Българските субтитри към тази реч на Байдън са грешни

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Пост във Facebook споделя видеоклип от речта на президента на САЩ, посветена на политиката за справяне с Covid-19. В субтитрите на български език към видеото се твърди, че той заявява, че отказът ваксинация ще струва"скъпо" на неваксинираните и те ще "загубят всичко". В това изказване, направено на 9 септември 2021 г., Байдън наистина представя въвеждането на строги мерки за насърчаване на ваксинирането, но не изрича думите от субтитрите на български език.

"Чуйте го! Той вече директно заплашва! Хора трябва да ги спрем! Злото е чудовищно!", се призовава във Facebook пост , с който се споделя видео, дълго 50 секунди и субтитрирано на български, на което може да се чуе реч на американския президент Джо Байдън.

Постът е от 9 ноември 2021 г. и е публикуван в група "НЕ НА СЕРТИФИКАТИТЕ И ВАКСИНИТЕ, КАЗА СУВЕРЕНА !!!!!!", като има над 2900 споделяния. Повечето реакции (над 500 от общо 700) са с ядосани емотикони. Под поста има десетки коментари, в които потребителите критикуват американския президент.

Видеоклипът, публикуван във Facebook, е част от обръщението на американския президент от 9 септември 2021 г., което беше посветено на борбата с пандемията от Covid-19. В речта си той отправи критики към неваксинираните и представи някои заповеди, които имат за цел да принудят хората да се ваксинират. Част от българските субтитри към видеото, публикувано във Facebook, обаче са неверни. Байдън не е заплашвал неваксинираните, че това "ще им струва скъпо" и "ще загубят всичко".

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 16 ноември 2021 г.

Пълният видеозапис на изказването на Байдън е качен в канала на Белия дом в YouTube. Краткият откъс, публикуван във Facebook с български субтитри, започва от 10:58. Байдън се обръща към личните лекари и педиатрите и ги моли да разговарят с неваксинираните си пациенти и да ги убедят да се ваксинират.

"Какво още чакате? Какво още трябва да видите?", пита Байдън "неваксинираните американци". Той посочва, че Агенцията за контрол на храните и лекарства на САЩ (Federal Drug Administration) е одобрила няколко вида ваксини срещу Covid-19, а над 200 млн. американски граждани са ваксинирани с поне една доза.

До този момент субтитрите на български са по-скоро коректни (без превода на думите "тази вечер" като "днес").

Впоследствие Байдън казва: "Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпа. А вашият отказ ни струва скъпо. Затова, моля, постъпете правилно".

В субтитрите обаче четем: "Ние бяхме търпеливи. Но нашето търпение се изчерпва (ПРЯКА ЗАПЛАХА). И вашият отказ ще ви струва много скъпо - вие ще загубите всичко. Затова направете каквото "трябва"."

Както можахме да чуем от видеото и да прочетем от транскрипта, публикуван на страницата на Белия дом в интернет, преводът на следващите две изречения от речта на Байдън е напълно измислен:

Скрийншот от страницата на Белия дом, където е качена транскрипция от речта на Байдън, подчертаното в жълто е от AFP, направен на 16 ноември 2021 г.

В началото на речта си Байдън дава аргументи за тезата си: "Неваксинираните препълват болниците ни, препълват спешните и интензивните отделения, като не оставят място за някой с инфаркт, панкреатит или рак."

Думите "Така че, моля ви, направете правилното нещо" също са неточно преведени като "Затова направете каквото "трябва"."

Потвърждение за това, което Байдън има предвид, може да се намери в следващите му реплики, които не са включени във видеото, публикувано във Facebook. "Не слушайте само мен; чуйте гласовете на неваксинираните американци, които лежат в болничните легла, поемайки последен дъх, и казват: "Ако просто се бях ваксинирал". "Ако просто." Това е трагедия. Моля, не позволявайте тя да стане вашата", казва той.

Президентът на САЩ Джо Байдън прави изказване относно плановете за спиране на разпространението на варианта Делта и увеличаване на Covid-19 ваксинациите с в Белия дом, Вашингтон на 9 септември 2021 г. ( AFP / Brendan Smialowski)

Към задължителна ваксинация

В речта си Байдън обяви някои строги мерки. Както предаде AFP, новите правила засягат "десетки милиони работещи, тъй като той втвърди тона спрямо американците, които отказват ваксините".

Според плана, обявен от президента на САЩ, всички работодатели на повече от 100 души ще трябва да изискват от тях или да се ваксинират, или да се тестват всяка седмица. Ваксинацията става задължителна за всички федерални служители, както и за служителите на всички предприятия, които работят с федерални институции.

COVID-19 ваксини