тази невярна информация на френски и холандски.

Нека да обясним.

Опаковките на снимката съдържат контролни тампони за бързия антигенен тест Panbio, който се произвежда от американската фармацевтична компания Abbott

Тези опаковки не съдържат PCR тестове, което е различен метод за доказване на коронавирусна инфекция, за което ще обясним по-надолу. 

Въпросните контролни тампони не се използват за вземане на проби, коментираха пред AFP Франция от Abbott на 30 декември 2020 г.

“Всек тест съдържа тампон, който да покаже положителен резултат и такъв, който да покаже негативен резултат, за да е сигурно, че тестът отчита коректно. Тези тампони не се използват по време на тестването на пациенти”, коментира директора на Abbott за Европа Алесиа Скот.  “Това е рутинна процедура по целия свят при всички бързи тестове” каза още тя. 

Наличието на въпросните контролни тампони е ясно посочено в продуктовата брошура на теста Panbio. Отделно от тях има 25 комплекта тестове.

Скрийншот на втората страница на продуктовата брошура за Panbio COVID-19 Ag Rapid Test, направен на 31 март 2021 г.

“Производителят осигурява тези положителни и отрицателни контролни тампони, за да се провери дали тестът работи. Ако тестът работи, то положителната контрола ще даде положителен резултат, а отрицателна контрола - отрицателен резултат” потвърждава пред AFP Лилиян Гранжо-Керо, вирусолог от френската Националната Академия за Медицина, на 20 декември 2020 г.

Тя определи въпросните постове във Facebook като “фалшива новина.”

Тази процедура е “нормална” и “съвсем стандартна” добавя Брюно Канар, директор по изследванията във френския Национален център за научни изследвания, през декември 2020 г.

Той обяснява още, че когато една лаборатория получи тестове “има неизползвани тестове и има два контролни теста [един отрицателен и един положителен], които са за референция и не се използват.”  Те са само за сравнение, за да е сигурно, че тестовете функционират и за да се помогне за разчитането на тестовете, които са направени на пациентите, казва още Канар.

Контролната процедура на бързите тестове Panabio е обяснена в този документ качен на страницата на Световната здравна организация, който съдържа инструкция: “Използва се само за контрола. Не използвайте положителен или отрицателен тампон за вземане на проба.”

“Добрата лабораторна практика предполага използването на положителни и негативни контроли, за да е сигурно, че (…) тестовият реактив работи (...) и тестът е направен правилно” можем да прочетем на страница 6.

Каква е разликата между PCR и антигенен тест?

PCR тестът засича наличието на вирусна РНК. Той е точен и ефикасен, но е необходимо повече време за изготвянето на резултат, а също така е и по-скъп. Антигенният тест засича вирусните протеини. Този тест не е толкова точен, колкото е PCR, но е по-евтин, а резултатът излиза в рамките на половин час. И при двата вида тестове се взема назофарингеална проба с тампон.

В това видео на Министерство на здравеопазването директорът на Националния център за инфекциозни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяснява за различните тестове, които се използват за откриването на коронавирус.

Превод и адаптация
COVID-19