Това е манипулирана снимка от срещата на Борисов с руския патриарх Кирил през 2012 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на бившия премиер Бойко Борисов, който целува турското знаме, е споделена над 18 хил. пъти във Facebook от октомври 2020 г. насам и отново става популярна през последните седмици. "Да сте го видели да целува българското знаме????", гласи текстът към снимката. Изображението е фалшиво. Това е фотомонтаж на снимка на Борисов от 2012 г., на която той целува кръста на руския патриарх Кирил по време на посещението му в България.

“Нека не остане българин, който да не е видял тази фотография”,  започва пост във Facebook от октомври 2020 г.  Към него има снимка, на която бившият български премиер Бойко Борисов целува нещо, което изглежда като турското знаме. 

След това потребителят моли "историци, дипломати, професори, академици" от списъка му с приятели да коментират "кога, как и при какви обстоятелства един Премиер Министър Председател на независима държава целува знамето на Османлиите, окупирали територията му цели пет века!"

"Прието ли е Първия човек на коя да е държава на планетата Земя да целува знаме на чужда държава независимо от обстоятелствата '', пише още потребителят. 

"Ако не е фотошоп ,това е позор . Не мога и не искам да го коментирам . Твърде много боли . Чувстваш се смазан , унизен и оскърбен”, коментира потребител под поста. "Предател!",  пише друг.

Въпреки това, някои потребители предупреждават, че снимката в публикацията е подправена, което според нашето разследване е точно така. 

Скрийншот на пост във Facebook, направен на 15 юли 2021 г.

Снимка от среща, състояла се през 2012 г.

Провери.AFP направи обратното търсене на изображението и откри, че оригиналната снимка е от 28 април 2012 г., когато премиерът Бойко Борисов приема Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, в сградата на Министерския съвет в София. На оригиналния кадър се вижда как Борисов целува кръста, окачен на врата на патриарха. Зад тях се вижда и българският герб. 

Тази снимка е публикувана в различни новинарски сайтове като Vesti и dir.bg на 28 април 2021 г. Снимката е с надпис "Петко Налбантов, БГНЕС" и информационна агенция БГНЕС. 

Скрийншот от колажа, който се споделя във Facebook (вляво) и снимка, която показва Борисов с патриарх Кирил (вдясно)

Колаж от 2018 г.

Отново чрез обратно търсене на фалшивата снимка Провери.AFP откри, че снимката, споделена във Facebook, всъщност е изрезка от колаж, публикуван в интернет блог през март 2018 г. с ясното посочване, че снимката е "илюстративна" и "монтаж". 

Посланието, което колажът отправя, е, че България се е поставила в услуга на Турция. Думите, използвани от автора, се отнасят до османското владичество в българските земи. 

Публикацията във въпросния блог критикува посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна по време на срещата на върха ЕС-Турция. Въпросният колаж използва снимката от 2012 г., като  патриарх Кирил е заличен и заменен с турското знаме,  на което има снимка на турския президент (1923-1938 г.) Кемал Ататюрк. 

Докато в оригинала Борисов целува ръката на патриарха, в монтажа изглежда, че той целува турското знаме. Подобна манипулация на снимка може лесно да се направи с широко достъпен софтуер като Photoshop..

Скрийншот, направен на 16 юли 2021 г., от публикация в блог, показваща оригиналния монтаж и уточнението, че снимката е монтаж и е само за илюстративни

В текста под колажа ясно е посочено, че снимката е "илюстративна" и че "снимката може и да е монтаж, но показва как българските политици правят всичко възможно, за да не "обидят Турция", дори ако това противоречи на интересите на България и нейния народ."

Моят приятел Тайпи

Една от вероятните причини колажът "Борисов" отново да стане популярен през последните седмици е изненадващата среща на 7 юли на бившия премиер с турския президент в Истанбул. Това се случи по-малко от седмица преди предсрочните парламентарни избори в България, които партията на Борисов загуби.

По време на управлението си, Борисов многократно е демонстрирал близост с турския президент, който дори нарича "моят приятел Тайпи."