Mъж върви в Буча на 2 април 2022 г. ( AFP / Ronaldo SCHEMIDT)

Не, труповете в Буча не са инсценировка с живи статисти

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Украинските власти заявиха, че откритите на 2 април тела в малкия град Буча са на цивилни граждани, убити от отстъпващите руски сили - твърдение, което Москва отхвърли. Междувременно в няколко публикации в социалните мрежи, включително от руските власти, се твърди, че това е инсценировка на украинските власти, а някои от т.нар. тела са били заснети да мърдат. Журналистите на AFP на място обаче потвърдиха, че са видели тела на хора, които са били мъртви от поне няколко дни. На кадрите, използвани като доказателство за твърденията, че сцените са нагласени и в тях участват статисти, не се вижда телата да се движат.

На 3 април 2022 г. Telegram каналът на руското Министерство на отбраната, следван от 200 хил. потребителя, споделя пост с кратко видео, към което има следният коментар: "Фейк: руските военни се изтеглят от Буча, като преди това оставят огромни жертви сред цивилното население". "Видеото с телата буди недоумение: тук на 12 секунда "трупът" вдясно движи ръката си."

Съвсем бързо обвиненията в манипулация набират скорост в социалните мрежи, където се разпространяват на различни езици (френски, румънски, немски), както и на български.

Български потребители споделят както краткото видео, така и по-дълго от новините на руския Первый канал, излъчено на 3 април 2022 г. , в който се виждат същите кадри, а водещият говори за "очевиден фейк". "Сценарий по улиците на Буча", пише потребител споделящ видеото. "Още за украинските фейкове", гласи друг пост. "Съмнителни детайли във видео за убити цивилни", гласи заглавието на тази публикация.

Скрийншот от пост, споделящ невярна информация, направен на 5 април 2022 г.

Откъде е видеото?

Видеото, заснето от автомобил, следващ украински военен конвой, показва няколко тела, лежащи на разрушена от сраженията улица в града, който се намира северозападно от Киев. Точното местоположение е улица "Яблонска". Видеото е публикувано на 2 април в YouTube канала на украинската телевизия Espreso.TV. Журналистът описва кадрите като доказателство за "зверствата, извършени от руските окупатори на Буча".

По-дълга версия с по-добро качество на кадрите е публикувана същият ден в Twitter канала на украинското министерство на отбраната. В нея се казва, че "Местни цивилни граждани са били екзекутирани произволно".

Тела, които мърдат?

В подвеждащите публикации видеото е забавено и с лошо качество. Но, както забелязаха много интернет потребители (1,2,3), ако се вгледаме внимателно във видеото с по-добро качество, ще видим, че тези тела не мърдат. Първият мъж вдясно на видеото не вдига ръката си - това всъщност е капка върху предното стъкло на автомобила, от който се снима:

Екипът на AFP на място потвърждава видяното

Журналисти на AFP бяха в Буча на 2 април и потвърдиха, че са видели около 20 тела в цивилни дрехи. Едно от телата е с вързани ръце.

Екипът, в който са журналистът Дани Кемп, фотографът Роналдо Шемидт и видеожурналистът Николас Гарсия, пристигна на мястото на събитието на 2 април около 15:30 ч. местно време, съобщи Кемп за AFP Factuel.

"Веднага щом пристигнахме, видяхме, че улицата е осеяна с тела. Първоначално видяхме група от трима души, а след това забелязахме, че има още в двете посоки. Те бяха разположени по улицата на неправилни интервали на разстояние около 400 метра, някои сами, а други на малки групи от по двама или трима души. Минахме по цялата дължина на мястото на инцидента поне два пъти. Преброихме телата, като отбелязахме, че те са 20, снимахме ги и ги заснехме на видео. В нито един момент не видяхме някой от тях да се движи", казва Кемп в имейл.

"През това време забелязахме, че всички тела бяха облечени в цивилни дрехи. Те имаха восъчна, посивяла кожа, имаха сковани на вид пръсти, а някои от тях бяха с обезцветени нокти. На някои от тях крайниците бяха застанали в нетипични пози. Някои бяха с отворени очи, а други - с отворена уста. Явно са били мъртви от няколко дни, ако не и по-отдавна."

Сравнихме изображенията, които се споделят в подвеждащите публикации, със снимките, направени от AFP на мястото на инцидента. Има няколко признака, че те показват една и съща сцена. Тук сме оградили в червено тялото на жертвата, а в зелено - повредения автомобил, стълб и част от бордюра:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СЪДЪРЖАНИЕ

Скрийншот от пост в Twitter, направен на 4 април 2022 г.


Дани Кемп изпрати две снимки, които е направил на 2 април, в деня, в който са открити телата:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СЪДЪРЖАНИЕ

Снимка, направена на 2 април в Буча ( Danny KEMP/ AFP)
Снимка, направена на 2 април в Буча ( Danny KEMP/ AFP)

 

 


Две други снимки на AFP, направени ден по-късно от втори екип, пристигнал на мястото на инцидента, показват общински служител от Буча, който се готви да постави същото тяло в чувал за трупове.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СЪДЪРЖАНИЕ

Общински служители се подготвят да транспортират тялото на мъж в Буча на 3 април 2022 г. ( AFP / Sergei SUPINSKY)
Des agents communaux s'apprêtent à transporter le corps d'un homme à Boutcha le 3 avril 2022 ( AFP / Sergei SUPINSKY)

 

 


Друго тяло, за което в някои публикации се твърди, че се движи, се явява на два пъти във видеото от 2 април - първо на земята, а две секунди по-късно в огледалото за обратно виждане на автомобила, от който е заснето:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СЪДЪРЖАНИЕ

Скрийншот от видео в Twitter, направен на 4 април 2022 г.
Скрийншот от видео в Twitter, направен на 4 април 2022 г.

