Това видео показва първият протест “Kill the bill” в Бристъл, а не протест срещу антиковид мерките в Лондон

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Над 14 хиляди споделяния във Facebook за една седмица има видеоклип от демонстрация и сблъсъци с полицията с обяснението, че е от “протестите срещу карантинния режим в Лондон..” Това твърдение обаче е невярно: клипът не показва протест срещу локдауна в Лондон, а първия протест под надслов “Kill the bill” (буквален превод “Убийте законопроекта”). Той е насочен срещу проекта на правителството за реформа в сферата на вътрешните работи и наказателното правосъдие, които ограничават правото на протест. Протестът от видеото се провежда в Бристъл на 21 март 2021 г. и завършва с безредици.

Видеото е споделено във Facebook на 2 април 2021 г. от потребител с профилна снимка, на която пише “Спрете фалшивата пандемия”. “Протестите срещу карантинния режим в Лондон са все по-жестоки” пише в поста. Оттогава публикацията с видеото е споделена над 14 хил. пъти.

Фразата “карантинен режим” е най-вероятно буквален превод от руски. В рускоговорящите държави под “карантинен режим” се разбират всички ограничителни мерки, които са въведени във връзка с пандемията.

Провери.АФП анализира видеото, което е споделено във Facebook с въпросната публикация и установи, че то съдържа кадри от протеста “Kill the bill” в Бристъл от 21 март 2021 г.

Тази демонстрация обаче не е срещу ковидмерките, а срещу предложената от правителство законодателна промяна в сферата на полицията и наказателното право.

Скрийшнот от публикацията във Facebook, направен на 8 април 2021 г.

Видеоматериал от Ruptly

Клипът, който е споделен във Facebook на 2 парил 2021 г. е дълъг 1 минута и 56 секунди и носи логото на Ruptly. Това е видео на агенцията на руската държавна медиа Russia today. В клипа могат да се видят 15 различни сцени като: сблъсъци с полицията, горящ полицейски бус, фойерверки, които експлодират сред протестиращите и т.н.

Чрез приложението InVID разбихме видеото на отделни стоп-кадри и направихме обратно търсене за всеки от тях. Така успяхме да намерим оригиналния видеоматериал и да потвърдим точната дата и място на събитието.

Видеото започва със сцена, на която се вижда как група протестиращи клатят полицейски бус. Същата сцена може да се види на 00:56 в това видео на руската агенция Ruptly. Видеото е публикувано на 21 март 2021 г. под заглавие: “Обединението кралство: Полицията влиза в сблъсък с протестиращите от протеста “Kill the bill” в Бристол”. 

Скрийншот от видеото, което се разпространява във Facebook (на 00:01) и за което се твърди, че е от протест срещу Covid-19 мерките в Лондон (вляво).
Скрийншот от видеото на Ruptly (00:56) от протеста “Kill the bill” в Бристъл на 21 март 2021 г.

Във Facebook видеото oт 00:28 до 00:33 се вижда как фойерверки експлодират три пъти последователно на улицата сред протестиращите. Същите кадри могат да бъдат открити на 00:22 в това видео от Ruptly, което също е направено по време на протеста в Бристъл на 21 март 2021 г.

Същата сцена може да бъде видяна и в началото на това видео, което е публикувано от британското издание Metro. Използването на фойерверки по време на протеста в Бристъл е широко отразено в медиите. Местният журналист Алoн Авирам от изданието The Bristol cable публикува в Twitter видео от този момент. BBC публикува видео с експлозията на фойерверките.

По време на експлозията на фойерверките се вижда табела с надпис “Taka, taka”. Oт Google maps разбираме, че това е верига за гръцка храна в Бристъл. Чрез Google street view успяхме да идентифицираме местоположението на сцената с фойерверките.

Ресторантът “Taka, taka” се намира на ъгъла на улиците Rupert и Bridewell - непосредствено до основния полицейски участък в Бристъл. Според тази публикация в местното издание The Bristol cable именно в този район се случват по-голямата част от сблъсъците във вечерта на 21 март 2021 г.

Скрийншот от видеото, което се разпространява във Facebook (на 00:28) и за което се твърди, че е от протест срещу Covid-19 мерките в Лондон (вляво).
Скрийншот от видеото на Ruptly (00:22) от протеста “Kill the bill” в Бристъл на 21 март 2021 г.

От 00:37 до 00:55 във видеото, което е разпространено във Facebook, се вижда как протестиращи вандализират полицейски бус, който по-късно е запален. Същите кадри могат да се видят след 02:48 на това видео на Ruptly от протестите “Kill the bill” в Бристъл. Същият горящ полицейски бус може да се види в този tweet на Алон Авирам и в тези снимки на Reuters, използвани от BBC.

Скрийншот от видеото, което се разпространява във Facebook (на 00:41) и за което се твърди, че е от протест срещу Covid-19 мерките в Лондон (вляво).
Скрийншот от видеото на Ruptly (03:01) от протеста “Kill the bill” в Бристъл на 21 март 2021 г.

Другите кадри от Facebook видеото могат да бъдат открити в тези пет видеа от Ruptly (тук, тук, тук, тук и тук) - всичките от протестите Kill the bill от 21 март 2021 г. в Бристъл.

Така например кадрите, на които мад мъж спори с полицаи с щитове,  на 01:15 във Facebook видеото, се явяват и на 00:18 в това видео; кадрите с горяща полицейска кола и полицаи тичащи в кордон (01:25 във Facebook видеото и 01:17 в това на Ruptly), сцената с горящи кофи за боклук (01:25 във Facebook видеото и 01:33 в това на Ruptly); протестиращи мятащи огради по полицейския кордон (01:42 и 02:04), полицаи бягащи до три полцейски буса (01:50 и 02:25), полицаи поставят белезници на човек, който е легнал на земята (01:54 и 02:37).

“Kill the bill” и протести срещу локдауна - каква е разликата?

Протестите под мотото “Kill the bill” са насочени срещу законодателна реформа в областта на полицията, престъпността, съдилищата и изпълнението на наказанията, която е внесена в британския парламент от правителството на Борис Джонсън на 9 март 2021 г.
На 15 март 2021 г. 245 правозащитни организации, активисти и преподаватели изпращат отворено писмо до правителството, в което подчертават, че проектът съдържа редица “заплахи на нашите права, включително и значително разширяване на полицейските правомощия по отношение ограничаването на протести, въвеждане на нови престъпления, които могат да криминализират начина, по който живеят циганите-номади и други общества с номадски начин на живот.”

Според тази статия в Guardian към 3 април 2021 г. протестите под мотото “Kill the bill” са планирани в 25 града в Англия и Уелс.

Предложенията предлагат по-тежки наказания за някои престъпления, ограничават приложението на условното предсрочно освобождаване от затвора за някои престъпления и въвеждат нови разпоредби за нелегалното къмпингуване. Основната част от общественото недоволство е насочена към тази част от проекта, която предвижда разширяване на правомощията на полицията да ограничава протестите. Така например полицията може да определя началния и крайния час на проявата, да налага ограничения на нивото на шума и да налага големи глоби.

Според BBC протестът в Бристъл на 21 март 2021 г. започва мирно, но впоследствие напрежението нараства. “Това, което започна като мирен протест,  беше превърнато в насилствени безредици” се казва в позиция на началника на местната полиция Уил Уайт. Той информира, че двама полицаи са пострадали по време на протеста: “Единият е бил със счупена ръка, а другият с пукнати ребра”. Поне два полицейски автомобила са били запалени, става ясно още от официалното съобщение на полицията.

Министър-председателят Борис Джонсън определи сцените с насилие като “недопустими” и добави, че хората трябва да протестират “мирно и законно”, тъй като масовите събирания са ограничени заради пандемията.

Протестите срещу антиковид мерките във Великобритания започнаха още по време на първия локдаун през пролет 2020 г. и оттогава се провеждат редовно - например на 20 март 2021 г. в Лондон. След 29 март 2021 г. в страната започна постепенно отслабване на мерките. Според социологическо проучване от януари 2021 г. 80% от анкетираните подкрепят мерките във Великобритания. Един от организаторите на протеста “Kill the bill” в Нотингам например призова протестиращите да носят маски.