Леглата в това видео са празни, защото Covid-19 пациентите са преместени в други интензивни отделения

Видеоклип, на който се вижда как медицински специалист показва празни легла в интензивно отделение, докато пее празнична песен, е споделен десетки хиляди пъти от април 2021 г. насам заедно с твърдението, че медицински екип в Бразилия е решил "да хвали Бог и да покаже истината, с цел да спре фалшивите новини по телевизията". Наскоро клипът отново стана популярен в социалната мрежа. Постът обаче е подвеждащ. Кадрите показват крило на болница "Унимед" в бразилския град Жоао Песоа. В деня, в който видеото е направено, в болницата е имало повече от 70 пациенти с Covid-19, които обаче са били настанени в други интензивни отделения. В същия ден 93% от интезивните легла в болниците в целия Жоао Песоа са били заети от Covid-19 пациенти.

"Медицински екип в Бразилия реши да хвали Бог и да покаже истината, с цел да спре фалшивите новини по телевизията", пише в този Facebook пост от 21 април 2021 г. Към него е качено видео от 42 секунди, на което медицински служител отваря завесите, за да покаже празни болнични легла. Същевременно останалите служители пеят религиозната песен "Porque Ele Vive" (Защото той живее).

В поста не се споменава изрично "Covid-19", но според някои от потребителите, коментирали под него, видеото е доказателство, че пандемията от Covid-19 не е сериозна.

"Ковид че няма няма, чудя се защо са с маските", пише потребител.

"Точно такъв е цирка сега и в България", пише друг.

"От кога е това видео? След като почна ваксинацията, едва ли са празници болниците", пита трети.

Image
Скрийншот на пост във Facebook, споделящ подвеждаща информация, направен на 2 ноември 2021 г.

Видеото е споделяно със същите твърдения от потребители на социалната медиа по целия свят, включително в Австралия,Парагвай, Полша и Румъния . AFP разобличи твърденията в публикации на португалски през април 2021 г. и на английски през май 2021 г.

Споделянето на видеото в такъв контекст е подвеждащо.

AFP и друг път е опровергавала невярна информация, споделяна от този потребител във Facebook - например пост, който твърдеше манипулативно, че видео от протести срещу законодателни промени в Англия илюстрирало бунт срещу Covid-19 мерките или пък невярната информация, че видео показва как "банката на Ротшлид" във Франция е била запалена.

Болничното отделение

На 15-ата секунда на видеото се вижда плакат, залепен на екрана на компютър, а на него е логото на бразилския медицински застраховател Unimed.

Image
Сравнение на скрийншот на логото в отделението на болницата, показано във видеоклипа (вляво), и логото на Unimed на техния уебсайт (вдясно), направени на 29 април 2021 г.

На запитване, отправено от AFP Fact Check през април 2021 г., от Unimed отговориха, че видеото е направено в тяхната болница Alberto Urquiza Wanderley. Тя се намира в крайбрежния град Жоао Песоа, столица на североизточния бразилски щат Параиба.

Видеото е заснето в едно от отделенията за интензивно лечение на болницата по време на нощна смяна от 30 до 31 март 2021 г. в момент, в който ситуацията е била благоприятна, обясни говорител на компанията.

"След увеличаване на случаите на Covid-19, последва намаляване [на случаите], което по това време позволи [това] интензивно отделение да бъде без пациенти", заяви говорителят пред AFP. "Използването на този видеоклип във всякакъв друг контекст, който има за цел да изопачи този факт, е тенденциозно и не отговаря на истината".

Според Unimed сцената, показана във видеото, е била възможна само защото болница Alberto Urquiza следва "план за действие при извънредни ситуации", според който броят на леглата в отделението за интензивно лечение може да бъде увеличен или намален в зависимост от броя на пациентите.

В деня на заснемането на видеото в други интензивни отделения на болницата са били настанени 77 пациенти с Covid-19, а на следващия ден - 75, обясниха от Unimed пред AFP. Към 27 април в леглата на интензивните отделения в "Алберто Уркиза Вандерли" е имало 39 пациенти с Covid-19.

Covid-19 случаите в Бразилия

За разлика от твърденията на Facebook потребителите, които споделят видеоклипа от болницата, в деня на заснемането на видеото леглата в интензивните отделения за Covid-19 пациенти в Жоао Песоа и околностите са били почти напълно заети.

Според данните, публикувани от Държавния департамент по здравеопазване на Параиба на 30 март 2021 г. в столицата Жоао Песоа 93% от леглата в интензивните отделения за Covid-19 са били заети, а в целия щат заетостта е била 88%.

На 31 март 85 % от леглата в щата са заети, като в столицата Жоао Песоа заетостта е 86 % .

Новите случаи на Covid-19 в Бразилия започнаха стабилно да намаляват след юли 2021 г.

Към 2 ноември 2021 г. в Бразилия са установени 30,05 нови случая на Covid-19 на един милион души. За същия ден в България те са били 850,12.

Според статистиката на университета "Джон Хопкинс", от началото на епидемията през март 2020 г. , Бразилия е регистрирала повече от 21 800 000 потвърдени случая на заразяване с Covid-19, а 608 000 човека са починали от вируса.

Миналият месец хиляди бразилци излязоха на протест срещу президента и провалената политиката на страната за справяне с Covid-19.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас