Хора пазаруват с маски за лице в района на най-големия открит пазар в София, 23 октомври 2020 г., малко след като носенето на мски беше направено задължително (AFP / Nikolay Doychinov)

Черните нишки в маските за лице не са паразити, убедени са учени

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклипове с хора, които снимат отблизо маски с телефоните си, търсейки черни нишки, обикалят целия свят през последните две седмици. На някои от тях се чува как нишките биват наричани “червеи”, “паразити” или “моргелони”. Тези твърдения са неверни. Агенция Франс Прес показа тези нишки на микробилози, които потвърдиха, че това не са живи организми, а безвредни влакна.

“Това направо скочи, човек. Господи, това е скандално. Замислете какво се случва с нас докато носим маските” чуваме мъжки глас на това видео, публикувано на 1 април 2021 г. във Facebook и споделено над 8300 пъти оттогава. В описанието към поста се говори за  “моргелони в маските”, реферирайки към мистериозно заболяване на кожата, за чието съществуване няма научно потвърждение.

Друга публикация във Facebook от 31 март 2021 г., която е споделена 2400 пъти оттогава, има видео, в което се чува женски глас: “Вижте в маските действително какво има. Това са живи организми. Това ни карат да го носим непрекъснато. И на открито, и на закрито. Вижте за какво става въпрос. Това нещо ние го вдишваме”. В публикацията Facebook потребителят прави и друго твърдеине: "Това нещо го има и PCR- тестовете, не само в маските!”

Това са само два примера от многото видеа, които се разпространяват в България и региона, а и по целия свят, на които се вижда как хора с телефон и малък микроскоп инспектират отблизо тъканта на маските за лице.
Нашите колеги от бюрото за проверка на фактите на AFP за Западните Балка AFP Cinjenice откриха такива клипове на сръбски, немски, гръцки и чешки...

Журналисти от AFP в Сърбия, Германия и Чехия обединиха сили, за да намерят отговор на три въпроса: може ли да открием тези влaкна и къде; какво представляват; защо изглежда, че мърдат?


Установихме, че такива черни нишки могат да бъдат по всякакви вещи от всекидневието - топката, с която си играе котката, тетрадка, дреха…  Но това не са паразити, а съвсем безобидни влакна, които се движат от вятъра или водата, над която са поставени маските. Те нямат нищо общо с т.нар. моргелони - заболяване, за чието същестуваване няма научен консенсус, като според някои лекари е психоза, а според други - състояние, което е  причинено от бактерия.

Скрийншот от Facebook, направен на 13 април 2021 г.

Само в маските ли откриваме тези черни влакна? Не

Спорад много от потребителите направеният от тях домашен експеримент доказва, че маските са опасни и затова носенето им не трябва да бъде задължително.
В някои от коментарите се изразява загриженост за това, че децата са задължени да носят маски в училище. “Направо децата да носят по пет маски наведнъж, за да може ГМО-то да се фиксира добре”, пише потребител.

Въпросните черни влакна обаче могат да се открият по най-различни предмети, а не само по маските, което противоречи на теорията, че съществува някаква опасност или че “живи паразити” се поставят нарочно в маските, за да се вреди на хората, както се предполага в този пост на сръбски.

Чрез приложение за телефон, което позволява допълнително увеличение на изображението, AFP Cinjenice разгледа различни предмети от всекидневието, включително и памучна и KN95 маски, и откри същите черни влакна по всеки един от тези предмети, както може да се уверите от галерията по-долу.

Какви са тези черни влакна? Безопасни нишки

След като открихме въпросните черни нишки навсякъде си зададохме въпроса дали има причина да се страхуваме от тях. Помолихме учени да разгледат видеата и снимките, които се споделят в социалните медии и получихме убедителни отговори.


В отговор по имейл, получен на 31 март 2021 г. от чешкия отдел за проверка на фактите към AFP, Яна Небесарова, асистент към лаборатория за електронна микроскопия към центъра по биология на Чешката академия на науките, коментира: “Най-вероятно това е част от тъкан - или от дрехите на човека, който прави експеримента или от завеси или от мокета в стаята. Във въздуха е пълно с подобни частици от тъкани и те се движат свободно заедно с полените, плесента, мъртви клетки от кожата ни, микроскопични парченца земя и т.н.”

“Така че по маската или (тампона за Covid-19) тест могат да полепнат такива влакна или по време на производствения процес, или по време на боравенето с тях - точно преди да ги използваме. При всички положения те не са опасни за здрав човек; подобни неща вдишваме всеки ден и ресничестият епител, от който е съставена дихателната ни система, знае много добре как да се справи с тези микроскопични частици” добавя още тя.

Снимка, която показва прахови частици във въздуха (Austin Ban / Unsplash)

Обърнахме се и към Джефри Марлоу, асистент по биология в университета в Бостън, с молба да направи експеримент за нас. Разглеждайки чисто нова маска той откри само нишки. “Когато извадих новата маска от торбата и я разглеждах под микроскоп Nikon при увеличение 80x, видях мрежа от светли и прозрачни нишки. Грубо казано на всеки един или два квадратни сантиметра имаше по-тъмни нишки, но по време на десетминутното наблюдение нито една от тези нишки не помръдна” обясни той пред AFP Cinjenice по имейл на 5 април 2021 г.

“Маските с много добри филтриращи способности срещу вируси имат много силен електростатичен заряд”, което им позволява да привличат и хващат дори и малки частици от вируса”, обясни говорителят на германския производител на маски  D/Maske Кристиан Шарлах в мейл до AFP Германия на 7 април 2021 г. Той каза още, че мръсотии като въпросните влакна могат да попаднат на маската по време на пакетирането, основно защото тези маски са “заредени със статично електричество”. Същото важи и за средата, в които маската се съхранява.  “Електростатичният заряд привлича и нишките. Ако си държите маската в джоба (на якето), например, то нишките от плата автоматично ще се закачат за маската” каза още Шарлах.