 

 


Трупът е заснет и от AFP на 3 април, т.е. 24 часа след като е направено видеото, да лежи същото място и в същата поза:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СЪДЪРЖАНИЕ

Труп на мъж в Буча, 3 април 2022 г. ( AFP / Sergei SUPINSKY)


"Свидетели от Буча ни казаха, че са видели колона от около 70 руски бронирани машини да напуска града във вторник, 29 март, но че руският обстрел е продължил и в сряда, 30 март, и че последният обстрел е бил в четвъртък, 31 март", каза Кемп.

"Журналистите на AFP, намиращи се в района на Ирпин, в непосредствена близост до Буча, са чули обстрел в четвъртък. До петък беше невъзможно да се стигне до района, тъй като украинските власти заявиха, че не е безопасно да се влиза там. AFP влезе в Ирпин в петък, 1 април, и в Буча в събота, 2 април."

В свое собствено разследване Би Би Си също установи, че твърденията, според които масовите убийства са инсценирани, са неоснователни. В него се обяснява, че привидното надигане на тялото, което се наблюдава в огледалото за обратно виждане, вероятно е ефект от изкривяване на отражението.

Какво знаем за смъртните случаи в Буча

Малкият град Буча е окупиран от руската армия на 27 февруари и остава затворен повече от месец. Бомбардировките спряха на 31 март, а украинските сили успяха да влязат напълно в града едва преди няколко дни.

Украйна обвини руснаците, че са отговорни за тези смъртни случаи. Това беше отречено от Москва, която обяви, че ще разследва това, което според нея е "отвратителна провокация", целяща да обвини руските сили.

Карта, показваща Буча, където руската армия е обвинена във военни престъпления след откриването на масови гробове ( AFP / Sylvie HUSSON, Sabrina BLANCHARD)

Според кмета на Буча Анатолий Федорук хората са били застреляни от руски войници с "куршум във врата". Телата на 57 души пък са били открити в масов гроб, заяви в неделя, 3 април, ръководителят на местните спасителни служби Сергей Капличний, показвайки мястото на екип на AFP.

Общ гроб в Буча, 3 април 2022 г. ( AFP / Sergei SUPINSKY)

Зад църква в центъра на града се виждат десетина тела, някои от които са погребани само частично. Няколко от тях са поставени в черни чували за трупове, а тези, които можеха да се видят, бяха в цивилни дрехи.

На 2 април Федорук заяви, че "280 души" са били погребани "в масови гробове", тъй като не са могли да бъдат погребани в гробищата на Буча. Точният брой на жертвите все още не е известен, заяви пред AFP кметът на Киев Виталий Кличко, който посети Буча на 3 април. "Смятаме, че са загинали повече от 300 цивилни граждани".

Кадри от сателит

Сателитни снимки, публикувани на 4 април, също опровергават руските твърдения, че откритите в Буча трупове в цивилни дрехи са се появили там, след като руските сили са се изтеглили от опустошения град.

Сателитните снимки са направени в средата на март и изглежда показват няколко тела на цивилни граждани, лежащи мъртви върху или непосредствено до пътното платно. "Спътниковите изображения на Maxar с висока резолюция, направени над Буча, Украйна (северозападно от Киев), проверяват и потвърждават наскоро публикувани видеоклипове и снимки в социалните медии, които показват тела, лежащи по улиците и оставени на открито в продължение на седмици", заяви в понеделник говорителят на Maxar Technologies Стивън Ууд.

The New York Times публикува анализ на сателитни кадри от улица "Яблонска" в Буча и ги сравни с кадри от 1 и 2 април, на които се виждат трупове по улицата. Така стигна до заключението, че много от тях са там от поне от три седмици, когато руските войски контролираха града.

За да потвърди анализа на New York Times , AFP сравни сателитните изображения със снимките, направени на място на 2 април от екипа на агенцията:

Сравнение на две снимки, направени на 19 март и 2 април, на които се виждат тела в цивилни дрехи, лежащи на улицата в украинският град Буча. ( AFP / Simon MALFATTO, Valentina BRESCHI)

Много от телата, видими на сателитно изображение, предоставено от Maxar и датирано от 19 март, са в същата поза на земята и на същото местоположение като на снимките на AFP, направени две седмици по-късно. Под номер 5 е тялото, за което се твърди, че си мърда ръката. Още към 19 март 2022 г., когато е направена сателитната снимка, тялото е било там.

Международно възмущение

Няколко западни държави и ООН изразиха възмущението си след откриването на телата. Върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет заяви на 4 април, че е "ужасена" от снимките от Буча, които "повдигат сериозни и тревожни въпроси за възможни военни престъпления".

Европейският съюз, след публикуването на тези снимки, обсъди в "спешен порядък" на 4 април нови санкции срещу Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Буча на 4 април и призова света да признае "геноцида".

6 април 2022 г. Във вторият параграф, след второто подзаглавие, е променено името на фотографа.
украинско-руски конфликт