Снимка от 2017 г. показва шествие в Киев по случай 500-годишнината от протестантската реформация

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на голяма тълпа с твърдението, че на нея се вижда как стотици и хиляди хора са излезли "по улиците на Украйна", след като президентът е разрешил да се "проповядва Евангелието", "забранено толкова много години", е споделена повече от 800 пъти във Facebook от началото на февруари 2022 г. насам. Твърдението обаче е невярно - макар че снимката е направена в украинската столица Киев, тя показва честванията през 2017 г. на 500-годишнината от протестантската реформация. Освен това свободата на вероизповеданията е гарантирана от конституцията на Украйна от 1996 г. 

С думите "извънредни новини..." започва пост във Facebook от 5 февруари 2022 г., който е споделен повече от 800 пъти. "Стотици хиляди се събират по улиците на Украйна, за да възхваляват името на Исус, след като президентът най-накрая даде свобода да се проповядва Евангелието, което беше забранено толкова години", гласи още текста.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 9 февруари 2022 г.

Същата снимка и текст са публикувани във Facebook през август 2021 г. и през август 2019 г. Те са разпространени и на други езици, като бяха проверени от AFP на испански и английски. Тези разследвания установиха, че снимката не е актуална и на нея не се виждат хора, които празнуват правото да изповядват определена религия. 

Изображението показва честване на годишнина

При обратното търсене на снимката в Google откриваме статия, публикувана на 19 септември 2017 г. от сайта за религиозни новини, наречен Mission Network News. В нея се споменава, че снимката показва масово събиране, което се е състояло два дни по-рано в Украйна, където населението е предимно православно. То е посветено на честванията на 500-годишнината от Реформацията, при която протестантите се отцепват от Римокатолическата църква - процес, който се определя като революция в християнската религия. 

"В неделя около 500 000 евангелски вярващи се събраха на централния площад в Киев, Украйна, за да отпразнуват 500-годишнината от протестантската Реформация и да благодарят на Бога за Неговата вярност в страната им", се казва в статията.

Скрийншот, направен на 7 февруари 2022 г., показващ публикацията в Mission Network News

Снимката е публикувана на страницата във Facebook на "Мисия Евразия" - християнска организация, която има представителства в Източна Европа и Израел. AFP Fact Check установи, че изображението е публикувано на страницата на групата във Facebook ден след тържествата през 2017 г.

В публикацията във Facebook изображението е описано като събиране на "протестантски църкви от всички деноминации от цялата страна" в чест на 500-годишнината от Реформацията в столицата Киев.

"Смята се, че между 150 000 и половин милион души са участвали в събитията този ден, включително в програмната реч на Ник Вуйчич", гласи постът. 

Вуйчич е популярен австралийски християнски евангелист и мотивационен оратор. Той основава организацията Life Without Limbs (Живот без крайници), която на 22 септември 2017 г. качва кадри от събитието във Facebook.

Можем да открием същите сгради и елементи от градската среда от изображението с точното местоположение на събитието на главната улица "Крещатик" в Киев, което можем да видим в Google Maps:

През 2016 г. тогавашният украински президент Петро Порошенко подписва указ за отбелязване на 500-годишнината от Реформацията.

Свободата на вероизповеданията в Украйна от 1996 г. насам

В текста на невярната публикация във Facebook се твърди, че постът показва празненствата, след като президентът "най-накрая даде свобода за проповядване на Евангелието, което беше забранено толкова много години". В Украйна обаче религиозната свобода е заложена от 1996 г. насам. 

Член 35 от украинската конституция от 1996 г. постановява, че "всеки има право на свобода на личната философия и религия", според превода на конституцията на английски език на интернет страницата на Съвета на Европа.

"Това право включва свободата да се изповядва или да не се изповядва каквато и да е религия, да се извършват самостоятелно или колективно и без ограничения религиозни обреди и церемониални ритуали, както и да се извършва религиозна дейност", е посочено още в конституцията.

В статията на Mission Network News, както и в съобщението за събитието от Религиозната информационна служба на Украйна, не се споменава за предполагаемата забрана на религиозната свобода по време на мандата на Порошенко.

В последния доклад "Свободата в света 2021" на Freedom House се посочва, че "религиозните права в Украйна като цяло се спазват". "Въпреки това по-малките религиозни групи продължават да съобщават за известна дискриминация. Продължават вандалските прояви срещу еврейски сгради и гробища. Признаването на атеизма може да доведе до дискриминация", се казва в доклада.

Превод и адаптация