Това са кадри от протестите на Жълтите жилетки, не от палежа на банката на Ротшилд

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видео с кадри на горящи коли и остри сблъсъци между полиция и протестиращи, е споделено над 90 хил. пъти за 10 дни във Facebook с коментар, че “банката на Ротшилд” е изгоряла. Това твърдение е невярно. Видеото компилира клипове от различни протести на движението на жълтите жилетки във Франция. Офиси на финансовите институции Edmond de Rothschild и Rothschild&Co никога не са били подпалвани, коментира представител на една компаниите пред Провери.АФП.

“Франция не се шегува. Изгоря банката на Ротшилд” пише в тази публикация във Facebook от 25 март 2021 г. Към нея има и видео, дълго 6 минути и 36 секунди, което  показва протести и сблъсъци с полицията. 

Според някои от коментарите под поста, това е “Френската революция”, която ще тръгне по целия свят. В същото време други подлагат на съмнение публикацията, като коментират, че кадрите са стари. 

Провери.АФП потвърди, че видеото е поне отпреди една година. В него са показани различни протести на Жълтите жилетки - антиправителствено движение във Франция, зародило се през 2018 г.  На кадрите действително могат да се видят горящи коли и други обекти, както и нападение на банков клон от протестиращите, но на тях няма кадри за подпалване на т.нар. банка на Ротшилд.

Скрийншот на поста с неверните твърдения, направен на 2 април 2021 г.

Две финансови институции носят името на банковата династия: Edmond de Rothschild и Rothschild & Co. Те предоставят частно банкиране и управление на активи и видно от информацията на интернет страниците им, те нямат клонова мрежа, каквато имат потребителските банки. 

Провери.АФП направи търсене в Google на различни комбинации с ключовите думи “Ротшилд”, “банка”, “пожар”, “запалена”, “изгоряла” на различни езици и не откри относими резултати. Не успяхме да открием информация за подобно събитие и в новинарския поток на Агенция Франс Прес.

Провери.АФП потърси коментар от Edmond de Rothschild и Rothschild & Co. на твърденията, че “банката на Ротшилд” е била подпалена. Лаура Баркац, експерт по корпоративни комуникации в  Steele & Holt' отговори по имейл от името на Еdmond de Rothschild: “Абсолютно невярно е, че банката е изгоряла тогава [по време на протестите на Жълтите жилетки, бел.ред.] или когато и да е било”.

От Rothschild & Co. не отговориха на молбата за коментар.

И двете компании имат офиси в различни европейски столици, включително в Париж, но и в други френски градове като Лион и Тулуза. 

Видеото показва протестите на Жълтите жилетки

При обратно търсене на стоп-кадри от видеото, което е споделено във Facebook на 25 март,  открихме идентично видео, което е било споделено във френската  Facebook група “Добре дошли във Франция”. Това е станало още на 12 ноември 2019 г.

Описанието към оригиналното видео на френски гласи: “Моменти, в които обединеният народ изразява своя гняв”. Тук обаче не се споменава “банката на Ротшилд”.

Скрийншот, направен на 5 април 2021 г., от оригиналното видео, публикувано във френска Facebook група.

Цялото видео е дълго 6 минути и 36 секунди и се състои от 29 различни клипа. Някои от тях могат да бъдат открити в youtube, като например клипът, който е в началото. Други носят логата на Ruptly (агенцията за видео репортажи на руската държавна телевизия Russia Today) или на френския вестник Liberation. На кадрите могат да бъдат разпознати различни места в Париж като Триумфалната арка, авеню Шанз Елизе и околните улици, както и мостът Симон дьо Бовоар, който е в близост до Ке Д’Орсе. Потвърдихме тези местоположения през Google street view.

Провери.АФП направи обратно търсене на музиката, която е използвана във видеоклипа чрез приложението Shazam. Така открихме, че тя е от филма 300 и по-конкретно песента  "Come and Get Them" на Тайлър Бейтс.

По време на протестите на жълтите жилетки е имало нападения срещу банкови клонове, принадлежащи към търговски банки, които работят с частни лица, имат каси, банкомати и т.н.

Протестиращи от движението на жълтите жилетки са се събрали пред клон на Credit Mutuel Bank, докато участват в антиправителствен протест в Лион, 19 декември 2019 г. (AFP / Romain Lafabregue)

Защо Ротшлид?

Твърдението, че династията Ротшилд е една от най-богатите фамилии в света, е причината тя е да замесена в различни антисемитски конспирации, както и да е чест обект на антикапиталистически коментари, за което подробно разказва  тази статия в Енциклопедия Британика.

Някои от протестиращите в движението на Жълтите жилетки са предприемали действия срещу институцията. Например на 9 януари 2019 г. Френският регионален вестник Le Progrès съобщава, че “жълти жилетки” са се събрали пред офиса на Rothschild&Co в Лион.

Това видео, което е качено във Facebook, показва група от протестиращи “жълти жилетки” в близост до офиса на компанията на авеню Месин в Париж. Сградата обаче не е нападната. 

Френският президент Еманюел Макрон, който е основната цел на протестите на Жълтите жилетки, е работил за  Rothschild & Co от 2008 до 2012 г. Този факт от биографията му е използван срещу него от някои активисти на движението. 

През 2019 г. Крайнодесният френски писател и бивш член на Национален фронт Ален Сорал, е осъден за антисемитизъм, защото е разпространил в интернет антисемитски рап клип, в който знаме с името на Ротшилд е изгорено заедно със снимките на други известни евреи. Сорал е оправдан през декември 2020 г.  по това обвинение на втора инстанция. 

През 2019 г.  AFP Factuel, сайтът за проверка на факти на AFP на френски език, разобличи твърденията, че Унгария е първата държава, която е “забранила банките на Ротшилд”.

жълти жилетки