Снимка, направена на 4 юли 2021 г. в Париж показва мобилен телефон, на чийто екран се вижда цифров Covid сертфикат на ЕС ( AFP / Olivier MORIN)

Публикациите, които твърдят, че СЗО е взела решение срещу зелените сертификати, са подвеждащи

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Десетки статии и публикации в интернет, които твърдят, че Световната здравна организация (СЗО) е препоръчала "отмяна или облекчаване на зеления сертификат" са споделени хиляди пъти във Facebook от средата на януари 2022 г. насам. Тези твърдения са подвеждащи и представят погрешно позицията, публикувана след последната среща на Комитета за извънредни ситуации във връзка с Covid-19 към СЗО, в която се препоръчва "премахване или облекчаване на забраните за пътуване".
Позицията на СЗО действително е, че доказателството за ваксинация срещу Covid-19 не трябва да бъде изискване или "единственият начин" за международно пътуване. Но зелените сертификати, за които се говори в статиите, са нещо различно - освен ваксинация, те доказват и наличието на отрицателен тест за Covid-19 или преболедуване.

"СЗО: Сертификатите да се премахнат, неефективни са", "СЗО обяви: Зеленият сертификат не носи ползи, да се премахнат ограниченията за пътуване", "СЗО се обяви за отмяна на зелените сертификати". Статии с такива заглавия бяха публикувани в различни онлайн медии през втората половина на януари 2022 г. В публикациите се твърдеше, че СЗО е призовала за отмяна на т.нар. "зелени сертификати", които удостоверяват дали някой е ваксиниран срещу Covid-19, преболедувал е инфекцията или има отрицателен тест.

В някои публикации като тази, споделена над 1300 пъти във Facebook от 19 януари 2022 г. насам, се твърди, че според СЗО зелените сертификати не са ефективни. Според инструмента за анализ на социалните медии CrowdTangle тази публикация е споделена 290 пъти, а пък тази - 680.

"Обрат! Експертите на СЗО заявиха необходимостта от "отмяна или облекчаване на зеления сертификат", тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните", пише във Facebook потребител, който е споделил една от тези статии.

Повечето публикации се позовават на статии в BGNES или БНТ,които също съдържат подвеждащия цитат.

Подобни твърдения обаче изопачават коментарите на СЗО. Комитетът за извънредни ситуации към СЗО във връзка Covid-19 прие през януари препоръки за премахване на забраните за пътуване, но не коментира зелените сертификати, които се използват в Европейския съюз. СЗО наистина има последователна позиция, че ваксинацията срещу Covid-19 не трябва да бъде единствената възможност за международни пътувания, главно поради ограничения достъп до ваксините в световен мащаб, но сертификатите в ЕС не са това и съдържат различна информация.

Нека обясним.

Скрийншот от Facebook пост, споделящ подвеждаща информация, направен на 2 февруари 2022 г.

Какво е зелен сертификат?

През октомври 2021 г. България въведе, т.нар. "зелен сертификат". Това е документ, който доказва, че някой е ваксиниран или преболедувал, или е дал негативен резултат при тест за Covid-19, както е обяснено на страницата на Министерството на здравеопазването. Този документ може да бъде изискан при посещение на публични места като търговски центрове, ресторанти, музеи или при международни пътувания.

От 1 юли 2021 г. влязоха в сила унифицирани правила на ниво ЕС относно т.нар. цифров Covid сертификат, който има различни имена в държавите от съюза - pass sanitaire във Франция или CovPass в Германия.

Въвеждането на тези сертификати доведе до протести в някои държави. На 12 януари 2022 г. такъв протест, организиран от крайно-дясната партия "Възраждане", се проведе и в София.

Съобщението на СЗО

На 19 януари 2022 г. СЗО публикува на уебсайта си информация за десетото заседание на Комитета за извънредни ситуации във връзка с Covid-19.

В последния абзац на статиите на български език, които са публикувани на 19 и 20 януари, се вижда, че те се отнасят за това заседание ("На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че Covid-19 продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.")

От съобщението става ясно, че новият вариант Омикрон е бил една от основните теми на срещата и в този контекст групата е обсъдила "международни забрани за пътуване" и "стратегии за ваксинация".

Изявлението завършва с 11 "временни препоръки към държавите - страни по Конвенцията".

Никъде в документа не се споменават "зелен сертификат" или "Covid-19 сертификат", или просто "сертификат".

СЗО е срещу забраните за пътуване

Под препоръка № 6 е записано: "отмяна или облекчаване на забраните за международни пътувания, тъй като те нямат добавена стойност и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, който държавите-членки изпитват".

Тази препоръка е променена и некоректно предадена в някои български медии и постове във Facebook като "отмяна или облекчаване на зеления сертификат" тъй като те нямат добавена стойност и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, който държавите-членки изпитват".

В истинското изявление, точно след това изречение става ясно, че препоръката на СЗО се отнася до "неуспехът на ограниченията за пътуване, въведени след откриването и съобщаването на варианта Omicron, да ограничат международното разпространение на Omicron, показва неефективността на тези мерки с течение на времето".

Това се отнася за мерките, които някои държави предприеха след като вариантът Омикрон на вируса беше изолиран в Южна Африка през 2021 г. Така например Израел и Япония затвориха границите си за чужденци, а други държави спряха полетите и пътниците от Южна Африка или други държави.

В препоръките на СЗО се допълва също, че "мерките при пътуване (например носене на маски, тестване, изолация/карантина и ваксинация) следва да се основават на оценка на риска и да се избягва налагането на финансова тежест върху международните пътници".

Тази част от препоръката не е нова и може да бъде открита в становищата, които са публикувани след срещите на Комитета през октомври и юли 2021.

СЗО счита, че ваксинацията не трябва да е единствената възможност за международния пътувания

Следващата препоръка на Комитета за извънредни ситуации (№ 7) гласи, че държавите "НЕ трябва да изискват доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен път или условие за разрешаване на международно пътуване".

Същата препоръка може да бъде открита в становищата публикувани след заседанията на Комитета през октомври, юли и април 2021 г.

Както е обяснено в препоръката, тя се основава на "ограничения достъп до ваксини в световен мащаб и несправедливите доставки на ваксините срещу Covid-19."

Но зеленият сертификат изпълнява точно такава функция - дава няколко опции, за да се докаже ваксинация, преболедуване или актуален негативен тест.

Както ЕС обяснява на интернет страницата си: "За да се гарантира, че няма дискриминация срещу неваксинираните лица, Цифровият COVID сертификат на ЕС обхваща и сертификати за направен тест и сертификати за лица, преболедували COVID-19. По този начин всеки може да се възползва от Цифровия COVID сертификат на ЕС."

Скрийншот от уебсайта на ЕС с информация за цифровия сертификат COVID на ЕС

Както е обяснено в тази статия на здравното министерство, при влизане в България има четири различни сценария в зависимост от ситуацията в държавата, от която пристига пътуващият.

Но дори пристигащите от "тъмно червена зона" могат да влязат с цифров сертификат на ЕС или подобен документ.

Препоръката след последната среща препраща към този документ на СЗО, посветен на международните пътувания и публикуван на 2 юли 2021 г.

В този документ отново се посочва, че доказателството за ваксинация "не следва да се изисква като условие за влизане или излизане от дадена страна", но се добавя, че държавите членки трябва да "обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания чрез премахване на мерки, като например изисквания за тестване и/или карантина" за отделни пътници, които са "напълно ваксинирани" или "са имали предишна инфекция със SARS-CoV-2".

СЗО не коментира сертификатите на ЕС

На въпрос на AFP от 21 януари 2022 г. дали СЗО има позиция относно сертификатите на ЕС, говорител на организацията отговори: "Това е въпрос, отнасящ се до ЕС и всички въпроси трябва да бъдат препратени към тях".

Говорителят повтори позицията на СЗО, че организацията не подкрепя изискването за ваксинация като условие за пътуване и "не препоръчва използването на паспорти за имунитет".

Причината за тази позиция е, че "все още има научни неясноти по отношение на продължителността на защитата на ваксинираните хора, защитата от безсимптомна инфекция, тайминга за поставяне на бустерните дози във връзка с пътуването, противопоказанията, възможните изключения за хора, които имат антитела срещу SARS-CoV-2".

"Ограниченото предлагане на ваксини в световен мащаб е друг фактор. Преференциалното ваксиниране на пътуващите може да доведе до по-малък брой ваксини за тези, които се считат за рискови", заявиха още от СЗО пред AFP.

COVID-19 ваксини