Не, швейцарската полиция не е арестувала Клаус Шваб

Публикации, в които се твърди, че основателят и изпълнителен директор на Световния икономически форум Клаус Шваб е бил арестуван в Швейцария в петък, 12 ноември, по искане на Европол, бяха бързо разпространени в социалните медии на различни езици, включително на български. Твърдението е невярно: швейцарската полиция заяви пред AFP, че не е арестувала Шваб. Европол няма правомощия да изисква подобно задържане. WEF заяви, че това е "невярна информация", а Шваб същия ден е говорил на събитие в Дубай.

"Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум, бе арестуван днес, петък, 12 ноември, в дома си в Колони в Швейцария и са му предявени множество обвинения в измама. Източник от полицията посочва, че той е бил арестуван по искане на Европол във връзка с престъпления, за които се твърди, че е извършил по време на пандемията", пише във Facebook пост от 12 ноември 2021 г. На 13 ноември същият потребител публикува нов статус. Двата поста са споделени над 2 хиляди пъти оттогава. Към тях има скрийншот на публикацията, която е станала източник на информацията. Тя е публикувана в канадския сайт "Conservative beaver", който е известен с публикуването на невярна информация, която вече е била опровергавана от Агенция Франс-Прес - тук и тук. Към поста от 13 ноември е публикувана и снимка на корицата на книгата на Шваб - Covid-19, големият рестарт.

Както различни източници потвърдиха пред AFP, това твърдение е невярно.

Профилът публикувал невярната информация за ареста на Шваб споделя често конспирации и невярна информация, свързана с Covid-19. През юли опровергахме публикувана от този профил снимка, за която невярно се твърдеше, че е от протестите срещу мерките в Париж.

Image
Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация, направен на 17 ноември 2021 г.

.

Швейцарската полиция отрече за такъв арест: "Потвърждаваме, че Клаус Шваб не е бил арестуван от швейцарската полиция", написа кратко говорителката на федералната полиция Мелани Лоренко, в имейл до AFP от 17 ноември 2021 г.

Жан-Филип Бранд, говорител на полицията на кантон Женева, също заяви пред AFP на 17 ноември, че "това е фалшива новина".

Потърсена за коментар от AFP, Клер Жорж, говорителка на Europol, отговори, че "информацията е некоректна".

"От Европол не е отправяно искане за задържането на този човек, нито можем да направим това, тъй като е извън нашите правомощия, които са свързани с това да подкрепяме държавите-членки на ЕС в техните разследвания", написа тя в имейл от 16 ноември 2021 г. (подчертаването е направено от Жорж).

Европейската полицейска служба Europol е създадена, за да подпомага правоохранителните институции на държавите членки на ЕС, но няма изпълнителни правомощия.

"Това означава, че служителите на Европол нямат право да арестуват заподозрени или да действат без одобрението на националните органи. Подкрепата, предоставяна от Европол, обаче се състои от инструменти, които могат да допринесат за изпълнителните мерки, провеждани от съответните национални органи", пише в първия отговор в секцията "Въпроси и отговори" на страницата на организацията.

AFP се обърна към Световния икономически форум с молба да коментира твърденията:

"Мога да ви потвърдя, че това е невярна информация. Нищо в тази история не се основава на факти и не е свързано с никакъв (надежден) източник", отговори Ян Зопф, ръководител на медийния отдел на Световния икономически форум.

Освен това открихме, че Клаус Шваб е бил на посещение в Обединените арабски емирства поне в периода между 9 и 12 ноември. В медиите се появи информация за посещението му на Експо 2020 в Дубай на 9 ноември, а от 11 ноември той участва в конференцията в Дубай "The Great Narrative meeting", инициирана от Световния икономически форум и правителството на ОАЕ.

В деня, за който се твърди, че е арестуван, 12 ноември 2021 г., Шваб е говорил на заключителната панелна дискусия в Дубай, която е била предавана на живо на уебсайта на Световния икономически форум.

Image
Скрийншот на излъчвания на живо панел, в който Шваб говори на 12 ноември 2021 г. в Дубай

Неверни твърдения за арести на видни личности често се разпространяват от привържениците на теорията на конспирацията, особено след началото на Covid-19 пандемията, която според мнозина е измама, измислена от богати и влиятелни хора с цел да се контролира населението по света. AFP вече опроверга твърденията за ареста на бившия президент на САЩ Барак Обама, както и на милиардерите и филантропите Бил Гейтс и Джордж Сорос.

AFP вече опроверга и друга невярна информация за Клаус Шваб, например тук или тук.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас