Медицински работник от мобилно звено за ваксинация проверява кръвното налягане на пациент, преди да му постави доза от ваксината AstraZeneca/Oxford Covid-19 в кметството в планинското село Гърдевци на 25 февруари 2021 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Това отворено писмо от френски лекар съдържа неверни твърдения за Covid-19 ваксините

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Писмо от френски хирург, в което се съдържат множество неверни и подвеждащи твърдения за ваксините срещу Covid-19, включително че не са ефикасни, че са причинили повече от 25 000 смъртни случая в ЕС и че са опасни за бременни жени, е споделено повече от 10 000 пъти във Facebook. Според експертите и данните, които потвърждават безопасността и ефикасността на ваксините Covid-19, тези твърдения не са верни.

"Френски учен: Регистрирани са 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината", пише в заглавието на тази публикация, която е споделена над 4 хил. пъти във Facebook от 23 октомври насам. Същата статия, но публикувана от друг сайт, е споделена над 8 хил. пъти от 19 октомври насам.

Скрийншот от публикация, съдържаща невярна информация за ваксините, направен на 27 октомври 2021 г.

Двете статии препечатват на български език отворено писмо на френския хирург проф. Жан-Габриел Балик до френски парламентаристи, в което той отправя редица критики към ваксините "Covid-19" като аргумент срещу задължителното ваксиниране.

Същото писмо е публикувано на български и от други сайтове (тук, тук, тук тук и тук) .

AFP откри оригиналната версия на писмото, което e с дата 2 октомври 2021 г. и провери превода на български, който е точен.

Професор Жан-Габриел Балик, специалист по коремна хирургия, действително е член на Националната академия по хирургия във Франция. Той е изразявал публични позиции, критикуващи здравната политика във Франция. AFP отправи запитване към имейл адрес в gmail, който е посочен в една от pdf версиите на писмото. Същият имейл може да бъде открит в различни документи като контакт за Жан-Габриел Балик, като например това проучване от областта на спешната лапароскопия. В отговор до AFP на 21 октомври 2021 г. професор Балик потвърди, че той е авторът на писмото.

Отвореното писмо, което доби популярност в някои български сайтове, не е отразено от никоя сериозна френска медиа. В писмото на проф. Балик се съдържат множество твърдения. След като установи, че те са неверни или подвеждащи, AFP опровергава някои от тях в следващите редове.

Това, че ваксинирани могат да се заразяват, не означава, че ваксините не са ефикасни

Писмото започва с твърдението, че пробивните инфекции сред ваксинираните означавали, че ваксините срещу Covid-19 "не работят"

"Проучване, публикувано в European Journal of Epidemiology на 30 септември 2021 г., потвърждава, че страните, в които процентът на ваксинираните е най-висок, имат по-голям брой случаи на Covid-19 на 1 милион жители (например Израел, Португалия, Исландия). Никога досега медицината не е налагала лечение или ваксинация, която да не работи (с изключение на рисковите пациенти, при които съотношението полза/риск е различно)", се твърди в отвореното писмо.

AFP намери проучването, за което той говори. То е озаглавено: ""Увеличението на COVID-19 не е свързано с нивата на ваксинация в 68 държави и 2947 окръга в САЩ" и е публикувано на 30 септември 2021 г. в European Journal of Epidemiology.

Във въпросното проучване не се казва, че ваксините не действат, а по-скоро се поставя въпросът дали ваксинирането трябва да бъде единствената стратегия за намаляване на Covid-19. То заключава, че "трябва да се положат усилия за насърчаване на населението да се ваксинира" със "сдържаност и уважение", в допълнение към подновяването на други мерки, като дистанциране или редовни тестове.

Изключително важно е да се отбележи, че пробивните инфекции не означават, че ваксините са неефикасни. В самото проучване се отбелязва, че ваксините предпазват "от тежка хоспитализация и смърт".

Това важи дори за по-заразния вариант Delta, както показва това проучване, за което съобщава AFP.

От общодостъпните данни можем да открием допълнителни доказателства за това.

Според статистиката за 27 октомври 2021 г. неваксинираните срeщу Covid-19 представляват 94,5% от смъртните случаи в България, 88,89% от хоспитализираните и 87,54% . Процентът би могъл да бъде още по-висок, ако знаем точния брой на фалшивите сертификати за ваксинация, които се издават в България.

Данните от август 2021 г. на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ също показват, че "вероятността хората, които не са били ваксинирани, да умрат от COVID-19 е 11 пъти по-голяма, отколкото при хората, които са били напълно ваксинирани" и "вероятността хората, които не са били ваксинирани, да бъдат хоспитализирани с COVID-19 е 12 пъти по-голяма, отколкото при хората, които са били напълно ваксинирани".

Здравните експерти вече обясниха пред AFP, че в страните с високи нива на ваксинация е нормално голяма част от заразените и приети в болница с Covid-19 да са ваксинирани, тъй като все още съществува риск от пробив на инфекцията.

Професор Балик цитира три държави с висок процент на ваксинация - Португалия - 86%, Исландия - 75,9%, Израел - 62,1%. Ако сравним ежедневните смъртни случаи от Covid-19 на милион души от тези страни с България, където нивото на ваксинация е ниско (20%), можем да видим отчетлива разлика:

Дори и да се повиши нивото на инфекциите в тези страни, кривите на смъртност са много по-малки от тези в България.

Ако вземем петте държави с най-много нови случаи на Covid-19 на 1 млн. човека (Латвия, Барбадос, Естония, Литва и Сърбия) ще видим, че те въобще не съвпадат с държавите, в които има най-голямо ваксинационно покритие.

Misuse of EU data on adverse reactions to Covid-19 vaccines

В писмото подвеждащо са цитирани данни от ЕС с твърдението, че "към 2 октомври 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) регистрира 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината, и 2 милиона усложнения, от които 1 милион тежки."

През май 2021 г. AFP вече разобиличи публикации, които представяха погрешно данни от Европейската агенция по лекарства(ЕМА). Цифрите, които се споменават в писмото на Балик, идват от базата данни на ЕМА EudraVigilance - системата за управление и анализ на информация за предполагаеми нежелани реакции към лекарства.

В началната страница на базата данни за нежелани реакции на ЕАЛ ясно е отбелязано, че данните се отнасят до “подозирани нежелани лекарствени реакции, т.е. медицински събития, наблюдавани след използването на лекарство, но с което те нямат непременно причинно-следствена връзка.” Нещо повече, там изрично се посочва: “Не трябва да се разбира, че информацията относно подозираните нежелани лекарствени реакции означава, че лекарството или активното вещество причинява наблюдавания ефект или не е безопасно за употреба.”

Ето защо не може да се смята, че въпросните странични ефекти са резултат директно от ваксинацията.

"По-голямата част от известните странични ефекти на ваксините COVID-19 са леки и краткотрайни", обяснява Европейската агенция по лекарствата и заявява, че "сериозните проблеми с безопасността са изключително редки".

Коефициентът на смъртност от Covid-19 е 2%

Според професор Балик ваксинацията не си заслужава рисковете, тъй като смъртността от Covid-19 е толкова ниска - "0,05% за хора в риск, като средната възраст на смъртните случаи е 83 години. В момента възрастта е малко по-ниска, защото хората, които имаха най-крехко здраве, починаха през първата вълна", пише той.

Въздушна снимка, показващ гробовете в новата част на гробището Ел Палмар, предназначена за починали от коронавирус, в Акапулко, щата Гереро, Мексико, на 21 януари 2021 г. ( AFP / FRANCISCO ROBLES)

Тези твърдения са подвеждащи. Според данните на "Our World in Data" средният процент на смъртност в света (CFR - "просто броят на потвърдените смъртни случаи, разделен на броя на потвърдените случаи") към 21 октомври 2021 г. е 2,03%

Освен това коефициентът на смъртност варира в различните държави и се влияе и от фактори като ваксинацията. Според официалната статистика България е на второ място в света по наблюдаван коефициент на смъртност - 4%, като на първо място е Мексико със 7,6%. Този коефициент включва всички смъртни случаи, включително хората в риск.

Ваксините срещу Covid-19 се считат за безопасни за бременни жени

В писмото на професор Балик се внушава, че ваксините не са безопасни за бременни жени, като се твърди, че "се наблюдават менструални нарушения, спонтанни аборти или смърт на плода в утробата по време на бременност."

Здравен работник поставя доза от ваксината срещу коронавирус COVID-19 на Pfizer-BioNtech на бременна жена в здравната служба Clalit в израелския средиземноморски крайбрежен град Тел Авив на 23 януари 2021 г. ( AFP / JACK GUEZ)

Експертите обаче не са съгласни с подобна теза и многократно са подчертавали безопасността на ваксините за бременни жени, които са призовавани да се ваксинират, тъй като са изложени на риск от тежко прекарване на Covid-19.

През август 2021 г. Кралският колеж на акушерите и гинеколозите в Обединеното кралство потвърди, че данните от няколко държави, включващи десетки хиляди бременни жени, както и познанията за това как действат ваксините, показват, че те не създават по-висок риск от спонтанен аборт. През октомври 2021 г. NHS насърчи ваксинирането сред бременните жени.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също отбелязва, че "няма доказателства, че каквито и да било ваксини, включително ваксините COVID-19, причиняват проблеми с плодовитостта при жените или мъжете".

Такъв съвет дават и български гинеколози - тук и обяснен на български от УНИЦЕФ.

Не, в Дания не се ваксинират само хората в риск

"В Дания се ваксинират само тези в риск и има пълна свобода, не се изисква ваксинационен паспорт", пише проф. Балик. Това твърдение също е невярно.

Клиентите на "Warpigs" на Mikkeller, пивоварнa за крафт бира в Копенхаген, показват своя Corona pass, 5 април 2021 г. ( AFP / Tom LITTLE)

Дания има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа - 76% от населението ѝ е напълно ваксинирано. В тази статия датските здравни власти обясняват, че подобно на много други страни, хората са били разделени на целеви групи и най-уязвимите са били първите ваксинирани. "На някои не се предлага ваксинация, тъй като ваксините не са одобрени за тях. Такива са например децата на възраст под 12 години", се посочва в статията.

Covid-19 мерките в Дания бяха отменени на 10 септември 2021 г. Въпреки това през април 2021 г. Дания е една от първите държави в Европа, които въвеждат сертификат.

ваксини COVID-19