Тази снимка не е от протест в Канада, а от Москва през 1991 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В края на януари 2022 г. снимка на голяма тълпа беше споделена стотина пъти във Facebook с твърдението, че показва протестите в канадската столица Отава, свързани с пандемията. Подобно твърдение е невярно; снимката е на повече от 30 години и показва протести срещу Михаил Горбачов в Москва.

Повече от 100 потребители споделиха снимка, качена във Facebook страницата Sofia times на 2 февруари 2022 г. На нея се вижда огромна тълпа и надпис "Отава, Канада". Друг потребител публикува същата снимка, като твърди, че тя е от Отава, където има "два милиона души по улиците с искане за свобода", но по телевизията не се отразява "огромната проява".

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ подвеждащата информация. Направен на 8 февруари 2022 г.

Снимката беше споделена и в социалните медии на няколко езика - румънски, словашки или френски в контекста на новините за продължаващите протести в Отава срещу пандемични мерки и задължителната ваксинация срещу Covid-19 за някои сектори, които блокираха центъра на канадската столица.

В действителност въпросната снимка е на повече от 30 години и показва протести срещу Михаил Горбачов в Москва.

Реалността: 30-годишна снимка е извадена от контекста многократно

Обратното търсене на изображението, използвано във Facebook поста, ни отведе до архивите на американската информационна агенция Associated Press, където снимката е озаглавена "Размирици в Русия през 1991 г."

Скрийншот от страницата на АP, който показва оригиналната снимка.

"Стотици хиляди демонстранти се събраха на Манежния площад в Москва до Кремъл в неделя, 10 март 1991 г., с искане съветският президент Михаил Горбачов и неговите съратници да се откажат от властта", гласи текстът към снимката.

"Тълпата, оценявана на 500 000 души, беше най-голямата антиправителствена демонстрация за 73-те години, откакто комунистите взеха властта, и се състоя седмица преди общонационалния референдум за съюзното споразумение на Горбачов."

"Повече от 300 000 поддръжници на руския президент Борис Елцин демонстрираха в неделя пред Кремъл за създаването на +мощна опозиционна партия+ на Комунистическата партия и призоваха за наказетелен вот срещу президента Михаил Горбачов на референдума за Съюза на 17 март", предава кореспондент на AFP от Москва на 10 март 1991 г.

Към онзи момент Елцин е начело на Руската съветска република (и първият некомунистически президент на съветска република), а Горбачов е президент на СССР до пълното разпадане на Съветския съюз в края на 1991 г.

AFP сравни снимки от демонстрацията с други кадри от същото място - Манежния площад - и откри характерни сгради, които потвърждават точното местоположение. Лесно можем да разпознаем сградата на Държавния геоложки музей.

В миналото тази популярна снимка вече е била използвана, за да илюстрира неверни твърдения, но в друг контекст. През ноември 2021 г. тя беше разпространена заедно с твърдението, че показвала протести срещу мерките във Виена. AFP е опровергавала тези твърдения, например тук.

Протестите в Канада

За протестите в столицата на Канада - Отава, които се провеждат вече повече от седмица, съобщиха канадската обществена телевизия CBC (тук или тук), както и от AFP. Първоначално няколко хиляди демонстранти се събраха в Отава, за да протестират срещу задължителното ваксиниране на шофьорите на камиони.

Постепенно протестите прераснаха в демонстрация срещу цялостните рестриктивни мерки срещу пандемията и управлението на министър-председателя Джъстин Трюдо. Този видеорепортаж на CBC показва въздушни кадри от митинга пред Parliament Hill на 30 януари 2022 г:

В един от постовете, споделящи снимката с подвеждащия текст, се казва, че по улиците е имало "2 милиона души". По данни на местните власти, през последния уикенд на януари 2022 г., т.е. два дни преди публикуването на подвеждащата снимка във Facebook, по улиците е имало до 15 000 души и хиляди камиони. Протестите продължиха и през миналия уикенд с хиляди протестиращи, които се присъединиха към останалите в столицата и през седмицата.

COVID-19 ваксини