Защо нишките се движат? Не се движат сами, а са местени от водата или вятъра.

Във видеата, които се споделят в интернет, много хора са убедени, че въпросните нишки са всъщност живи организми, защото се движат. Но това също има своето обяснение.

Първо, тези аерозолни влакна са толкова леки, че могат да бъдат носени от въздушно течение, което хората дори може да не усещат. Статичното електричество е друго възможно обяснение. При това повечето хора поставят маските под вода с обяснението, че така “паразитите ще реагират”.

“Когато се опиташ да хванеш предмет в басейна, той се премества, защото си създал вълна с ръката си. Предметът се отдалечава. По същия начин, когато приближите нишка с върха на пинсетa, вие създавате вълна в капката вода и нишката се движи. Това обаче по никакъв начин не доказва, че частицата е жива или способна да се движи сама “ каза Небесарова.

Румънският физик Кристиан Пресура, старши изследовател в научната лаборатория на Philips в Айндховен, също опроверга твърдението, че влакната са паразити, във видео, публикувано в Youtube на 2 април 2021 г. Той  направи експеримента върху различни тъкани и установи, че тези черни нишки са влакна. „Парата, която все още е в маската, се издига нагоре и по този начин задейства това, което според мен е влакно от текстил“, констатира той, след като сложи маска върху чайник.

„Парата влиза в плата, остава там и постепенно излиза на повърхността и така движи тези текстилни влакна (...), след което те се охлаждат и променят структурата си. Това се случва. Това е реакцията им от промяната в заобикалящата ги среда “, обяснява той в края на видеото.

Във всички видеоклипове, които гледахме, хората докосват маската с голи ръце, варят я, снимат я в кухнята, в мивката… На практика са налице всички условия за това влакна и други микрочастици, пренасяни от въздуха или  намиращи се на най-различни повърхности, не само да се закачат върху тъканта на маската, но и да мърдат, което пък ги прави да изглеждат като живи.

Лабораторен експеримент

За да бъдем още по-сигурни, показахме снимките на черните нишки на Марина Йованович, доктор по биологични науки и научен сътрудник в Института по обща и физокохимия в Белград. „Това е съвсем обикновено влакно, частичка“, коментира тя на 6 април 2021 г.

Йованович не откри  черна нишка на чисто новата маска, която помолихме да тества за нас. Дадохме й и носена маска, на която открихме едно от тези влакна. Йованович обясни, че в реални лабораторни условия парчето маска под микроскопа трябва да бъде поставено поне между два слоя стъкло и не трябва да се докосва постоянно с ръка и че правилното провеждане на изследване не би се базирало единствено на микроскоп. Не спазихме тези изисквания, за да сме по-близо до условията на експеримента, който хората правят у дома.

„Не е възможно да объркате влакната с живи организми. При влакната има повтарящ се модел, ние знаем как изглеждат, това не са микроби “, обясни тя. Йованович  подчерта, че условията, при които се прави тестстът, са от значение. „Когато си слагате маската, когато я докосвате, пренасяте различни частици, като парчета коса, растителни влакна, всякакви примеси. Това, което видяхме на тази маска, бяха частици, а не паразити или нещо живо. Това са само остатъци от друг материал."

Моргелоните не са паразити, които се намират във вашите маски

Много от публикациите в социалните медии наричат ​​черните нишки моргелони и твърдят, че са опасен източник на болести. Според клиниката Mayo, американски академичен медицински център с нестопанска цел, „болестта на Моргелон е противоречиво, необяснимо състояние на кожата“, което се нуждае от допълнително проучване.


Сред съобщаваните симптоми са „усещането за пълзене по и под кожата, често сравнявано като идващо от насекоми, които се движат, жилят или хапят и влакна, конци или черен влакнест материал върху и вътре кожата“.

Проучване, проведено от Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) върху 115 пациенти между 2006 и 2008 г., приема, че „не са открити паразити или микробактерии. Повечето материали, събрани от кожата на участниците, са съставени от целулоза, вероятно от памучен произход. "
 

Според клиниката Mayo, някои проучвания свързват болестта със спирохетите Borrelia. Това са вид бактерии, за които се счита, че са отговорни за заразяването с лаймската болест. Спирохетите се разпознават по тяхната спираловидна форма, както е показано на страницата с инфорамция за студенти към кампуса по медицинска биология към университета Paris 5. Те изглеждат съвсем различно от влакната, които откриваме в маските за лице.
 

Снимки на екрана от страницата за спирохетите на кампуса по медицинска биология на университета "Париж 5" (горе вляво), от частица върху маска, наблюдавана през микроскопа на Марина Йованович (горе вдясно), и от два видеоклипа, публикувани във Facebook (долу), направени на 6 април 2021 г.

Според някои проучвания  болестта на Моргелон е израз на „налудна паразитоза“, която тази статия, публикувана през 2010 г. в списанието на Германското общество по дерматология, определя като “увереността, че кожата е заразена от различни предполагаеми инфекциозни видове (обикновено паразити и бактерии) “.

„Това състояние е наречено от самите пациенти„ болест на Моргелон “, въпреки че липсват медицински доказателства за съществуването й“, се казва в статията.

“Заболяване като моргелонова болест не съществува и представлява опит за псевдонаучно обяснение на заболяване на психиката, което е най-близо до делюзия за паразити” каза Иван Богданов, дерматолог в столичната клиника Acibadem / City за Proveri.AFP по имейл на 8 април 2021 г.

Превод и адаптация
COVID-19