Медицински работник e ваксиниран срещу Covid-19 в град Ню Тайпе. ( AFP / Sam YEH)

Американска телевизия представя заблуждаващо статистика за ваксините в Тайван

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Подвеждащ видеорепортаж със субтитри на български език, в който се твърди, че в Тайван са починали повече хора след ваксинация отколкото от Covid-19, е споделен над 6500 пъти във Facebook от октомври 2021 г. насам. Репортажът подвеждащо внушава, че смъртните случаи, докладвани в базата данни за нежелани реакции от ваксини на острова, са били установени като пряко причинени от ваксините срещу Covid-19. Според тайванските здравни власти обаче не е доказано, че цитираните смъртни случаи са свързани с ваксината.

Видеоклипът от американския телевизионен канал NTD , субтитриран на български, беше споделен в този пост във Facebook на 14 октомври 2021 г. Постът е споделен повече от 6500 пъти оттогава, включително и през последните седмици.

В клипа се чува как водещият на новините казва на английски: "Здравните власти на Тайван съобщават, че от понеделник насам смъртните случаи след ваксинация са достигнали 865, докато смъртните случаи от вируса са 845."

Надписът на видеото на английски гласи:"Повече смъртни случаи след ваксинация, отколкото от вирус в Тайван"

Същият видеоклип с български субтитри беше споделен и тук. Видеоклип без субтитри на български език, но с твърдението, че "Повече смъртни случаи в Тайван от хора, които са били ваксинирани, отколкото от хора, умрели от вирус", е споделен тук и тук с твърдението, че " Здравните служители на Тайван вече съобщават за повече смъртни случаи от ваксини, отколкото от COVID".

Данните обаче са представени в подвеждащ контекст.

Нито в доклада на NTD, нито в публикациите, които го споделят, се споменава, че смъртните случаи, докладвани в базата данни след ваксинация, са равни на смъртните случаи, пряко причинени от ваксинацията.

Скрийншот от пост във Facebook, споделящ подвеждащото видео. Направен на 7 февруари 2022 г. ( AFP.Proveri)

Данни за ваксините

Първоначално видеорепортажът е качен на официалната страница на NTD News във Facebook.

На страницата си медията се описва като "базирана в Ню Йорк глобална телевизионна мрежа, основана през 2001 г. от американци от китайски произход, избягали от комунизма".

Мрежата, която се финансира основно от дарения, е основана от практикуващи духовното движение Фалун Гонг, съобщава Ройтерс.

Към момента на публикуване на видеоклипа през октомври 2021 г. от началото на пандемията в Тайван са регистрирани 846 смъртни случая от Covid-19.

Цифрата може да бъде открита на официалния сайт на тайванското Министерство на здравеопазването и социалните грижи като "кумулативен брой смъртни случаи" от Covid-19.

Видеото на NTD се основава на документ за нежеланите реакции, докладвани след ваксинация, публикуван от тайванския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на 11 октомври 2021 г.

Числото "865" може да се види в графиката в колона, която брои смъртните случаи "със съмнения за настъпили след ваксинация" между 22 март и 11 октомври 2021 г.

Ето скрийншот на таблицата, а числото "865", обградено в червено от AFP:

Скрийншот на таблицата от видеото.

Първият параграф на същия тайвански документ на CDC пояснява, че не е доказано, че тези регистрирани смъртни случаи са свързани с ваксинацията: "Съобщение за нежелано събитие, свързано с ваксинация, се отнася до всяко събитие, по всяко време след ваксинацията, за което хората подозират или смятат, че може да е свързано с ваксинацията. Тези докладвани събития са настъпили след ваксинация, но това не означава, че са били причинени от ваксинацията."

Документът продължава: "Системата за докладване на нежелани събития, свързани с ваксини (VAERS), е система за пасивно наблюдение. Броят на съобщенията за нежелани събития сам по себе си не може да обясни или да се използва за изготвяне на заключения относно съществуването, сериозността или честотата на проблемите, свързани с ваксините, и трябва да се обяснява в контекста на друга научна информация."

В имейл до AFP от 17 декември говорител на тайванския Център за контрол на заболяванията заяви, че досега не са публикувани данни за смъртни случаи в Тайван, за които е установено, че са причинени от ваксини срещу Covid-19.

"Нежелани събития" след ваксинация се отнасят до всички събития, които имат отрицателно въздействие върху здравето след ваксинация. Тези нежелани събития настъпват след ваксинацията във времева последователност, но не е задължително да имат причинно-следствена връзка с ваксинацията. Необходимо е достатъчно време, за да се определи дали те могат да бъдат причинени от ваксинацията, въз основа на емпирични доказателства след разследване или анализ на данни. А според Програмата за компенсиране на увреждания от ваксини досега в оценените случаи не е установен случай на "смърт, пряко причинена от ваксинация"", заяви говорителят.

Здравните власти на различни държави - включително САЩ и ЕС - многократно са предупреждавали, че е необходимо допълнително разследване, за да се установи каквато и да е връзка между докладваните смъртни случаи след ваксинация и самата ваксина.

Все още много рядко разследващите установяват категорична причинно-следствена връзка между ваксинация с Covid-19 и последваща смърт.

Към 18 януари 2022 г. в България няма смъртни случаи, за които да е доказано, че са причинени от ваксинация срещу Covid-19, според изявление на българското Министерство на здравеопазването.

AFP е опровергавала подобни твърдения за ваксините и докладваните странични реакции тук, тук и тук.

Същият видеоклип вече беше опроверган от AFP на сръбски и английски.

Превод и адаптация
COVID-19