Тази снимка е от антиправителствен протест в Букурещ през 2017 г., а не от април 2021 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Една снимка от многолюден протест се споделя многократно във Facebook от средата на април 2021 г.Текстът към нея твърди, че това е “Букурещ снощи” и че “Румънците призовават за оставката на правителството.” Това твърдение е невярно: снимката действително показва антиправителствен протест в румънската столица, но е направена през 2017 г. Проверка на AFP показа, че действително неотдавна е имало протести в Букурещ, но те не са били толкова масови и са били насочени срещу ограниченията, наложени във връзка с Covid-19.

“Букурещ снощи. Румънците призовават за оставката на правителството. Народ, който взема съдбата в ръцете си. Впечатляващо!” пише в текста към тази снимка, публикувани в пост във Facebook на 3 април и споделени над 30 хил. пъти оттогава. На снимката се вижда огромна маса от хора, събрали се на площада през нощта. 

Идентична снимка е споделена във Facebook тук и тук, заедно със същия текст. 

Повечето от коментарите под постовете хвалят румънците за това, че са излезли на улицата и протестират.  Други коментиращи питат защо протестите в България не са толкова масови. Някои потребители призовават за “втори Чаушеску”, препращайки към съдбата на комунистическия диктатор, който управлява Румъния до 1989 г. Има и коментари, които отбелязват, че снимката не е актуална. 

A тя действително не е: тя е от антиправителствен протест в Букурещ, който обаче се е състоял преди повече от четири години. 

Скрийншот на Facebook пост, направен на 19 април 2021 г.

При обратно търсене на изображението в Google откриваме, че снимката е публикувана на 5 февруари 2017 г. в Twitter от белгийския геополитически анализатор Курт Дебьоф.

“Уау. Букурещ, тази вечер. Хората искат правителството да си тръгне” пише в текста към снимката (в България, датата на туита се вижда 6 февруари 2017 г., заради часовата разлика).

 

Сходна снимка е направена на 5 февруари 2017 г. oт журналиста на AFP Андрей Пунговски. На нея виждаме огромен брой протестиращи на същия площад в Букурещ. 

Скрийншот на снимка на AFP от на 5 февруари 2017 г., направен на 24 февруари 2021 г.

Описанието на изображението гласи: “Тази снимка показва огромен брой протестиращи срещу спорните промени в антикорупционното законодателство  пред сградата на правителството на площада на Победата в Букурещ на 5 февруари 2017.”

Стотици хиляди румънци излязоха на протест срещу извънредния декрет, който предвижда декриминализация на някои корупционни престъпления. Предложението бе оттеглено впоследствие,  както съобщава AFP на 6 февруари 2017 г.

На двете снимки - тази на AFP и тази, споделена през 2017 г. в twitter (а след това споделяна във Facebook), се виждат няколко автомобила, паркирани на едни и същи места (които AFP огради в зелено), както и жълт банер, който може да се види на едно и също място и на двете изображения. Тези съвпадения потвърждават, че двете снимки са направени в същата вечер и на същото място. 

Снимка, публикувана в Twitter на 5 февруари 2017 г. (вляво) от Курт Дебьоф и снимка, направена от журналиста на Франс прес Андрей Пунговски, показваща същото събитие (вдясно)

Имало ли е скоро протести в Букурещ ? Да, но срещу ограниченията, свързани с Covid-19

Действително в Букурещ е имало протести през последните месеци - като например в края на март 2021 г., както съобщават румънските медии тук и тук. Тези протести обаче не са насочени към правителството, както е било през 2017 г., а срещу ограниченията, въведени заради Covid-19. Български медии съобщават за тези протести, като посочват, че те са били посетени от около 1000 души. 
Това е значително по-малко от протеста на 5 февруари 2017 г., когато по улиците на румънската столица излизат няколкостотин хиляди човека, както съобщава AFP.

Превод и адаптация
COVID-19