Тези кадри от екологичен протест във Виена нямат нищо общо с войната в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

С нарастването на броя на жертвите сред цивилното население в Украйна след нахлуването на Русия, в социалните мрежи се появи видеоклип, на който сред редица от чували с трупове се вижда човек, който мърда. Клипът е споделен повече от 23 000 пъти само за няколко дни заедно с твърдения, че доказва как медиите инсценират жертви във войната в Украйна. Това е невярно: видеото показва протест срещу изменението на климата в Австрия, състоял се седмици преди нахлуването на Русия на 24 февруари. Редиците от хора, лежащи под черни чували на земята, имат за цел единствено да символизират смъртните случаи, дължащи се на климатичните промени.

"Труповете в Киев се завиват сами", твърди Facebook пост, споделящ кадри като телевизионен репортаж, в който мъж говори на немски пред камера. На заден план се виждат редица от черни чували, приличащи на чували за трупове. Вижда се още как в един от тях човек мърда, а жена отива към него, за да го завие. Тази сцена показва, че хората всъщност не са мъртви. Публикацията е споделена над 17 000 пъти от 2 март 2022 г. насам.

"Ето как се подготвя фейк видео за масовото убийство на украинци от руската армия за западните медии. Браво на "защитниците" на демокрацията и истината, на свободата на словото", се твърди в друг пост, споделящ същото видео. "Ето как в Полша правят видео за хуманитарната катастрофа в Украйна! Фалшиви трупове!", пише в друг статус, споделен над 1000 пъти.

Същите кадри се появиха и в други Facebook публикации , но с добавен надпис на английски, от който се вижда: "Украинско министерство на здравеопазването: "57 загинали" и "при нападение на Русия". Глас зад кадър също на английски съобщава за жертви, "ожесточени боеве" и настъпление на "руските войски" в Украйна.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация, направен на 4 март 2022 г.

Над 331 цивилни жертви към 4 март

По данни на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека от 4 март 2022 г. е потвърдено, че в Украйна са загинали над 331 цивилни граждани, но с уточнението, че техният брой е "значително по-голям". Повече от един милион бежанци също са избягали от Украйна от началото на войната.

Преди по-малко от месец AFP опроверга твърдения, че същото видео доказва измислени жертви от Covid-19. AFP обясни и произхода на кадрите и това, че нямат нищо общо с инвазията на войските на Путин в Украйна.

Оригиналният репортаж на австрийската медия Oe24, който е публикуван както в канала им в Youtube, така и на интернет страницата им на 4 февруари 2022 г.

От кадрите ясно се вижда, че хората, лежащи на земята, са живи и са покрити с черен брезент, а не са в чували за трупове, сякаш са починали наистина или се преструват на умрели.

AFP вече опроверга неверни публикации за войната в Украйна тук, тук и тук.

Aктуална "версия" на видеото: с аудио и банер от друг репортаж

В средата на май 2022 г. видеото се появява отново, но с глас зад кадър, който коментира на английски броят на жертвите в конфликта. Тези кадри са проверени от различни платформи за проверка на фактите като например DPА.

В новата версия на видеото се вижда и банер на английски, на който пише: "Украинското министерство на здравеопазването: 57 загинали, 169 ранени". AFP направи търсене на този текст в Google и така откри видеоклип от американския новинарски канал NBC от 25 февруари 2022 г. На 00:20 от видеото чуваме същите думи на репортера Кал Пери, които се чуват и в манипулираната версия, споделяна във Facebook. Видеото е намерено и от Сияна Дейвис, журналист по проверка на фактите в Reuters.

23 май 2022 г. Статията е обновена като е добавена допълнителна информация за нова версия на неверните твърдения.
Превод и адаптация
украинско-руски конфликт