Това видео е от 2015 г. и няма нищо общо с ефекта на войната в Украйна върху доставките на храни

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Кратък видеоклип, който изглежда показва как тълпа клиенти в супермаркет се блъскат за бутилки с олио, е споделен повече от 5700 пъти във Facebook от 24 март 2022 г. насам. Публикацията внушава, че кадрите показват блъсканица за олио във Франция, настъпила в резултат на санкциите, наложени на Русия след нахлуването на войските ѝ в Украйна на 24 февруари 2022 г. Това обаче не е вярно. От пресслужбата на веригата Lidl във Франция заявиха пред AFP, че видеото всъщност е от януари 2015 г. и показва блъсканица при промоция на слънчогледово олио в един от френските ѝ магазини. AFP също така откри същото видео, публикувано онлайн от различни потребители през 2015 г. Вярно е, че цените на слънчогледовото олио, както и на други хранителни продукти, рязко се повишиха след руската инвазия в Украйна, но това е свързано с редица фактори, а не само с международните санкции, наложени на Русия, заявиха експерти пред AFP.

"Битка за олио във Франция... санкциите не бяха ли срещу Русия..." , гласи текста на български Facebook пост, станал популярен. Към него е качен 52-секунден видеоклип, на който се вижда как хора в супермаркет се бутат около картонени кутии, съдържащи пластмасови бутилки с нещо, което прилича на олио за готвене.

От коментарите се вижда, че някои потребители приемат, че кадрите показват актуално събитие, настъпило в резултат на санкциите, които редица държави наложиха на Русия. "Чичко Путин ви разказа играта”, пише един от потребителите. "Станаха смешни. Санкциите ще се обърнат срещу тях...", гласи друг коментар. "Аз си мислех че само ние в България за олио се бием, а то и на запад настъпва глад ...", пише друг потребител, визирайки подобни сцени в България, за които наскоро съобщиха българските медии.

Скрийншот на публикация във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 30 март 2022 г.

Твърденията, че видеото показва актуално събитие във Франция, бяха споделени в социалните мрежи на немски и английски.

Клипът обаче е заснет през 2015 г. и няма нищо общо с войната в Украйна.

Видеоклипът показва навалица заради намаление на слънчогледово олио през 2015 г.

Чрез търсене на френски език по ключови думи като олио, промоция, скандал, AFP откри клипове със същите кадри, показани в твърдението във Facebook, включително тук и тук. Според метаданните, видими в изходния код на страниците, тези видеоклипове са публикувани през май 2015 г:

Скрийншот от метаданни на страница показваща същото видео като каченото във Facebook, направен на 31 март 2022 г.

Първият клип показва събития, случили се през 2015 г. в магазин Lidl в Ойоннакс, Франция. Според описанието олиото се е продавало на половин цена. "Много хора дойдоха, за да се възползват от тази оферта, а някои дори бяха близо до бой, за да вземат бутилка", гласи текста.

В тази статия в регионалния всекидневник Le Progrès, публикувана през май 2015 г., се казва също, че кадрите са заснети от свидетели по време на разпродажба на олио за готвене "през януари миналата година" в магазин Lidl в Ойоннакс, а клиповете са станали популярни.

Вграденият в статията видеоклип вече не е достъпен, но в Google открихме кеширана версия със стоп кадър, която съвпада с кадъра, който виждаме на 00:13 мин. във видеоклипа във Facebook:

Сравнение на скрийншотове. Кеширана версия на статията Le Progres (вляво) и видеоклип във Facebook (вдясно). Общите елементи в двата кадъра са оградени в червено от AFP.

AFP се свърза с пресслужбата на Lidl Франция, за да потвърди това, което установихме.

"Действително сме запознати с този видеоклип, който датира от 10 януари 2015 г. и е заснет в супермаркета в Ойоннакс (Айн)", потвърдиха от комуникационния отдел на веригата в имейл до AFP на 28 март 2022 г.. Оттам изпратиха линк към същите кадри, качени в YouTube. "Lidl беше предложил 50-процентна намаление за олио, което доведе до струпване на тълпи. Никога не сме повтаряли подобна операция", допълват от пресслужбата.

AFP вече опроверга видеокип от подобна блъсканица в друг магазин на Lidl във Франция, заснет през 2019 г., но погрешно представен като свързан с блокирането на Covid-19.

Eфектът на войната в Украйна върху цените на слънчогледовото олио

Украйна е най-големият производител на слънчогледово олио в света, а производството и износът на тази суровина са сериозно засегнати от нахлуването на Русия в страната, както обяснява този репортаж на AFP от 29 март 2022 г. Сред проблемите са недостигът на гориво, затварянето на големите пристанища и боевете в районите, в които културата се отглежда, обяснява още статията.

Зигфрид Фалк, съредактор на Oil World, които следят и анализират пазара на маслодайни семена, коментира пред AFP в имейл от 29 март 2022 г., че обработката на семената в маслобойните в Украйна "е прекъсната от войната и износът на слънчогледово масло с кораби все още не е възможен. Недостигът може да бъде компенсиран само частично от някои обеми, които отиват на запад по железопътен път".

"Резултатът е, че в момента има недостиг на значителни количества в Европейския съюз, както и в много други страни вносителки", допълва той.

Всичко това е довело до рекордни нива на експортните цени на насипни товари. "На пристанището в Сен-Назер (Франция) тон слънчогледово семе поскъпна от 630 евро в деня преди руската инвазия до над 1000 евро във вторник", обяснява тази статия на AFP от 23 март 2022 г.

В началото на март браншовата асоциация FEDIOL предупреди , че перспективата за доставките на слънчогледово масло за ЕС е "критична" в резултат на руската инвазия. От организацията прогнозират, че запасите на ЕС ще стигнат за четири до шест седмици.

Въпреки това в съобщение от 24 март FEDIOL обясняват, че компаниите са предприели различни стъпки, за да се адаптират към недостига, като например да заменят слънчогледовото с друг вид олио.

Фалк допълни, че след "първоначалната паника" цените са се понижили. "Участниците на пазара се преориентираха към алтернативни растителни масла, когато това беше възможно", добави той.

Мъж превозва бидони със слънчогледово олио на основната ЖП гара в Кьолн, Германия, 22 март 2022 г. ( AFP / Ina FASSBENDER)

Потребителска паника и запасяване в Европа

Недостигът на слънчогледово олио и по-високите цени предизвикаха паника и масово запасяване сред потребителите в някои страни през март.

На 15 март Федералната асоциация на германските търговци на храни (BVLH) призова германците да не купуват слънчогледово олио на едро.

На 9 март испанските медии съобщиха, че някои търговци на дребно са въвели ограничения за количеството слънчогледово олио, което клиентите могат да купуват.

В средата на март 2022 г. медиите съобщиха за повишаване на цените на дребно на слънчогледовото олио в България. Според производителите това се дължи не само на ситуацията в Украйна, но и на различни фактори, като например цената на електроенергията. Специалната оферта на една от търговските вериги предизвика опашки и блъсканици. Според публикации 77-годишен мъж е починал в супермаркет, докато е бил на опашка. Според вицепремиера Асен Василев ситуацията е резултат от "пазарна манипулация".

България е най-бедната страна в ЕС, като почти една четвърт от населението ѝ живее под прага на бедността, така че дори и малките увеличения на цените се отразяват на хората.

Ефект от международните санкции срещу Русия

Както вече обяснихме, видеоклипът, публикуван във Facebook, няма нищо общо с инвазията на Русия в Украйна, тъй като показва събитие, случило се преди повече от седем години. Текстът към публикацията също така внушава, че борбата за олио е резултат от санкциите, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Експерти обаче заявиха пред AFP, че санкциите срещу Русия, която е вторият по големина производител на слънчогледово олио в света, са свързани само отчасти с рязкото покачване на цените. Прекъсването на доставките от самата Украйна е основният фактор.

Графика на основните икономически санкции, въведени от западните сили срещу Русия към 10 март 2022 г. ( AFP / Emmanuelle MICHEL, Sabrina BLANCHARD)

Макар че към 15 март 2022 г. слънчогледовото олио не е в списъка на ЕС със санкционирани стоки, според Фалк от Oil World доставките за Европа могат да бъдат засегнати от ограниченията, наложени на Русия.

"Движението на руско слънчогледово олио към Европа изглежда трудно осъществимо в момента или в резултат на санкциите върху финансовите транзакции, или в резултат на въздържането на европейските компании от закупуване на стоки с руски произход", казва пред AFP Фалк от Oil World.

Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на базирания в София тинк-танк Център за изследване на демокрацията (ЦИД), коментира пред AFP на 29 март 2022 г., че санкциите срещу Русия биха имали по-скоро косвен ефект върху наличието на слънчогледово олио.

"Свързано е със санкциите, дотолкова, доколкото хората очакват санкциите да доведат до нежелание или невъзможност на Русия да изнася, например, защото нямат възможност да получат плащане в твърда валута", каза той.

Въпреки това той добави, че Русия вероятно ще търси алтернативни пазари.

"Няма реално наложени санкции, които да засягат слънчоглед или олио, и следователно, не очаквам Русия да си потреби сама зърното. Ще търси са го продаде. Дори да избора специално “невражески” държави, цената би следвало да падне", добави той.

украинско-руски конфликт