Toва е снимка на хора, които празнуват победата на Франция на финала на Световното по футбол през 2018 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, която показва жена с френското знаме на гърба си, застанала на върха на Триумфалната арка, а под нея препълнения с хора булевард "Шанз Елизе", е споделена повече от 20 000 пъти във Facebook, заедно с твърденията, че 2 млн. души протестират във Франция, за да защитят "правото си на избор за здравето и живота си!"

Тази снимка обаче няма нищо общо с протестите срещу анти-Covid-19 мерките във Франция миналата събота. Тя е направена на 15 юли 2018 г. и на нея се виждат хора, събрали се на булевард "Шанз-Елизе" в Париж, които празнуват победата на Франция на финала на Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г.

"Франция- 2 милиона протестират за да получат правото си на избор за здравето и живота си!", гласи публикация във Facebook от 18 юли 2021 г. Към нея е качена снимка на жена, която държи френското знаме на гърба си и е застанала на върха на Триумфалната арка, а под нея се вижда изпълненият с хора булевард "Шанз Елизе". Тя е споделена повече от 5200 пъти.
Друг потребител е публикувал същата снимка, но с различно твърдение: "Да започнем отначало! Каква красива снимка! 1, 380, 000 души вчера на улицата във Франция. Някои казват 2 милиона с малките градове! Това ги прави теоретици на конспирацията!"
Снимката и публикацията са споделени повече от 20 000 пъти от 18 юли 2021 г. насам в различни постове във Facebook.

Скрийншот на пост във Facebook, направен на 19 юли 2021 г.

"Тези опити за налагане на ваксината стават все по притискащи.. А щом искат да ти наложат нещо насила и то отнасящо се за личното ти здраве.. Не е добре...", пише потребител под един от постовете . "Естествено, че медиите ще занижат числото на протестиращите, за да се опитат да омаловажат събитието, което тепърва ще се разраства и не само във Франция, но и в Европа", коментира друг. "Не искат да ги боцкат срещу ковид :) Живее им се", пише трети.

Някои потребители обаче обръщат внимание, че тази снимка, публикувана във Facebook, няма нищо общо с протеста срещу анти-Covid-19 мерките, който се състоя в различни градове на Франция миналата събота. И това действително е така.

Снимката е направена от фотографа на Агенция Франс Прес Людовик Марин на 15 юли 2018 г., когато феновете на френския национален отбор по футбол празнуват победата на финала на Световното първенство.

Скрийншот от базата данни на AFP, която показва оригиналната снимка, направена през юли 2018 г.

В протестите в събота срещу въведеждането на нови мерки за ограничаване на Covid-19 се включиха общо над 110 000 души в цяла Франция, от Марсилия до Лил и от Монпелие до Париж , както вече беше съобщено от AFP.

Протести в Париж срещу новите Covid-19 сертификати, 17 юли 2021 г. ( AFP / BERTRAND GUAY)

Френското министерство на вътрешните работи преброи общо 136 митинга, в които са участвали 114 000 души: 18 000 в Париж, разделени на няколко шествия, и 96 000 в останалата част на страната.

Основното парижко шествие (над 10 000 души) тръгна от Palais-Royal (1-ви район), след което пресече Сена с викове "Свобода", "Не на здравната диктатура" или "Оставка за Макрон" и завърши в близост до Министерството на здравеопазването.

Това не е първият случай, в който снимки или видеоматериали от публични събития се използват, за да се заблуди обществеността за масови протести по света срещу анти-Covid-19 мерките или против ваксинацията. Провери.AFP вече опроверга твърденията, че протестите в Бристол срещу предложенията на правителството за реформа в наказателното право, полицията и съдебната власт, са били насочени срещу ограниченията, свързани с пандемията.

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини