Тази снимка не показва "гробище за електрически автомобили" в Париж

Само за няколко дни една снимка, за която се твърди, че показва "гробище за електрически автомобили" в Париж, Франция, е споделена повече от 10 000 пъти. Твърденията в публикациите във Facebook са неверни. В действителност снимката показва автомобили на китайска компания за споделено пътуване, паркирани в покрайнините на Ханджоу.

"Гробище на електрически автомобили в Париж, Франция. Никой няма сметка да ги обслужва защото е по-евтино да си купиш нова от колкото да смениш батериите. Толкова по въпроса за голямата екология" пише в този пост във Facebook от 12 юли 2021 г. След като е публикуван той е споделен над 10 хил. пъти.

Image
Скрийншот на пост във Facebook, направен на 14 юли 2021 г.

Същият текст и снимка са публикувани и от други потребители във Facebook, например тук и тук.

Тези твърдения са неверни. При обратно търсене на изображението, както и по търсене на ключови думи, открихме подобни снимки, които са публикувани от държавния китайски вестник Женмин Жибао (Народен всекидневник) на 25 април 2019 г. В статията снимките, които са на китайската държавна информационна агенция Chinanews, се казва, че те показват "гробище за автомобили в Ханджоу".

Image
Скрийншот на публикацията от китайски уебсайт, направен на 8 юли 2021 г.

Според статията превозните средства на снимката са електрически автомобили на компания за споделени пътувания, които са изоставени на паркинг близо до град Ханджоу (Hangzhou) по поречието на река Цянтан".

Това най-вероятно са електромобили , произведени от китайската компания Kandi Technologies Group. През 2015 г. китайският държавен вестник Global Times идентифицира коли със същото лого и също боядисани в бяло и зелено в Ханджоу като произведените именно от Kandi.

На снимката, разпространена с поста във Facebook (вляво), и на снимката на Chinanews (вдясно) се виждат идентични улики, като например сградите на заден план, електрически стълб и логата по автомобилите.

Image
Вляво, снимката, която се разпространява във Facebook, а вдясно снимка, която е направена от Chinanews. AFP огради в червено приликите.

Точното местоположение на изображението може да се потвърди и чрез сателитните снимки на района на Шуангпужен (Shuangpuzhen ) в Zoom Earth, където се виждат паркингът и автомобилите.

На сателитните снимки се виждат водни басейни и сгради, а на по-заден - сгради.

Image
Сателитна снимка на паркинг. В червено са оградени сградите, които могат да се видят и на снимката, която се разпространява във Facebook с твърдението, че е в Париж, Франция (Zoom.earth)

Електрическите стълбове, които се виждат на снимката споделяна във Facebook, са разположени на магистралата - южно от паркинга:

Image
Сателитна снимка на паркинг. AFP огради с червено местоположението на електрическите стълбове (Zoom.earth)

Според бивш мениджър автомобилите са на базираната в Ханджоу компания за споделено пътуване с електрически автомобили Microcity, която е дъщерна компания на фирмата за отдаване на електрически автомобили под наем, наречена Zhejiang Zuopzhongyou Electric Car Service Limited.

"Автомобилите на снимката принадлежат на "Ханджоу Микросити", коментира Лу Гаофън (Lou Gaofeng) пред AFP.

Според интернет страницата на местната управа стартиралата през 2013 г. в Ханджоу услуга за споделено пътуване с електрически автомобили на Microcity има за цел да се справи с емисиите, задръстванията и ограничените места за паркиране.

Услугите за споделяне на автомобили в Китай се борят да запазят рентабилността на своя бизнес модел. През 2019 г. базираният в Хонконг вестник South China Morning Post (SCMP) съобщи, че много фирми са фалирали след първоначалния бум на приложенията за тази услуга през 2010 г. За него допринесе и ниската цена на китайските електрически автомобили.

Китайските медии съобщиха, че хиляди електрически автомобили на Microcity са се оказали на паркинги в покрайнините на Ханджоу от 2019 г. (тук и тук).

През април 2019 г. Гаофън заяви пред местния вестник Hangzhou.com.cn, че около 3000 автомобила Microcity са паркирани на три различни паркинга по протежение на реката Цянтан, като нарече това място "транзитна точка". Според бившия управител на компанията не всички автомобили са били дефектни.

"Тогава ясно обясних, че не всички от тях имат проблеми. Някои от тях имаха проблеми, някои все още можеха да се използват, други бяха достатъчно стари, за да бъдат продадени на друга компания и разглобени", казва Гаофън пред AFP.
Той допълни: "Повечето от тях бяха електромобили от първо поколение, произведени през 2013 г. и дори по-рано, които трябва да бъдат заменени поради напредъка на технологиите."

Настоящото ръководство на Microcity не отговори на запитванията на AFP.

През последните години в Европа някои услуги за споделено пътуване също претърпяха неуспехи . През юни AFP съобщи как стотици автомобили, принадлежащи на бившата услуга за споделено пътуване Autolib, са паркирани в покрайнините на френската община Роморантен-Лантенай от 2018 г. насам.

Електрическите автомобили използват бързо развиваща се технология, чиито цени се променят драстично всяка година. Макар да е вярно, че една от най-скъпите части в електромобила е батерията, трябва да се отбележи, че според BloombergNEF, цитиран в тази статия на Forbes, цената на литиево-йонната батерия е спаднала с 89% през последните десет години. Производствените цени на електромобилите зависят в голяма степен и от външни фактори като цената на металите, необходими за производството на батерии.

"Автомобилът, който карам, е на 10 години и никога не съм имал проблем с батерията му. Съществуват над 100 различни модела електрически автомобили и фактът, че е имало проблем с един от тях, не е основание за обобщение. Дали става въпрос за проблем с бизнес модела на въпросната услуга, е друг въпрос", заяви Мартин Заимов, член на управителния съвет на Българската асоциация за електрически превозни средства, в телефонен разговор за Провери.AFP на 14 юли 2021 г.

"Автопаркът ни наброява повече от 500 изцяло електрически превозни средства. Сред тях има и няколко автомобила, които са на 7 години. Досега не сме имали никакви проблеми с техните батерии", каза Боян Бакърджиев, говорител на българската компания за споделяне на електрическа енергия SPARK, в телефонен разговор с Провери.AFP на 14 юли 2021 г.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас