Генерал Мутфачийски никога не е казвал, че ваксините за Covid-19 ще станат задължителни ако ГЕРБ спечелят изборите

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Твърдението, че ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е казал, че ако ГЕРБ спечелят изборите, то ваксините срещу Covid-19 ще станат задължителни, е споделено над 200 пъти във Facebook от 3 април 2021 г. насамВенцислав Мутафчийски заяви пред Профери.АФП, че никога не е правил подобно изказване. Нито ГЕРБ, нито правителството, нито която и да е било от партиите, които влизат в новия парламент, имат подобни намерения.

“Ако победи ГЕРБ утре на изборите. Означава че народа одобрява мерките и задължителната ваксинация” , “Мутафчийски: АКо победи ГЕРБ, означава победа на задължителната ваксинацията и мерките”,  “Мутафчийски: Победа днес ще докаже, че искат задължителна ваксинация и я подкпреят“, “Победата на правителството означава, че можем свободно да наложим задължителната ваксинация!”  подобни изказвания приписвани на ген. Венцислав Мутафчийски са публикувани в различни интернет сайтове като тозитози и този, а впоследствие са споделени във Facebook. 

“Който и да победи ще въведе задължително ваксини. Няма да сме изключение” пише един от коментиращите под тази публикация във Facebook. Друг казва: “Геноцид има в Бг.Тези ВАКСИНИ СА експеримент върху ЧОВЕКА.”

Твърденията са опровергани

Тези твърдения са неверни. Пред Провери.AFP ген. Мутафчийски категорично отрече да е правил подобно изказване. “Това е абсолютно невярно. Как някой може да си представи, че ще говоря от името на политическа партия?” коментира той по телефона за Провери.AFP на 6 април 2021 г.

Проверка на публичните му изказвания от началото на ваксинационната кампания на 27 декември 2020 г. потвърдиха това.

Петър Нанев, говорител на здравния министър, коментира на 6 април 2021 г. по телефона за Провери.AFP, че темата за задължителната ваксинация срещу Covid-19 никога не е била обсъждана.

Скрийншот на пост във Facebook направен на 7 април 2021 г.

Задължително ваксиниране?

Нито една от публикациите, които разпространяват неверните твърдения,  не уточнява кои ваксини ще станат задължителни. Споменаването на ген. Мутафчийски, мерките срещу коронавируса и локдауна, правят внушението,  че става дума именно за ваксините срещу Covid-19.

Ваксинирането срещу вируса не е задължително в България. В страната има задължителни ваксини срещу различни заболявания, но тази срещу Covid-19 не е сред тях. Информация за това кои са задължителните ваксини и какъв е имунизационният календар е публикувана на страницата на Министерството на здравеопазването. Обясенено е ясно, че ваксинацията срещу Covid-19 е доброволна и безплатна.


Министърът-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на няколко пъти е заявявал, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде доброволна - два пъти през ноември (тук и тук), веднъж през декември и последно на 5 април.

В предизборната платформа на ГЕРБ ваксините са споменати на едно място, но отново без да се казва, че те ще станат задължителни: “Усъвършенстване системата за регистриране на ваксинирани лица, за ваксини срещу COVID-19 с данни за всички видове ваксини и възможности за проследяване състоянието на пациента като част от здравното досие”


Парламентарните избори се проведоха на 4 април 2021 г. като ГЕРБ спечели най-много гласове. Още пет партии влязоха в Народното събрание. Провери.AFP прегледа политическите им платформи (“Има такъв народ”, БСП, ДПС, “Демократична България” и “Изправи се. Мутри вън!”). В нито една от тях не се предлага задължителна ваксинация срещу Covid-19.

COVID-19 ваксини