Тази снимка е направена в Москва през 1991 г., а не по време на протест срещу локдауна във Виена

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Снимка на множество хора, събрали се на площад, е публикувана във Facebook на 21 ноември 2021 г. , заедно с твърдението, че показва "Виена вчера", като е споделена повече от 15 хил. пъти за по-малко от 24 часа. Но снимката не е направена в столицата на Австрия, нито пък има нещо общо с протестите срещу локдауна, наложен на 19 ноември. Снимката е направена преди повече от 30 години в Москва по време на събитията около разпадането на Съветския съюз.

"Виена вчера", гласи пост във Facebook, към който е качена снимка на хора, събрали се на площад. Постът е споделен над 15 хил. пъти от 21 ноември 2021 г. насам.

Въпреки, че в публикацията не се споменават думите "протест" или "локдаун", тя прави връзка към протестите, които се проведоха на 20 ноември 2021 г. в австрийската столица срещу решението на властите да въведат национален локдаун и да направят ваксинацията срещу Covid-19 задължителна от февруари 2021 г.

Публикуваната снимка обаче не е направена по време на протеста във Виена на 20 ноември 2021 г., а е от протест в Москва от 10 март 1991 г., показва проверка на AFP.

Скрийншот на публикация във Facebook, споделяща невярна информация, направен на 22 ноември 2021 г.

Как открихме оригиналната снимка?

В публикации на немски, сръбски и унгарски, AFP вече разобличи публикации, които подвеждащо използват част от същата снимка, за да внушат, че тя показва протест срещу анти-Covid-19 мерките във Франция.

Обратно търсене на снимката, която се споделя в интернет, ни отведе до руския информационен сайт Gazeta.ru , където открихме много подобна снимка. Тя е публикувана през 2016 г. във фотогалерия, посветена на 25 годишнината от избор на първия президент на Русия Борис Елцин. Текстът под снимката пише: "Митинг в подкрепа на Борис Елцин на площад Манеж в Москва през 1991 г." Източник е руската информационна агенция ТАСС, където можем да открием същата снимка, която е качена и на сайта на Центъра "Борис Елцин", където е обяснено, че тя е от протест, проведен на 10 март 1991 г. в Москва.

Снимката е сходна, но не е същата като използваната във Facebook поста с неверните твърдения.

Ето защо направихме обратно търсене на изображението, този път със снимката на ТАСС, и така открихме снимка, която изглежда точно като тази, споделена във Facebook. Тя е публикувана в статия от американското списание Atlantic, посветена на 20 години от разпадането на СССР. Снимката е под номер 15. Тя е заснета от фотографа на Associated Press (AP) Доминик Молар на 10 март 1991 г. и показва същият протест в Москва.

По-късно става ясно, че тази снимка е била манипулирана като част от тълпата е копирана и добавена. В статия за манипулираната снимка, Atlantic публикува и обяснението на AP, според което част от тълпата е била копирана, за да се скрие отблясъка на обектива, което според агенцията е "недопустимо според ценностите и принципите" на работата ѝ. Приликите между манипулираната снимка на AP и тази, използвана в неверните публикации във Facebook, може да видите тук:

Сравнение на снимка от пост във Facebook, съдържащ неверни твърдения, че представлява протест във Виена от 20 ноември 2021 г. (вдясно) и оригинална снимка на AP (вляво). Червените кръгове са добавени от AFP.

На страницата на Associated Press можем да открием оригиналната снимка. "Стотици хиляди протестиращи на площад Манежная до Кремъл в Москва, неделя, 10 март 1991 г., настояват съветският президент Михаил Горбачов и неговите комунистически съратници да предадат властта", пише в описанието към снимката, където е посочено още, че в митинга, по различни оценки, са участвали 500 000 души и това е "най-голямата антиправителствена демонстрация за 73-те години, откакто комунистите са взели властта, и идва седмица преди общонационалния референдум за Съюзния договор на Горбачов".

Независимият интернет портал Медуза, който отразява събития в Русия, пише, че протестът от 10 март 1991 г. се е провел седмица преди Всесъюзния референдум за запазване на СССР. Според различни източници на протеста е имало между 200000 и 500000 човека.

На страницата на библиотеката на престижния френски университет Sciences Po са описани демонстрациите в подкрепа на Борис Елцин, проведени на 10 март 1991 г. , като се твърди, че около 500 000 човека са участвали в тях.

"Повече от 300 000 поддръжници на руския президент Борис Елцин демонстрираха в неделя пред Кремъл за създаването на "мощна опозиционна партия" на Комунистическата партия и призоваха за наказетелен вот срещу президента Михаил Горбачов на референдума за Съюза на 17 март", предава кореспондент на AFP от Москва на 10 март 1991 г.

Тогава Елцин е лидер на Руската съветска република (и първият некомунистически президент на съветска република), а Горбачов е президент на СССР до пълното разпадане на Съветския съюз в края на 1991 г.

AFP сравни снимки от демонстрацията с други снимки от Манежния площад и откри характерни сгради, които потвърждават точното местоположение, сред тях например е сградата на Държавния геоложки музей.

Протестите срещу локдауна във Виена

Както AFP предаде, около 40 хил. протестиращи, по данни на полицията, се събраха в събота във Виена, за да протестират срещу решението на властите да наложат локдаун и задължителна ваксинация, обявено ден по-рано, като мярка за борба с нарастващите случаи на Covid-19.

Протестът беше организиран по призив на крайно-дясната партия FPÖ.

Локдаунът, започна в понеделник, а задължителната ваксинация срещу Coivid-19 в алпийската държава се въвежда от февруари догодина, обяви австрийският канцлер Александър Шаленберг на 19 ноември 2021 г.

Демонстранти се събират по време на митинг, организиран от австрийската крайнодясна Партия на свободата FPO срещу мерките, предприети за ограничаване на пандемията от коронавирус (Covid-19), на площад Хелденплац пред двореца Хофбург във Виена, Австрия, 20 ноември 2021 г. ( AFP / Joe Klamar)
23 ноември 2021 г. Статията е обновена с информация за оригиналната снимка на AP.
COVID-19