Само 31% от съществуващите днес магистрали са били построени по времето на социализма

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации в интернет, твърдяща, че 80% от същестуващите днес магистрали в България са били построени по времето на социализма, са споделени над 1900 пъти  през последните седмици според приложението за мониторинг на социалните мрежи CrowdTangle. Те внушават, че България е била по-добре по комунистическо време. Тази информация обаче е невярна. Провери.АФП се допита до официална и публична информация, от която се вижда, че едва 30% от съществуващите днес магистрали са били построени преди 1989 г.

“Спомени от СОЦА:Как Тодор Живков построи магистралите, без европари и нямаше винетки?” се пита в заглавието на текст публикуван на 30 март 2021.

Статията продължава: “Към настоящия момент, около 80 процента от наличните магистрали, и много повече от наличните пътища са наследство от социализма. И да припомним – те са построени, без еврофондове и без да се молим някому за милостиня.”
Поне още три други сайта (тук, тук и тук) са публикували същото твърдение между 28 и 29 март 2021 г.

Четирите сайта, съдържащи идентичния текст, са таблоидни - в тях всекидневните новини се смесват с конспиративни теории. Както впрочем подсказват имената на два от тях - “Сензация” и “Скандално” .

Веднъж публикувани, тези статии се споделят във Facebook, а след това са споделени отново над 1900 пъти, например тук и тук.

Публикациите се споделят във Facebook групи, с прокомунистически наратив катоСоцносталгия” и “Спомени в миналото”.

Публикацията, която съдържа и други твърдения, очевидно цели да събуди носталгията към времената преди демократичните промени и приемането в ЕС, внушавайки, че тогава държавата е просперирала и съществуваща днес инфраструктура е плод на достиженията на социализма.


Статиите са публикувани малко преди парламентарните избори на 4 април, които бяха предизвикателство за партията на министър-председатея Бойко Борисов, който винаги е посочвал инфраструктурните проекти като приоритет. Същевременно негови критици в страната и ЕС го обвиняват в корупция. ГЕРБ спечели най-много гласове, но не успя да събере мнозинство.

Твърдението в публикациите, чеоколо 80 процента от наличните магистралиса били построени още преди 1989 г., е невярно. Видно от статистиката, цитирана в този анализ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от декември 2010 г., пълната дължина на построените автомагистрали към 1989 г. е 250.9 км. От най-актуалните данни за пътната мрежа в България, които могат да се намерят на страницата на Националния статистически институт, се вижда, че към 31 декември 2020 г. общата дължина на магистралите в България е 790 км. Това означава, че едва 31.76% от съществуващите магистрали (към декември 2020 г.) са били построени преди демократичните промени.

Скрийншот на публикация във Facebook от 15 април 2021 г.

60, 75, 90% … каквото и да е

Провери.АФП потърси в Google някои от изреченията от тези статии, за да проследи техния първоизточник. Открихме, че някои интернет страници са публикували почти идентични текстове през 2017 и 2019 г. Има обаче една малка разлика. Тогава твърдението не е било, чеоколо 80 процента от наличните магистрали” , а 75% в някои публикации (като тази и тази) или 60% в други (като тук, тук, тук, и тук).

Тези твърдения също са неверни. Видно от данните на НСИ към декември 2017,цялата дължина на построените магистрали е била 734 км, което отново е много повече от 250.9 км завършени магистрали преди края на комунистическия режим.

През 2017 и 2019 г. Публикациите от 2017 и 2019 г. са споделени по същия начин във Facebook групи и страници като “Спомени от Народната република” и "Не виждам нищо лошо в комунизма!!!"

Хора са седнали на маса под портрети на бивши комунистически лидери в софийски ресторант, кръстен на комунистическия диктатор Тодор Живков, 7 ноември 2009 г. (AFP / Dimitar Dilkoff)

Да сравним корупцията

Публикациите от 2017, 2019 и 2021 г. дават и други аргументи, че по времето на комунизма е било построено повече.

На първо място, при Живков, много по-малко се е кралосе твърди в статията и след това продължава: “в момента магистралите са 4-5 пъти оскъпени, заради кражбите. ЕС не може да озапти дори лапането на еврофондовете и си затваря очите. Националните средства пък ги контролира същото правителство, дето ги краде.”

Няма обективни данни, които да позволят обективно сравнение на мащабите на злоупотребите по времето на комунизма и днес.

И ако днес България е най-корумпираната държава в ЕС според последния индекс на Transparency International 2020, архивни документи показват, че по времето на комунизма корупцията също е била широко разпространен феномен.

В свое изследване историкът Иван Еленков цитира таен анализ на БКП от края на 70-те години, от който научаваме, че корупцията се е превърнала в "повсеместно явление в почти всички сектори на обслужването, обществения живот и всички слоеве на населението".

Хора пазаруват в празен универсален магазин, 17 декември 1989 г. (AFP / Joel Robine)

Нещо повече - по времето на комунизма българската икономика и финанси са били в лошо състояние, което е ограничавало възможността за капиталови разходи, включително и строителството на магистрали, според доц. Даниел Вачков от Института за исторически изследвания към БАН.

През послените 25 години от режима страната изпада на три пъти в тежка дъгова криза.коментира той пред AFP на 16 април 2021 г., добавяйки, че страната е разчитала на заеми от държави от Западна Европа и СССР.

При положение, че брутният вътрешен продукт на България през 80те е бил не повече от 20 милиарда долара, съотнесен към реалната стойност на лева, свободният финансов ресурс за инфраструктурни проекти е бил твърде ограничен, коментира още той.


БВП на България за 2020 г. е възлизал на 72 млрд. долара.